ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για την Συνταγματική αναθεώρηση

Όλοι, στο διάβα του χρόνου, αποκτούμε εμπειρίες και γνώσεις και με βάση αυτές οφείλουμε πολλές φορές να έχουμε την γενναιότητα να επαναπροσδιορίσουμε τις θέσεις μας σε κρίσιμα ζητήματα που βλέπουμε ότι, ενώ τα υποστηρίζαμε, δεν απέδωσαν αυτά που έπρεπε να αποδώσουν.

Νομίζω ότι η εμπειρία η Συνταγματική έχει δείξει πάρα πολλές αδυναμίες. Το πρώτο πράγμα είναι λοιπόν να απαντήσουμε αν είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε και να σεβαστούμε το Σύνταγμα, με δογματικό θα έλεγα τρόπο. Διότι ακόμη και η δική μας κυβέρνηση – γιατί εγώ θέλω να είμαι σαφής και ειλικρινής – έχει μπει σε αυτόν τον πειρασμό, ενδεχομένως, με κάποιες πράξεις της. Άρα λοιπόν, το πρώτο είναι ο σεβασμός στην τήρηση του Συντάγματος από όλους.

Θα σας αποκαλύψω ότι πριν από 6 μήνες έστειλα ένα σχέδιο επιστολής στον Πρωθυπουργό και του είπα ότι άποψή μου είναι ότι πρέπει να κάνουμε μια καινοτομία σε ό,τι αφορά την εισαγωγή στον χώρο της δημόσιας συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Δηλαδή δεν θα πρέπει να περιοριστεί αυτή η συζήτηση ανάμεσα σε πολιτικούς, Συνταγματολόγους και δημοσιογράφους αλλά να ενεργοποιήσουμε και την ίδια την κοινωνία. Τα ίδια τα κόμματα. Είπα προχθές σε μια κομματική ομιλία μου στην Βέροια ότι πρέπει και εσείς εδώ να πάρετε μια πρωτοβουλία, όπως και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και το ΚΚΕ, όλες οι πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις, να ανοίξετε μια συζήτηση με την κοινωνία. Όλοι θα έχουμε να κερδίσουμε από μια τέτοια ενεργοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας.

Και πραγματικά με λυπεί το γεγονός ότι άνθρωποι που εκλέγονται από το λαό, προκειμένου να ασκήσουν μια στείρα κριτική στην κυβέρνηση ενοχοποίησαν αυτή την διαβούλευση και την χαρακτήρισαν «χουντικής προέλευσης και έμπνευσης» διαδικασία. Έλεος δηλαδή! Πρέπει επιτέλους στο δημόσιο λόγο να υπάρχει ένα μέτρο από όλους μας. Και αν έχουμε παρεκτραπεί ο καθένας μας στο παρελθόν, ας μας γίνει μάθημα και ας συζητήσουμε για να βρούμε τον κοινό τόπο. Δεν μου αρέσει να συμβουλεύω, το μέτρο αφορά πρώτα απ’ όλα εμένα.

Για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από το λαό

Εγώ είμαι υπέρ αυτής της άποψης, μπορούμε να πάμε σε μια τέτοια διαδικασία. Και ενδεχομένως να σκεφτούμε σιγά-σιγά μήπως μπορούμε να έχουμε μια κατεύθυνση όπου να αποκτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περισσότερες εξουσίες. Αυτή είναι η άποψή μου, αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι κατέχω και την μοναδική αλήθεια.

Για το Κίνημα «Παραιτηθείτε»

Αγωνιστήκαμε για να έχει το δικαίωμα ο καθένας να εκφράζει ειρηνικά όποια άποψη νομίζει. Ας πούμε εμένα μου θυμίζει αυτή η αυριανή εκδήλωση, μια άλλη το 1983 περίπου που βγήκαν ορισμένες κυρίες με τα γουνάκια και με τα βραχιόλια, να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Δημοκρατία έχουμε, υπάρχουν επιλογές. Σέβομαι την επιλογή του καθενός. Εγώ σας είπα τι μου θύμισε, δεν είπα ότι είναι αυτό. Δηλαδή, αν μαζευτούν 50.000 και 100.000 άνθρωποι στο Σύνταγμα θα πέσει η κυβέρνηση; Δεν πέφτει αυτή η κυβέρνηση.

Για το κλίμα στην κοινωνία

Εγώ πιστεύω ότι ήδη αρχίζει να δημιουργείται ένα καλό κλίμα στην κοινωνία. Ο κόσμος περιμένει να δει σταδιακά πρωτοβουλίες, που να ενθαρρύνουν και να δημιουργούν ένα αισιόδοξο κλίμα. Θεωρώ ότι η κοινωνία εμπιστεύεται αυτή την κυβέρνηση για πολλούς και διαφόρους λόγους. Άλλωστε, ο λαός, μας εξέλεξε για 4 χρόνια. Κυβέρνησαν αρκετά χρόνια όλα αυτά τα κόμματα, στο ένα εκ των οποίων μάλιστα ήμουν και βουλευτής. Δεν αντέχουν να μείνουν έξω από τις καρέκλες ένα χρόνο; Ας κάνουν λίγη υπομονή. Ας περιμένουν 4 χρόνια να δούμε το έργο αυτής της κυβέρνησης, να το ψηλαφήσουμε και τότε η κοινωνία έχει όλη την ευχέρεια, στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, να μας στείλει και εμάς στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Αυτή η κυβέρνηση που πέρασε αυτά που πέρασε, έζησε όσα έζησε αυτούς τους μήνες, κρίθηκε; Δηλαδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις κρίθηκαν σε ένα χρόνο;

