Δελτίο Τύπου

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα πραγματοποίησαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και τον εκλογικό νόμο.

Ακολούθως οι δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή μετά το πέρας της συνάντησης:

«Είχαμε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση – ο υπουργός Εργασίας και εγώ- με τον Πρωθυπουργό, για δυο ζητήματα: Το πρώτο ζήτημα είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάμε σε πολύ μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε βάλει ως πλαίσιο τη σύσταση μιας ομάδας επιστημόνων που θα επεξεργαστούν την πρόταση αυτή μέχρι περίπου τις 20 Ιουλίου, προκειμένου ο Πρωθυπουργός, στις 24 Ιουλίου, την ημέρα της Δημοκρατίας, να ανακοινώσει μια σειρά προτάσεων, που πραγματικά εκείνη την ώρα που θα τις δει η κοινωνία, ο κόσμος , θα επιβεβαιώσουν αυτό που λέω σήμερα : ότι θα είναι ριζοσπαστικές, θα είναι ριζικές και θα αποκαθιστούν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δημόσιου βίου, της δημοκρατίας μας και του κράτους μας.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε ώστε αυτή η διαδικασία -είναι πρόταση και του υπουργού κ. Κατρούγκαλου και δική μου – να ξεκινήσει μέσα στην κοινωνία. Δηλαδή, τα κόμματα, οι κοινωνικοί και οι επιστημονικοί φορείς να ανοίξουν έναν διάλογο μέσα στην κοινωνία. Να ακουστεί η κοινωνία, να συμμετάσχει η κοινωνία, να ενεργοποιηθεί η κοινωνία, γιατί θα είναι μια αναθεώρηση που πραγματικά πιστεύουμε ότι θα της δώσει τη δυνατότητα και να συμμετέχει και να μεταγγίσει τον προβληματισμό της και τις απόψεις της σε όλους εμάς, σε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Επίσης, συζητήσαμε για τον εκλογικό νόμο . Έναν εκλογικό νόμο με κατεύθυνση την απλή αναλογική, όπου θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα, που θα του δώσουν ένα νέο, εντελώς φρέσκο, πολιτικό περιεχόμενο. Νομίζω ότι με αυτήν μας την πολιτική πρωτοβουλία θα δημιουργήσουμε μια νέα συνθήκη στα δημόσια πράγματα της χώρας».