Δελτίο Τύπου

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής , έδωσε σήμερα Πέμπτη, συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για την δήλωσή του ότι «αν δεν φέρουμε ανάπτυξη θα πάμε στα αζήτητα»

Δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο ωραία λόγια. Τώρα είμαστε εμείς κυβέρνηση. Και δεν θα μπω πάλι στη λογική «ποιος φταίει, τι φταίει». Αυτά τα έχει μάθει ο ελληνικός λαός. Τώρα είμαστε εμείς κυβέρνηση. Τώρα η ευθύνη είναι δική μας. Τώρα οφείλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί και να κυβερνήσουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη. Διότι αυτά για τα οποία συζητάμε, «κόφτες», προληπτικά μέτρα είναι σε συνάρτηση με την ανάπτυξη. Αν υπάρξει ανάπτυξη, αυτά πάνε στην άκρη, θα χρειαστεί και κόφτης και μέτρα. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, αυτά είναι στην ημερήσια διάταξη.

Πρέπει να ανασκουμπωθούμε γιατί ανατροπές και αλλαγές δεν γίνονται με ευχολόγια, γίνεται με δουλειά. Αυτός που μας είπε και ο Πρωθυπουργός, οποίος στο υπουργικό συμβούλιο ζήτησε να φέρει ο καθένας μας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει.

Αλλά αυτό που λέμε ανάπτυξη δεν είναι μια μεταφυσική έννοια. Θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε το δυναμικό της χώρας κατ’ αρχάς. Να πω ένα απλό παράδειγμα: Έχουμε τον τουρισμό. Φέτος περιμένουμε 28 εκατομμύρια τουρίστες.

Αν δεν αυξήσουμε το ποσοστό του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας μας στην κατανάλωση του τουρισμού, αν δηλαδή οι τουρίστες δεν φάνε ελληνικά προϊόντα και φάνε εισαγόμενα, αυτό θα έχει επίπτωση στην ανάπτυξη.

Όμως, για να είμαι σαφής: Η ανάπτυξη που λέμε, θα έχει έναν πολύ καθαρό χαρακτήρα. Δεν θα είναι ανεργιογόνος ανάπτυξη. Πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν θα κάνουμε εδώ μια ζούγκλα για να λέμε ότι έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό να αφορά ένα 10-20%, δηλαδή μια υπερ-συσσώρευση πλούτου στους λίγους και την κατανομή της φτώχιας και της ανασφάλειας στους πολλούς.

Για το αν υπήρξαν θριαμβολογίες ως προς την συμφωνία

Δεν με καλέσατε εδώ να απολογηθώ για κανέναν. Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να προσεγγίζει τα πράγματα και να τα αποφλοιώνει.

Για αναπτυξιακό νόμο και αδειοδοτήσεις εταιρειών

Ο αναπτυξιακός νόμος πρέπει να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν μέχρι σήμερα. Οι αδειοδοτήσεις είναι εκείνο το στοιχείο που προκαλεί δυσκολίες και δυσκαμψίες, εκεί είναι το πρόβλημα.

Για παράδειγμα, στη Ρόδο μια έκταση 10.000 στρέμματα να χαρακτηρίζεται αρχαιολογικός χώρος και μια έκταση 200 στρεμμάτων που μπορεί να γίνει επένδυση 400 εκατομμυρίων να χωλαίνει. Ή αλλού. Γενικά μιλάω. Η αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία έχει μια συγκεκριμένη νοοτροπία, πρέπει να καταλάβει ότι η χώρα αυτή πρέπει να ζήσει.

Θα περάσω μια διάταξη τώρα η οποία θα προβλέπει ότι σε 15 ημέρες αν δεν δίνουν την άδεια, θα θεωρείται ότι η άδεια έχει δοθεί και θα ακολουθήσουν τα δικαιολογητικά και τα υπόλοιπα.

Για το φορολογικό

Όλοι πληρώνουμε. Το ζήτημα είναι να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί σωστά. Πληρώνουμε το ΦΠΑ, αλλά πάει το ΦΠΑ στο κράτος; Πρέπει να λειτουργήσουμε. Εδώ θα κριθούμε όλοι. Η αντιπολίτευση μπορεί να λέει ό,τι θέλει.

Για την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Πρέπει να βοηθήσουν και τα κόμματα. Δεν πρέπει να καλλιεργείται συνεχώς ένα κλίμα μιζέριας και απαισιοδοξίας. Και στο κάτω-κάτω, δεν θέλω να γυρίζω πίσω, αλλά δεν μπορούν αυτοί που ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση να παίρνουν αυτή τη θέση. Ας βοηθήσουν λίγο. Ας κυβερνήσει και αυτός ο χώρος 4 χρόνια και αν πραγματικά δούμε ότι αποτυγχάνει στο μοντέλο που θέλει να προωθήσει, θα πάμε στα αζήτητα. Ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβρη του 2015 ήξερε πως, παρότι είμαστε αριστερή κυβέρνηση, καλούμαστε να υλοποιήσουμε ένα δύσκολο πρόγραμμα.

Προτείνουν οι κύριοι αυτοί κάτι άλλο; Ας μας το πουν.

Δεν μπορεί να το ψηφίζουν τότε και να έρχονται σήμερα υποκριτικά και να κλαίνε για τις συντάξεις, όταν μάλιστα έχουν κόψει συντάξεις 700 και 600 ευρώ πράγμα το οποίο δεν έκανε αυτή η κυβέρνηση παρά τις πιέσεις που δέχθηκε.

