Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότητησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε συνέντευξη σήμερα, Κυριακή, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Δημήτρη Τάκη.
Μεταξύ άλλων τόνισε:
Για το «ταξικό πρόσημο»
Η αντιπολίτευση, με πολλή νηφαλιότητα μιλώντας κανείς, βρίσκεται σε ένα πολιτικό και στρατηγικό αδιέξοδο γιατί δεν της βγήκαν τα πράγματα. Πριν από 2-3 μήνες η αντιπολίτευση μιλούσε στη διαπασών, ανταγωνίζονταν ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Λεβέντη ποιος θα πει περισσότερες φορές εκλογές ή οικουμενική κυβέρνηση. Σήμερα λοιπόν, η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητεί σανίδα σωτηρίας και προσπαθεί να πιαστεί από λέξεις για να διαμορφώσει κάποιο πλαίσιο κινήσεων δικών της που απειλούν την δική της συνοχή.
Ολοι στη Ιερουσαλήμ παρεπιδημούμε και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είναι υπό αίρεση και υπό προθεσμία από τον κ. Σαμαρά, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα στο συγκεκριμένο χώρο.
Το ζήτημα είναι άλλο. Εμένα με ενδιαφέρει να απαλλαγούμε από αυτό το κλίμα της μιζέριας.
Περάσαμε από μια περίοδο αβεβαιότητας που τη ζήσαμε όλοι – και εγώ ως υπουργός – αν αυτή η ιστορία της αξιολόγησης θα κλείσει, θυμάστε τον κ. Τσακαλώτο που έλεγε ότι αν δεν κλείσουμε μέχρι τον Μάιο, έρχεται καταστροφή.
Για το αν οι δηλώσεις Κυρίτση ήταν υπερβολικές.
Δεν θα μπω σ’ αυτή την κρίση. Καμιά φορά όλοι μας, μπορεί εν τη ρύμη του λόγου μας να λέμε κάποια πράγματα που δεν είναι και τα καλύτερα. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Μην πιάνεστε τώρα από αυτά, δεν μπαίνω εγώ σ’ αυτά τα τριπάκια.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εχθές τελείωσε μια συνάντηση πάρα πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα. Πρέπει να αναδείξουμε τα θετικά. Πρέπει να διαμορφώσουμε κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα και αυτό το οφείλουμε και εμείς ως υπουργοί, και εσείς ως δημοσιογράφοι και όλοι να βοηθήσουμε. Πάνω από το κεφάλι μας, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων, βρίσκεται η πατρίδα μας.
Και βέβαια δεν έχουμε περιθώρια να διχαστούμε ως κοινωνία και ως λαός, με τίποτα. Και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι μας, δεν λέω εγώ ότι από την μια πλευρά υπάρχουν οι εγκαλούμενοι και από την άλλη οι υπόλοιποι. Και ξεκινάω από τον εαυτό μου. Το να κοιτάζουμε πίσω μας για να αναζητήσουμε μια ελπίδα στο παρελθόν, είναι τραγικό. Το ζήτημα είναι πώς διεκδικούμε το μέλλον. Και σε ένα τέτοιο κλίμα πρέπει να κινηθούμε όλοι.
· Για την αναδιανομή πλούτου
Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια συζήτηση, για το πώς σήμερα, με την λογική της παγκοσμιοποίησης υπερσυσσωρεύεται ο πλούτος στους λίγους και απλώνεται η φτώχεια στους πολλούς.
Αρα λοιπόν, το πρόσημο της κυβέρνησης είναι να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών και αναδιανομή του πλούτου. Πού είναι λοιπόν επί της ουσίας, το διχαστικό;
Ποιους ενοχλεί ξαφνικά και τους έπιασε η ευαισθησία;
Ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης αυτή. Διότι έπρεπε να κόψει συντάξεις. Ο,τι μπορούσε να γίνει καλύτερο, έγινε. Λένε για το ΕΚΑΣ, αλλά δεν λένε ότι η σύνταξη του αγρότη μειώνονταν, ήταν σε φθίνουσα πορεία και σε 6-7 χρόνια θα είχε εκλείψει. Και η κυβέρνηση έδωσε εθνική σύνταξη και μόλις η οικονομία θα αρχίσει να παίρνει τα πάνω της θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι δείγματα αναθέρμανσης της οικονομίας θα υπάρξουν και το 2016, όπως και το 2017 και το 2018. Αν δεν το πετύχουμε, θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό.
· Για τον ανασχηματισμό
Δεν είναι θέμα δικό μου αυτό. Θα το κρίνει ο Πρωθυπουργός. Δική μου αρμοδιότητα είναι να κάνω αυτό που μου έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Πρωθυπουργός, ζήτησε από τους υπουργούς να παρουσιάσουν στο αμέσως επόμενο υπουργικό συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν. Αρα βάζει ένα στοίχημα στην κυβέρνηση να αποκτήσει ταχύτητες, δημιουργικότητα και να παράξει έργο. Εκεί θα κριθούμε και ο καθένας ξεχωριστά και η κυβέρνηση συνολικά. Και σε ό,τι με αφορά είμαι έτοιμος να παρουσιάσω το κομμάτι που αφορά στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών.
· Για το αν είναι έτοιμος ο εκλογικός νόμος
Είναι όλα έτοιμα από τη στιγμή που το ζητά ο Πρωθυπουργός. Είναι δικές μου απόψεις αυτές. Θα συζητηθούν στο κόμμα, θα αποφασίσει η κυβέρνηση και τότε θα είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης. Προς το παρόν είναι επεξεργασίες του υπουργού Εσωτερικών.
