ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Οικονομέα και Δημήτρη Καμπουράκη.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

  • Για την επαναθεσμοποίηση

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι προσπάθειες πολύ σημαντικές και φιλόδοξες έγιναν και με την αιρετή νομαρχία και με τον «Καποδίστρια» και με τον «Καλλικράτη». Παρά ταύτα, η εμπειρία που έχει προκύψει και από την εφαρμογή του περίφημου «Καλλικράτη», κατέδειξε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που δημιουργούν καταστάσεις στασιμότητας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν πάρα πολλές αρμοδιότητες που εμπλέκονται και δεν έχουν αποσαφηνιστεί και εν τοις πράγμασι δημιουργούν πολύ μεγάλα προβλήματα. Και βεβαίως υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα των πόρων τους οποίους όφειλε η κεντρική εξουσία, με βάση το Σύνταγμα, να περάσει στην αυτοδιοίκηση, αλλά μέχρι σήμερα επιμένει να τους διαχειρίζεται το κεντρικό κράτος. Ο στόχος είναι λοιπόν το επιτελικό κράτος με μια πολυεπίπεδη αποκέντρωση όσον αφορά και τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό. Μια πολυεπίπεδη διακυβέρνηση όπως λέμε εμείς η οποία θα έχει και πόρους και αρμοδιότητες. Σε τελική ανάλυση, θα αναμετρηθεί και αυτή η κυβέρνηση με το ζήτημα των πόρων, με το αν θα δώσουμε την δυνατότητα στην περιφέρεια να αναπτυχθεί ισόρροπα και να εμπεδώσουμε την αίσθηση ισοπολιτείας στην κοινωνία. Το χωροταξικό του «Καλλικράτη» δεν το ανοίγουμε αυτή τη στιγμή, θα μπούμε σε άλλου είδους περιπέτειες. Υπάρχουν και εκεί προβλήματα. Όταν τελειώσει ο θεσμικός επαναπροσδιορισμός, ενδεχομένως να συζητήσουμε και με τα κόμματα, αλλά σε μια λογική συνεννόησης.

  • Πώς θα επηρεάσει τον κόσμο η επαναθεσμοποίηση

Οι πολίτες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και στον τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης με τη γραφειοκρατία που υπάρχει και στη σύγχυση που δημιουργείται με τις αρμοδιότητες. Υπάρχει ακόμη μεγάλο πρόβλημα ακόμη με τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα, ακόμη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι πάρεδροι κλπ. Όλα αυτά, σε σχέση και με τις γραμματείες της αποκεντρωμένης θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, για να απελευθερώσουμε δημιουργικές δυνάμεις στο χώρο.

  • Για τον εκλογικό νόμο

Ο καθένας μας λειτουργεί μέσα σε ένα δημοκρατικό κόμμα, άρα έχω και εγώ δικαίωμα να έχω άποψη μέχρι που να ληφθούν αποφάσεις από τα κεντρικά όργανα. Όταν ληφθούν, οφείλει κανείς να πειθαρχήσει σε αυτές τις αποφάσεις. Η δική μου άποψη είναι ότι πάμε σε απλή αναλογική ουσιαστικά. Αλλά αφήνουμε ένα ενδεχόμενο, εάν η ελληνική κοινωνία προκρίνει να δώσει την δυνατότητα σε ένα κόμμα ή σε έναν σχηματισμό ένα ποσοστό (το οποίο εγώ τοποθετώ στο 40% αλλά δεν είναι εμμονή, αν υπάρξει διάθεση από τα κόμματα, το συζητάμε) μπορεί να συνάγει κανείς το συμπέρασμα ότι ο ελληνικός λαός θέλει να δώσει σε αυτό το κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων, την διακυβέρνηση της χώρας. Και του δίνει πλέον η κοινωνία, με αυτή την επιλογή, ένα μπόνους. Το οποίο είναι περίπου το 10% του συνόλου των βουλευτών, γύρων στους 28 με 30 βουλευτές. Άρα λοιπόν, για να μην δημιουργείται καμία παρεξήγηση, απλή αναλογική στους 270 βουλευτές. Οι υπόλοιποι 30 βουλευτές δίδονται από την κοινωνία ως μπόνους, στο κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα. Το όριο του 3% θα παραμείνει.

  • Για τις συναντήσεις Πρωθυπουργού με κόμματα

Εάν στη συζήτηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τα κόμματα, μπει στο τραπέζι αυτό το ενδεχόμενο που περιγράφω, αντιστρέφεται εντελώς η επιχειρηματολογία της ΝΔ που λέει ότι είναι πρώτο κόμμα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική, αποδέχεται ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Διότι δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρξει και απλή αναλογική και μπόνους. Με αυτή την πρόταση, δίνουμε στην ελληνική κοινωνία την δυνατότητα, να διεκδικήσει ένα κόμμα την αυτοδυναμία. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό, αυτός ο εκτρωματικός νόμος που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, να φύγει από τη μέση. Και με το σπάσιμο των περιφερειών να αποκατασταθεί η ισοδυναμία της ψήφου. Και να βάλουμε στο τραπέζι και άλλα ζητήματα, όπως της ανατρεπόμενης λίστας και της εσωκομματικής δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας προωθεί ακριβώς τέτοιου είδουςμεταρρυθμίσεις. Εμείς γιατί να περιμένουμε; Δίνεται η δυνατότητα να γίνει ένας ριζικός επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος.

  • Ψήφος στα 17

Φυσικά και μας απασχολεί σοβαρά. Ένα νέο παιδί 17 ετών σήμερα έχει πολύ μεγάλη δυνατότητα πληροφόρησης και ωριμότητας, με αυτό που ζει και στην οικογένειά του με όσα έχουν επισυμβεί στη χώρα Νομίζω ότι πρέπει να του δώσουμε το δικαίωμα να έχει λόγο. Έχω δε και την πληροφορία, ότι την ψήφο στα 17 την δέχεται και η Νέα Δημοκρατία.