ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, από κοινού με την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου και με την παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Μπαλάφα, του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) κ. Θεόδωρου Γκοτσόπουλου και του ειδικού συνεργάτη του Υπουργού ΕΣΔΑ σε θέματα κοινωνικής πολιτικής κ. Ευάγγελου Αυγουλά, παρουσίασε σε εκπροσώπους συλλόγων ιδιωτικών παιδικών σταθμών και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία, το νέο τρόπο εφαρμογής του Προγράμματος Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής.

Η ενημέρωση αυτή, έλαβε χώρα σε συνέχεια της προ ημερών σχετικής ενημέρωσης της ΚΕΔΕ από την πολιτική ηγεσία των εμπλεκομένων Υπουργείων.

Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί εκ νέου από την ΕΕΤΑΑ.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται η κατάφορη αδικία τόσων ετών, οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, να μη λαμβάνουν εν τέλει το voucher για την εγγραφή των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς, ενώ το δικαιούνταν. Φέτος το Σεπτέμβρη, για πρώτη φορά, όλες οι οικονομικά αδύναμες οικογένειες θα λάβουν το voucher, όπως επίσης, θα εξυπηρετηθούν και οι οικογένειες με παιδιά και ενήλικες με αναπηρία.

Και πρόσθεσε:

«Παράλληλα, προχωρούμε σε ριζική απλοποίηση των διαδικασιών και διασφάλιση των πληρωμών σε μηνιαία βάση, ώστε να μην υπάρχουν οι καθυστερήσεις που προέκυπταν από το παλιό και βαρύ σύστημα με τις πληρωμές ανά τρίμηνο και έτσι να μην έρχονται κάθε τόσο σε δυσχερή θέση οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος εξ αιτίας της γραφειοκρατίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι για την επόμενη χρονιά έχουν διασφαλιστεί οι ίδιοι πόροι με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν πέρσι, δηλαδή συνολικά 175 εκατ. €, προκειμένου να μη μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που θα εξυπηρετηθούν.

Το παραπάνω είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι η συμμετοχή του ΕΣΠΑ μειώνεται φέτος από 120 εκατ. σε 93 εκατ. €, αλλά  ταυτόχρονα αυξάνεται η εθνική συμμετοχή από 57 εκατ. € σε 82 εκατ. €.

Μερικά ακόμη θετικά σημεία του νέου συστήματος, είναι τόσο ότι ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπολοίπων φορέων να μην ισχύει ο περιορισμός κάλυψης του 70% των θέσεων σε καμία δομή, αλλά με voucher να μπορεί να καλυφθεί έως και το 100% της πληρότητάς τους, όσο και ότι πλέον δε θα χρειάζονται εγγυητικές επιστολές οι συνεργαζόμενοι με την ΕΕΤΑΑ φορείς, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας.

Οι νέες αλλαγές που θα ισχύσουν από το προσεχές σχολικό έτος 2016-2017, θα αναλύονται στις λεπτομέρειές τους με ΚΥΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες».

Κατά το πέρας της συνάντησης, ομόφωνα, όλοι οι εταίροι του προγράμματος εκφράστηκαν θετικά για τις αλλαγές αυτές, ενώ έγιναν αποδεκτές όλες οι προτάσεις που διατύπωσαν.

Ευχαρίστησαν, δε, τους υπουργούς επειδή όπως είπαν, για πρώτη φορά έγινε σύσκεψη σε τόσο υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης της Ελληνικής Πολιτείας ύστερα από χρόνια, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.