Σήμερα, Κυριακή 26 Απριλίου 2015 ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όπου και ενημερώθηκε για τα αιτήματά του με κύρια αυτά της υποστελέχωσης και της κατασκευής παιδιατρικού νοσοκομείου. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για την επίλυση γραφειοκρατικών συστημάτων που καθυστερούν τις προσλήψεις γιατρών, ζητώντας από τους ιατρικούς συλλόγους να καταθέσουν σχετικές προτάσεις επί του θέματος. Επίσης ανέφερε ότι εντός του Μάιου θα συγκαλέσει σε συνάντηση όλα τα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να αισθάνεται ότι υπάρχει έλλειμμα δομών στο ζήτημα αυτό σε σχέση με την Αθήνα. Για το αίτημα κατασκευής παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσ/κη, σε χώρο που είναι στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ζήτησε από τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ κ.κ. Κύρκο και Πλωμαρίτη να υποβάλουν σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διαβεβαιώνοντας για την προσωπική του παρέμβαση επί του θέματος.   Κλείνοντας τόνισε ότι το ύφος και ήθος της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προδιαθέτει για μια νέα περίοδο καλόπιστης συνεργασίας με αμοιβαίο σεβασμό στους θεσμικούς φορείς του χώρου.

Το Σάββατο 25/5 ο  Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής παρευρέθηκε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών  στο  «Makedonia Palace» στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Π. Κουρουμπλής  κατά την ομιλία του ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για ένα νέο λειτουργικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα Υγείας,  προσπελάσιμο από όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις. Παράλληλα προχωρούμε άμεσα στη ριζική και οργανωτική επαναθεσμοποίησή του ξεκινώντας από την επείγουσα ιατρική πρωτοβάθμια περίθαλψη δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη πρόληψη».

 

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική πολιτική, ανέφερε ότι μέσα στο Μάιο, θα κατατεθεί  ολοκληρωμένη πρόταση κύριος όρος της οποίας θα είναι το «Φάρμακο για Όλους». Επίσης θα προβλέπεται η στήριξη της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα συμβάλλοντας στην πραγματική ανάπτυξη με τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η νέα αυτή πρόταση θα περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τη διεκδίκηση των υποχρεώσεων που οφείλουν να έχουν στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «εμείς είμαστε εκπρόσωποι του λαού και όχι των εταιρειών». Παράλληλα δήλωσε ότι θα προβλέπεται κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα υψηλού κόστους καθώς και η σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ με στόχο τους κλειστούς προϋπολογισμούς και τις μειώσεις στα καινοτόμα φάρμακα. Οι παραπάνω όροι θα συμβάλλουν στην αποφασιστική διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και τη  σταδιακή μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα.