Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, βρίσκεται στην Σάμο, προκειμένου να παρακολουθήσει το Συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και στην προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας των Δήμων, εκπέμποντας ενωτικό μήνυμα.
Ο κ. Κουρουμπλής μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Παρότι υπάρχει η κακή συνήθεια μερικές φορές να μιλάμε μειονεκτικά ο ένας τον άλλον, όλοι εδώ μέσα είμαστε πατριώτες. Ας αρθούμε, λοιπόν, στο ύψος των περιστάσεων που απαιτείται.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πυκνότητα των ροών το ’14 και το ’15, λέγοντας ότι στην πρώτη περίπτωση ήταν 14% και στη δεύτερη 80%. Τώρα, δηλαδή, που οι πρόσφυγες κατευθύνονται προς την Ιταλία, τους κάλεσε η Ιταλία;
Θα πρέπει να εντοπίσουμε και τα προβλήματα που προκύπτουν με ευθύνη άλλων, όπως της Ύπατης Αρμοστείας. η οποία είχε δεσμευτεί για τη διαμονή είκοσι χιλιάδων προσφύγων σε ενοικιαζόμενα καταλύματα και έχουν πάει λιγότεροι από τρείς χιλιάδες».
Απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων τόνισε: «Υπάρχουν σημεία συνεννόησης. Για την κατανομή, ας πούμε, του πληθυσμού και των βαρών. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την ασύμμετρη αντιμετώπιση των βαρών, ανά την ελληνική Επικράτεια γιατί δικαίως διαμαρτύρονται πολλοί δήμαρχοι.
Αναφερθήκατε στην κατανομή του προβλήματος με διάλογο. Έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία, που αποτελεί πραγματικό μάθημα συλλογικότητας. Ανεξαρτήτως ιδεολογικών επιλογών. Μια συνεργασία που αποδεικνύει ότι η αποφυγή των «κοκορομαχιών», μόνο θα ωφελήσει. Προσωπικά προσπαθώ αυτό να το κάνω πράξη».
Για τους πόρους στους δήμους
Αποδόθηκαν στους Δήμους μέσα σε τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι παρακρατηθέντες πόροι για το ’15, της τάξεως των 203 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι το τελευταίο ευρώ.
Εκπονήσαμε ειδικό πρόγραμμα για τους ορεινούς δήμους. Αλλάξαμε τον υπολογισμό των ΚΑΠ, δίνοντας βάρος εκτός από τον πληθυσμό για την κατανομή πόρων, στη έκταση, την μορφολογία, την οδική κομβικότητα, καθώς και τις μεγάλες υποδομές.
Πάλι με διάλογο, όλοι μαζί.
Για τους μικρούς πληθυσμιακά νησιωτικούς δήμους εκπονήσαμε για πρώτη φορά πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.
Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Στο επερχόμενο «πολυνομοσχέδιο» για πρώτη φορά δίνουμε μια διαφορετική διάσταση συλλογικής προσπάθειας. Για πρώτη φορά πριν τη διαβούλευση το αποστείλαμε στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να το μελετήσουν και να μας υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
Μόνο έτσι μπορούμε να αξιοποιήσουμε σιγά-σιγά αλλά σταθερά, τους πόρους.
Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ολιγωρία στο προσφυγικό
Η Ευρώπη, στην αρχή, ήταν τελείως αρνητική για την χρηματοδότηση των Δήμων. Με πολύ αγώνα κατορθώσαμε να τους κάνουμε να το κατανοήσουν. Με τεράστιες προσπάθειες.
Κάναμε μια υπερπροσπάθεια επαναπροσδιορισμού του ΕΣΠΑ. Για να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία της Ευρώπης προκειμένου να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα, ξέρετε κ. Μητσοτάκη πόσο δύσκολο είναι. Θέλουμε η χρηματοδότηση ακόμα και της Περιφέρειας να είναι με τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων.
Ήδη, συζητούμε με την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ, για προγραμματικές συνεργασίες που αφορούν σε χρήματα που θα πηγαίνουν απευθείας στους Δήμους και όχι μόνο στις ΜΚΟ και κυρίως στις ξένες.
Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει και η Εκκλησία.
Είναι άδικο, λοιπόν, να αναλωνόμαστε με μικροτσακωμούς. Αδικούμε και τον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχουν περιθώρια στον ελληνικό λαό να δείχνουμε τέτοιες τάσεις κ. Θεοδωράκη.
Η αλληλεγγύη των νησιωτών, έσωσε την τιμή της Ευρώπης. Πιστέψαμε στην Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων η οποία κατεδάφισε δια των κλειστών συνόρων το περιεχόμενο της Συνθήκης της Γενεύης.
Δεν ήταν συνεπής με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Frontex και στην ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. Μας υποσχέθηκαν 50 σκάφη, μας έστειλαν 8.
Μιλήσατε για ασφάλεια κ. Μητσοτάκη. Οι υπερπροσπάθειες του στρατού, του λιμενικού, και της αστυνομίας δεν συνιστούν αυτό που λέμε ασφάλεια;
Η πιο ασφαλής χώρα της Ευρώπης είναι η Ελλάδα.
Εμείς εντοπίσαμε και ταυτοποιήσαμε μέλη των τρομοκρατών που χτύπησαν στη Γαλλία οι οποίοι στην συνέχεια χάθηκαν στις ενδιάμεσες χώρες.
Ο ελληνικός λαός δικαιούται να πάρει το βραβείο Νόμπελ και η Ευρώπη να αναγνωρίσει την καθημερινή συνεισφορά του, ακόμη και μέσα από το υστέρημά του.
Απάντηση στους ισχυρισμούς του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το υπερτροφικό κράτος με την συλλογική δουλειά.
Μιλήσατε στη Βουλή την Τετάρτη για σκάνδαλα, κύριε Θεοδωράκη. Λυπάμαι που κλείνω έτσι. Εκσφενδονίσατε κατηγορίες κάνοντας λόγο για συλλογική ευθύνη, κάτι που είναι φασιστική κατηγορία, έτσι γενικώς και αορίστως. Και δεν σας αποδίδω προσωπικά αυτήν την ιδιότητα. Ωστόσο, περίμενα σήμερα, ή να πείτε συγκεκριμένα ονόματα και κατηγορίες συγκεκριμένες ή να πείτε πως εν τη ρύμη, εν πάση περιπτώσει, του λόγου σας, είπατε αυτά που είπατε. Αλλιώς αυτοκαθίσαστε συκοφάντης.