Εκλογικός νόμος

Έχω εκφράσει την άποψή μου. Έχω καταθέσει την πρότασή μου και είναι προς συζήτηση με το κόμμα και την κυβέρνηση και όταν ληφθούν αποφάσεις υποχρεούμεθα όλοι να συμμορφωθούμε με αυτές. Αλλά εφόσον έχω το δικαίωμα να έχω την δική μου άποψη, θεωρώ ότι η πρόταση που κάνω, έχει και το στοιχείο της αναλογικής. Διότι οι 270 έδρες μοιράζονται με τον πιο αναλογικό τρόπο, άρα το σύστημα είναι αναλογικό. Αλλά, ταυτόχρονα, δίνει και μια διέξοδο η ίδια η κοινωνία. Εφόσον δώσει ένα ποσοστό 40% – λέω ένα νούμερο μπορεί να το αλλάξουμε αυτό, μπορεί 41%, 42%, μπορεί 39% – στο πρώτο κόμμα ή στον σχηματισμό κομμάτων, αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία θέλει αυτό το κόμμα ή ο σχηματισμός να την κυβερνήσει. Άρα η ίδια η κοινωνία δίνει τις 30 έδρες. Αν κανένα κόμμα ή σχηματισμός δεν πάρει αυτό το ποσοστό, οι 30 αυτές έδρες πάλι θα διανεμηθούν με απλή αναλογική. Αλλά κρατήστε και μια σημείωση: Οι 25 από αυτές τις έδρες πάνε στα δύο μεγάλα κόμματα, τα μικρά κόμματα δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, κάποια από αυτά το πολύ-πολύ να κερδίσουν μια έδρα.

Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «εκλογομαγειρέματα»

Βλέπετε να είμαι μάγειρας; Αν και μ’ αρέσει η καλή κουζίνα, είναι ενδιαφέρουσα ενασχόληση.

Δεν έχω δει τοποθέτηση της ΝΔ, περιμένω να δω. Εμείς εξασφαλίζουμε στο πρώτο κόμμα σταθερή κυβέρνηση. Τι θέλει, να παραμείνει αυτός ο εκτρωματικός εκλογικός νόμος; Οπου υπάρχουν νονοί, όπου δεν υπάρχει δημοκρατική έκφραση, όπου υπάρχουν νομοί όπου δεν έχει βουλευτή το δεύτερο κόμμα και έχει το τρίτο;

Στην πρόταση που καταθέτουμε υπάρχει πλήρης αποκατάσταση της ισοδυναμίας της ψήφου. Σπάμε την Β’ Αθηνών, κάνουμε εσωκομματική δημοκρατία, θεσπίζουμε την ανατρεπόμενη λίστα. Η πρόταση που καταθέτουμε φέρνει μεγάλες ανατροπές και ανοίγει τους αγωγούς οξυγόνου στο δημόσιο χώρο. Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να ρισκάρουν μια υποψηφιότητα γιατί ήξεραν τι θα υποστούν από τους μηχανισμούς των κομμάτων. Σήμερα τους δίνουμε την δυνατότητα να εμπλουτίσουν τον αποστελεχωμένο δημόσιο χώρο.

Για καθυστερήσεις στην χορήγηση αδειών παραμονής

Κάνουμε ό,τι μπορούμε να αποκεντρώσουμε αυτή την αρμοδιότητα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις για να διευκολύνουμε όλη αυτή την διαδικασία. Αλλά πάντοτε θέλει και μια προσοχή. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις οι οποίες πολλές φορές είναι εγγενείς δικές μας, δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, γραφειοκρατία κ.ο.κ. Φέρνουμε τώρα ένα πολυνομοσχέδιο που επιχειρεί να λύσει τέτοιου είδους γραφειοκρατικά προβλήματα.

Για το έργο της κυβέρνησης

Στο Υπουργείο Εσωτερικών, κάνουμε ένα έργο αθόρυβο χωρίς να πληρώσει το Κράτος ούτε ένα ευρώ, όταν για την διαλειτουργικότητα βάσεων δεδομένων ξοδεύτηκαν 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ρώτησα προχθές στον Πειραιά τον κ. Κορτζίδη που είναι πρόεδρος του επιμελητηρίου, αν επικοινωνεί το ένα επιμελητήριο με το άλλο, δεδομένου ότι ξοδεύτηκαν τόσα λεφτά για την μηχανοργάνωσή τους. Δεν επικοινωνεί το ένα Επιμελητήριο με το άλλο! Αυτή είναι η κατάσταση της χώρας! Τα άλλα όλα είναι φτώχεια να τα λέμε.

Εκεί θα κριθούμε. Αν πετύχουμε 11 εκατομμύρια βεβαιώσεις που κυκλοφορούν έγχαρτα να τα κάνουμε πληροφορίες. Αυτή είναι η ανατροπή και το χτύπημα στη γραφειοκρατία. Θα δείτε ότι σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα αυτά όλα θα ανήκουν στο παρελθόν.

Δεν διστάζω να σας πει ότι η κυβέρνηση αυτή θα αναμετρηθεί τώρα με τα προβλήματα και εκεί θα κριθεί. Τώρα θα κριθούμε. Δεν έχουμε καμία δικαιολογία Τώρα πρέπει όλοι να δουλέψουμε και να είμαστε παραγωγικοί και αποτελεσματικοί. Δεν έχουμε καμία δικαιολογία να πούμε οτιδήποτε. Και σας μιλάω με πολύ καθαρό τρόπο.