Εγώ θα περίμενα από τον παλιό μου πολιτικό χώρο που έχει συνδεθεί με κοινωνικές κατακτήσεις, να έχουν την αυθυπέρβαση και να πουν ότι διαφωνούμε με τον Τσίπρα σε χίλια πράγματα αλλά στο θέμα των συντάξεων βάζουμε πλάτη. Δεν δημιουργήθηκε ένα μέτωπο. Θα έδειχνε πολιτική ευθύνη αυτή η στάση και δεν το έκανε κανείς. Και αυτό δείχνει μικροψυχία.

Για το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό

Εμείς τις συντάξεις τις συνδέσαμε με την αύξηση του ΑΕΠ, όχι γενικά όταν έρθει η ανάπτυξη. Καθαρές κουβέντες. Αν δεν αυξηθεί το ΑΕΠ οδηγούμαστε σε απόγνωση, ως χώρα και ως κοινωνία. Και αυτό είναι το στοίχημα. Μόλις ξεκινήσει η ανάπτυξη του ΑΕΠ, αυτό θα συνδέεται με την επίλυση τέτοιων προβλημάτων.

Στο ΕΚΑΣ υπήρξε μια σταδιακή μείωση. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν οδήγησαν τα πράγματα εδώ. Όλα αυτά είναι συνέπεια όλων όσων έζησε η χώρα. Μην τα αποσυνδέουμε. Το τι έγινε στα ασφαλιστικά ταμεία, να σας στείλω εγώ ερωτήσεις που έκανα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δεν έρχονταν ποτέ να απαντήσουν. Πώς αγόραζαν σάπιες μετοχές χωρίς αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων; Ποιοι πήγαν στα δικαστήρια, ποιος διώχθηκε γι’ αυτά; Ετσι ήρθε, από τον ουρανό η κατάρρευση του ασφαλιστικού; Και έρχονται τώρα σαν να κατέβηκαν από παρθενογένεση;

Δεν είναι ακόμη η ώρα, αλλά μόλις προχωρήσει η μηνυτήρια αναφορά που έκανα τότε για τα ομόλογα, θα δείτε από πού αγοράστηκαν δομημένα ομόλογα από πρωτογενή αγορά δηλαδή από το κράτος ή από τράπεζες για να ξαλαφρώσουν; Ε, αυτό είναι έγκλημα. Όχι να λέμε ανερυθρίαστα ό,τι θέλουμε και να χρεώσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες από εδώ και πέρα. Η κυβέρνηση ψηφίστηκε για 4 χρόνια. Αυτό λέει η Δημοκρατία. Θα κριθεί τότε.

Αυτή η κυβέρνηση δεν κουβαλάει αμαρτωλό πολιτικό παρελθόν. Ευθύνες για το ότι φτάσαμε εδώ έχουν άλλα κόμματα.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Το είπα και στη Βουλή για τον «μεταρρυθμιστή» κ. Μητσοτάκη… Που η μόνη του μεταρρύθμιση ήταν να αναγκάσει να φύγουν από το Δημόσιο 200.000 άνθρωποι και να γίνουν συνταξιούχοι, επιβαρύνοντας το ασφαλιστικό σύστημα. Αλλά πέραν αυτού. Θέτω ένα ερώτημα στον ελληνικό λαό: Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δηλαδή η ηλεκτρονική δυνατότητα να διαχειρίζεται τους δημόσιους οργανισμούς εφευρέθηκε χθες; Δεν θα μπορούσαν εδώ και 20 χρόνια να έχουν μηχανογραφηθεί τα πάντα; Ξέρετε ότι ακόμη σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ολοκληρωμένο σύστημα; Ξέρετε ότι σήμερα, ακόμη, οι βάσεις του δημοσίου δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Ξέρετε γιατί; Διότι «έσπαγαν» τη δουλειά σε πολλές και την έδιναν σε ημετέρους – διότι διεκδικούσαν πολλοί τα έργα – και δεν είχαν και την προνοητικότητα να διασφαλίσουν την δυνατότητα διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων. Ποιος ευθύνεται για όλο αυτό το πάρτι; Γιατί έρχονται σήμερα και κλαυθμηρίζουν; Ας κάνουν λίγη υπομονή. Και βιάζονται μάλιστα να επανέλθουν στην εξουσία, έχουν έρωτα ανίκητο με την εξουσία.

Για τις νέες ταυτότητες

Έχει συσταθεί μια επιτροπή για τις προδιαγραφές της ταυτότητας. Αλλά το πρόβλημα κυρίως ήταν με το διαβατήριο. Το διαβατήριο έβγαινε με βάση την ταυτότητα. Και όσοι είχαν ενστάσεις από το εξωτερικό, έλεγαν πως η ταυτότητα σας είναι ευάλωτη, άρα μπορεί να είναι και το διαβατήριο και δεν αναγνωρίζουμε την ασφάλειά του.

Γι’ αυτό, στο νόμο που καταθέτω αυτές τις ημέρες, στο πολυνομοσχέδιο, υπάρχει διάταξη με την οποία το διαβατήριο αποσυνδέεται με την ταυτότητα και συνδέεται απ΄ ευθείας με το Εθνικό Δημοτολόγιο το οποίο έχει εκκαθαριστεί μαζί με το Ληξιαρχείο.

Και να σας πω και κάτι σημαντικό. Οι γονείς για να γράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο έπρεπε να πάνε στο Δημοτολόγιο, να κάνουν αίτηση κλπ. Φέτος, όποιος γονιός πάει να γράψει τα παιδιά του στο σχολείο, θα διαπιστώσει ότι δεν χρειάζονται όλα αυτά. Πάει στο σχολείο, λέει το όνομα του παιδιού, ο δάσκαλος χτυπάει στο κομπιούτερ το όνομα του παιδιού και το γράφει. Γλιτώνουμε έτσι εργατώρες και εκατομμύρια έγχαρτα πιστοποιητικά. Αυτά θα γίνουν φέτος σε 15 βάσεις δεδομένων του Δημοσίου.