· Για το αν τον «άδειασαν» κυβερνητικά στελέχη
Εγώ δεν αισθάνομαι άδειασμα, ούτε από την κυβερνητική εκπρόσωπο ούτε από τον πρόεδρο της Βουλής. Εχω μάθει να δουλεύω συλλογικά. Αυτό που εγώ έχω επεξεργαστεί πρέπει να το επεξεργαστεί και η Πολιτική Γραμματεία, ένα συλλογικό όργανο του κόμματος. Αν τα κεντρικά όργανα του κόμματος αποφασίσουν κάτι διαφορετικό, σ’ αυτό θα πάμε όλοι μαζί.
· Πότε θα έρθει ο εκλογικός νόμος
Θα δούμε πότε θα τον φέρουμε, η κυβέρνηση θα αποφασίσει. Άποψή μου – και αυτό θα εισηγηθώ στην Πολιτική Γραμματεία – είναι ότι πρώιμα πρέπει να έρθει ο εκλογικός νόμος να είμαστε μακριά από την αίσθηση των εκλογών. Για να μπορέσουμε νηφάλια όλα τα κόμματα να συζητήσουμε. Δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης, πρέπει να βρούμε κοινό τόπο.
Εγώ είμαι πάντοτε υπέρ της αρχής ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι μακριά από το σημείο εκκίνησης των διαδικασιών των εκλογών
· Για απλή αναλογική
Ποιος σας είπε ότι δεν υποστηρίζω την απλή αναλογική; Εγινε παρεξήγηση. Οι 270 έδρες, που προτείνω εγώ, είναι απλή αναλογική. Και οι 30 έδρες είναι ένα μπόνους που μπορεί να το δώσει μόνο η κοινωνία, όχι ο εκλογικός νόμος. Μπορεί και οι 30 να πάνε σε απλή αναλογική, έτσι όπως το προτείνω. Ενδεχομένως όμως να υπάρξει ένα ποσοστό που εκεί η κοινωνία να καταγράψει τη βούλησή της ότι πάνω από αυτό το ποσοστό, ένα κόμμα ή ένας σχηματισμός κομμάτων πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα και να δώσει η κοινωνία το μπόνους αυτό, όχι ο νόμος. Λογικά, το μπόνους θα κατανεμηθεί δεν μπορεί να το πάρει το ένα κόμμα.
Αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα, ήταν ακρωτηριασμός της Δημοκρατίας. Ολες οι πρόνοιες είναι στο τραπέζι και όλα τα ενδεχόμενα θα συζητηθούν. Και δεν συζητούνται μόνο από μας. Οταν θα ανοίξει ο διάλογος με τα κόμματα, που κουβαλούν μια χρήσιμη εμπειρία, θα τα συζητήσουμε όλα.
Εγώ φιλοδοξώ ότι θα έχει τέτοια λογική αυτή η προσπάθεια που θα πάμε στις επόμενες εκλογές με τον νέο νόμο. Γιατί έτσι θα αποκαταστήσουμε την ισοδυναμία της ψήφου, θα αποκαταστήσουμε την αξιοκρατία στο δημόσιο βίο και θα δώσουμε λύσεις σε πολύ μεγάλα ζητήματα δημοκρατίας.
· Για την πρόταση ΝΔ – Ψήφος ομογενών
Η χώρα κυβερνιόταν από 10 ανθρώπους, βαρόνους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι υπόλοιποι ήμασταν κομπάρσοι. Ετσι λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα. Δηλαδή, δεν συνηγορεί η ΝΔ στο να «σπάσει» η Β’ Αθηνών;
Εχει κάνει πρόταση η ΝΔ; Την πιστεύει κανένας από την ΝΔ αυτή την πρόταση; Εάν την πίστευε η ΝΔ αυτή την πρόταση θα την ψήφιζε όταν ήταν κυβέρνηση. Δεν την πιστεύει. Απλώς επρόκειτο να πάει στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης και έκανε μια πρόχειρη πρόταση η οποία δεν πατάει πουθενά.
Το να λέμε ωραίες κουβέντες για ψήφο των ομογενών, για να πουλήσουμε στους ομογενείς… Εμείς επεξεργαζόμαστε ως υπουργείο μια συνολική πρόταση που έχει 6 σημεία. Οταν θα αρχίσει η κουβέντα θα τα πούμε. Για τους ομογενείς, πιστεύω ότι πρέπει να αφουγκραστούμε όλοι το αίτημα των ομογενών. Θα βρούμε όμως έναν τρόπο που να μην επηρεάζει ενδεχομένως την εσωτερική κατάσταση. Δεν είναι ένα απλό θέμα. Πέταξε η ΝΔ μια πομφόλυγα ότι έχει ένα σχέδιο νόμου που δεν το πιστεύει. Αφού αγαπάει τόσο πολύ τους ομογενείς, γιατί δεν το έκανε πράξη; Χθες ήταν κυβέρνηση. Τώρα το θυμήθηκε; Ελεος δηλαδή, κάπου πρέπει να υπάρχει και μια σοβαρότητα.
Το θέμα της ψήφου των ομογενών είναι ένα λεπτό θέμα. Αν θέλουμε ειλικρινά να κάνουμε κάτι, δεν το συζητάμε με τον τρόπο που το κάνουμε τώρα. Ας καθίσουμε κάτω τα κόμματα να βρούμε έναν τρόπο, διότι υπεισέρχονται στο ζήτημα αυτό και συνταγματικά θέματα.