ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Τύπου για τις αναπτυξιακές προοπτικές που παρουσιάζονται για την χώρα μέσα και από πρωτοβουλίες του χώρου της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης παραχώρησαν  σήμερα στο ΥΠΕΣΔΑ, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός ΕΣΔΑ κ. Γιάννης Μπαλάφας και ο Δήμαρχος Μαραθώνα και ιδρυτής της Αμφικτυονίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων  κ. Ηλίας Ψινάκης. Παρών ήταν και ο πολιτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα κ. Xiao Yewen.

Αφορμή ήταν η πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνα για την ίδρυση της Αμφικτυονίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων αλλά και το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα, με σκοπό τη σύναψη  επενδυτικών συμφωνιών και αυτοδιοικητικών συνεργασιών σε πολιτιστικό και αθλητικό επίπεδο.

 

Κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα ΜΜΕ για την παρουσία σας, θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Yewen, από την Πρεσβεία της Κίνας που μας τιμά με την παρουσία του. Είμαστε εδώ με τον Γιάννη Μπαλάφα, γιατί στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το υπουργείο και στις στοχεύσεις που έχει, συμπεριλαμβάνεται και η στήριξη κάθε προσπάθειας που συμβάλλει στην περίφημη και περιζήτητη από όλους μας, ανάπτυξη της χώρας.

Μετά την σκληρή για όλους μας προσπάθεια και το κλείσιμο της αξιολόγησης, η υπόθεση της ανάπτυξης είναι το ζητούμενο. Προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι πρώτον η πολιτική σταθερότητα. Όπως πλέον έχει κατανοηθεί και εμπεδώνεται ημέρα με την ημέρα η πολιτική σταθερότητα, είναι μια πραγματικότητα στη χώρα. Και όλοι οι σοβαροί αναλυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σημείωναν πάντα ότι, αφού τελειώσει η αξιολόγηση – που είναι το πρώτο ζητούμενο – η επόμενη σοβαρή προϋπόθεση για να προχωρήσει η χώρα στην ανάπτυξη και να βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο των τελευταίων χρόνων, είναι η πολιτική σταθερότητα. Αυτό λοιπόν, νομίζω σήμερα, δεν υπάρχει άνθρωπος – ακόμη και ο πιο δύσπιστος – που να το αμφισβητεί.

Όμως, η ανάπτυξη δεν είναι μια μεταφυσική έννοια.  Είναι προϊόν και αποτέλεσμα πρωτοβουλιών, προσπαθειών και της αυτενέργειας του καθένα μας, ανάλογα με τον ρόλο που έχει. Από τον μικρό επιχειρηματία που πρέπει να ξεκινήσει μικρές πρωτοβουλίες, μετά το αίσθημα σταθερότητας που εμπεδώνεται ημέρα με την ημέρα, μέχρι τον  μεγαλύτερο επιχειρηματία που πρέπει να δει με ποιον τρόπο θα πρέπει να εκσυγχρονίσει την επιχείρησή του, αλλά και στους θεσμούς.

Η Αυτοδιοίκηση για μας είναι ένας κρίσιμος θεσμός που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και κυρίως σε μια ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη που θα συμβάλλει στην εμπέδωση της ισοπολιτείας  και στην αναχαίτιση των διαπεριφερειακών και διαδημοτικών ανισοτήτων.

Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ γιατί ένας δήμαρχος της χώρας, ο δήμαρχος Μαραθώνα, ο κ. Ηλίας Ψινάκης, πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει την περίφημη Αμφικτυονία των Αρχαίων Πόλεων της Ελλάδος. Οφείλουμε να εμπνεόμαστε από την αρχαία σκέψη. Γιατί πραγματικά – χωρίς να είναι καθόλου σοβινιστικό – η αρχαία σκέψη απάντησε σε πολύ κρίσιμα ερωτήματα. Η Αμφικτυονία ήταν μια κατάκτηση του ανθρώπου εκείνης της εποχής που διαχρονικά είναι επίκαιρη. Δηλαδή, το παρελθόν μας εκπλήσσει και πάλι με την επικαιρότητά του. Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Πήρε λοιπόν ο κ. Ηλίας Ψινάκης αυτή την πρωτοβουλία,  την οποία εμείς στηρίξαμε, όπως στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης, απ’ όπου και αν προέρχεται.  Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η πολιτική ηγεσία πέτυχε κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν είχε επιτευχθεί: Εμπεδώσαμε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και χτίζουμε ημέρα με την ημέρα αυτή την σχέση εμπιστοσύνης. Χωρίς οι πολιτικές ή ιδεολογικές μας διαφορές  – είτε αφορούν την πολιτική ηγεσία, είτε τις  δημοτικές αρχές – να μπαίνουν στο τραπέζι της συνεννόησης και της συνεργασίας. Αυτό είναι το καθήκον μας. Όχι οι κοκορομαχίες, αλλά η συνεννόηση και η συνεργασία. Ώστε τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν, να τις πολλαπλασιάσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Είμαστε εδώ για να χαιρετήσουμε αλλά και να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, του Δημάρχου Μαραθώνα. Γιατί ο Δήμαρχος δεν περιορίστηκε στο να χτίσει την νέα Αμφικτυονία που θέλει να συμβάλλει στην συνεννόηση, την συνεργασία, την ανάπτυξη δράσεων  πολιτιστικών, παραγωγικών, ανάμεσα σε όλες τις πόλεις που συμμετέχουν αλλά επιχείρησε θα έλεγα μια τολμηρή προσπάθεια. Ο κ. Ψινάκης βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Κίνας, μια από τις πιο σημαντικές πρωτεύουσες του κόσμου σε ό,τι αφορά ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης. Μια μεγάλη χώρα με παγκόσμια παρουσία και ρόλο, μια χώρα με την οποία μας συνδέει και κάτι περισσότερο από το οικονομικό ενδιαφέρον. Είμαστε δύο λαοί που κουβαλάμε μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ενωθούν οι κουλτούρες μας και στον τομέα του πολιτισμού αλλά και να διευκολύνει την οικονομική συνεργασία. Ανοίγουμε λοιπόν – και με αυτή την πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνα –  ‘’τον δρόμο του Μεταξιού’’. Ανατρέπουμε τα εμπόδια και τις επιφυλάξεις που υπήρχαν και δημιουργούμε ένα καλύτερο κλίμα.

Από την πλευρά μου, θέλω να πω ότι στηρίζουμε αυτού του είδους τις προσπάθειες, όπως τη σημερινή και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια θα εκδηλωθεί από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης  σε αυτά τα ζητήματα. Με τον πιο καθαρό και ουσιαστικό τρόπο. Θέλουμε να απαλλαγούμε από το παρακράτος της μιζέριας που μας καθηλώνει.

Όταν υπάρχει βούληση για συνεννόηση, όλες οι λύσεις μπορούν να βρεθούν και να συνυπάρξει και η οικονομική ανάπτυξη, στο συγκεκριμένο δήμο, με το ιστορικό απόθεμα που διαθέτει και οι αρχαιότητες να αναδειχθούν αντί να ρημάζουν και το φυσικό περιβάλλον να προστατευτεί και να αναδειχθεί και ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας  να αξιοποιηθεί ακόμη καλύτερα όταν θα υπάρχουν αυτού του είδους οι επενδυτικές δραστηριότητες.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας ανέφερε:

«Σε συνέχεια όσων είπε ο υπουργός, θέλω να πω μόνο μια κουβέντα. Μετά την επιτυχημένη συμφωνία για τον ΟΛΠ  και λίγο πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα, η πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνος είναι ένα ενδιάμεσο γεγονός εντασσόμενο – με τον τρόπο και με την ιδιαιτερότητα φυσικά της Αυτοδιοίκησης – στην ίδια λογική που λέει ότι η πατρίδα μας και πρέπει και μπορεί να πάει μπροστά, κάνοντας μια υπέρβαση των αναχρονιστικών διαιρέσεων του παρελθόντος.

O Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψινάκης, τόνισε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή του, ότι πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια που χρονολογείται εδώ και ένα χρόνο, με όχημα τον Πολιτισμό και την Αμφικτυονία. ‘’Το βασικότερο είναι η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Με τη μεγάλη βοήθεια της Αυτού Εξοχότητας του πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli-και καλού μας φίλου, πια, αλλά και με τη βοήθεια του υπουργού Εσωτερικών ο οποίος ήταν προσωπικά παρών σε κάθε δυσκολία που συνάντησα για να δημιουργήσουμε την Αμφικτυονία των αρχαίων ελληνικών πόλεων, φτάσαμε σ’ αυτήν την επιτυχία. Η Κίνα θαυμάζει τον πολιτισμό μας, θεωρώντας την Ελλάδα μια πύλη εμπορίου και πολιτισμού στην Ευρώπη.  Ο πρόεδρος της Κίνας είχε την ευφυέστατη ιδέα να αναβιώσει ‘’ο δρόμος του μεταξιού’’. Αυτό από θαλάσσης έγινε, τώρα πρέπει να γίνει και μέσω «ξηράς». Ο κ. Ηλίας Ψινάκης σχηματοποιώντας την προσέγγιση αυτή, είπε ότι «η Κίνα θέλει να φτάσει στην Ευρώπη και εμείς είμαστε τα διόδια. Αυτό, βολεύει πάρα πολύ τη χώρα. Για να καταλάβετε, στην Κίνα την χώρας μας δεν τη λένε Ελλάδα, αλλά ‘’η άλλη χώρα’’, εννοώντας με Πολιτισμό».

Επίσης, μίλησε για τη σημασία που έχει η έννοια της τακτικής επαφής των δύο μερών και του λεγόμενου ‘’follow up’’ και το οποίο θα εγκαινιαστεί με ένα μεγάλο συνέδριο το Νοέμβριο στην Ελλάδα. Το συνέδριο αυτό, πρόσθεσε, θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή εκατόν δέκα δημάρχων  με δικά τους έξοδα, μία φορά στην Ελλάδα και μία στην Κίνα. «Η επίσκεψη αυτή θα γίνει με αφορμή το Μαραθώνιο».

Ο κ. Ηλίας Ψινάκης ενημερώνοντας τα ΜΜΕ για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις και οι συμφωνίες με την Κίνα που αφορούν στον Μαραθώνα, είπε ότι στο προσεχές ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, θα συμμετάσχει και ο ίδιος, προκειμένου να υπογράψει τα όσα έχει προσυμφωνήσει με τους συνομιλητές του στην μακρινή χώρα και που αφορούν στην σύσφιγξη των Δήμων των δύο χωρών.

Το επόμενο κομβικό σημείο θα είναι το μνημόνιο συνεργασίας με τον Γ.Γ. Αθλητισμού της Κίνας για την ανάπτυξη της μαραθωνίου κληρονομιάς και γενικά τον ελληνικό πολιτισμό σε όλες τις πόλεις της Κίνας.

Το τρίτο και σημαντικότερο σημείο της φάσης στην οποία βρίσκονται οι συζητήσεις και η πρόοδος των επαφών, αποτελεί το επενδυτικό σχέδιο (που έχει ήδη υπογραφεί) ύψους τετρακοσίων εκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα πενήντα αντιστοιχούν  για την ανάγκη, που ο ίδιος προσωπικά ζήτησε, την δημιουργία δηλαδή μουσείου του Μαραθωνίου δρόμου.

Ένα σύγχρονο μουσείο, διαδραστικό, με ολογράμματα που ουδεμία σχέση θα έχει με το σημερινό, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό σχολείο και είναι σε άθλια κατάσταση, όπως υπογράμμισε. Το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα επενδυθεί όπως είπε, στην βελτίωση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της περιοχής του Μαραθώνα.

Κλείνοντας την συνέντευξη Τύπου ο πολιτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα κ. Xiao Yewen, ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής  Ανασυγκρότησης  κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον  υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής  Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Μπαλάφα και τον Δήμαρχο  Μαραθώνα κ. Ηλία Ψινάκη για την πρόσκληση,  προσθέτοντας πως η φιλία των δύο χωρών κρατεί  εδώ και πολλά χρόνια. Τόνισε δε, πως η κινέζικη  Πρεσβεία μπορεί να βοηθήσει σε πολλά επίπεδα και θα χαρεί στο μέλλον να δει την συνεργασία των δύο χωρών να συνεχίζεται.