Δελτίο Τύπου

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε συνέντευξη την Τετάρτη 4 Μαΐου στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και στον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη.

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές επεσήμανε ότι απαιτείται ένας νέος πατριωτισμός από όλους και πως είναι ανάγκη να σχηματιστεί ένα κοινό πατριωτικό μέτωπο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Σημείωσε επίσης ότι οι εκλογές δεν αποτελούν λύση.

Μεταξύ άλλων, ο ΥΠΕΣΔΑ κ. Παν. Κουρουμπλής τόνισε:

Για εκλογές:

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και να εξωραΐσει την πραγματικότητα.

Αλλά η ίδια η ζωή έχει διδάξει ότι όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες που βιώνει ένας άνθρωπος, μια κοινωνία, ένας λαός, πάντοτε υπάρχει μια διέξοδος.

Η παραίτηση είναι η πιο επικίνδυνη επιλογή και στην προσωπική μας ζωή και στη ζωή ενός λαού. Τα πράγματα είναι δύσκολα.

Η χώρα για να βγει από αυτή την δοκιμασία, χρειάζεταιένα νέο πατριωτισμό από όλους μας. Δεν είναι πολιτική ευθύνη από εκείνους που αρνούνται να αναλάβουν το βάρος του παρελθόντος και μ’ αυτό τον τρόπο δείχνουν και την ανευθυνότητά τους για το παρόν και το μέλλον.

Το ζήτημα είναι να πέσει ο Τσίπρας; Αυτό είναι το ζήτημα; Θα σωθεί η χώρα αν πέσει ο Τσίπρας; Αυτές τις ημέρες γύρισα την μισή Ελλάδα. Όπως ξέρετε μιλώ με πολύ κόσμο και με ανθρώπους από το χώρο της ΝΔ και από άλλους χώρους. Ο καθένας είχε τις ενστάσεις του τις αντιρρήσεις του, όμως δεν ήθελε κανένας εκλογές.

Νομίζω θα πάμε σε ένα μηχανισμό και όχι σε μέτρα. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης και από εκεί και πέρα ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και από την Ελλάδα και από την Ευρώπη.

Για την ανάγκη δημιουργίας κοινού μετώπου

Εγώ πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Σήμερα η πατριωτική στάση όλων μας – είτε αυτών που είμαστε τώρα στην κυβέρνηση με την επιλογή του ελληνικού λαού, είτε αυτοί που ο λαός έστειλε στην αντιπολίτευση – είναι να υπάρχει μέτωπο. Και μέτωπο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Με όσες δυσκολίες και αν υπάρξουν πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να υποχωρήσει γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν άλλα μέτρα. Εγώ πιστεύω ότι μέσα στον Μάιο θα κλείσει η ιστορία.

Τι άλλο να κάνει η κυβέρνηση; Πόσο άλλο να υποχωρήσει κανείς;

Υπάρχουν κάποια ζητήματα όπου για όλους μας έπρεπε να υπάρχει μια αυθυπέρβαση. Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ μας, αλλά πιστεύω ότι το ΔΝΤ θα ήταν διαφορετικό αν έβλεπε ένα ευρύτερο μέτωπο, τουλάχιστον απέναντι σε συγκεκριμένα ζητήματα. Λέτε και ξαναλέτε για συγκεκριμένα μέτρα, 3,5 δις. και έχετε δίκιο. Απέναντι σ’ αυτή την απαίτηση, δεν υπάρχει κοινό μέτωπο.

Αυτή τη στιγμή είναι πατριωτικό καθήκον όλων μας να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο. Ολοι, είτε είμαστε ιδεολογικά από εδώ είτε από εκεί, συμφωνούμε αμέσως ή εμμέσως, συμφωνούμε ότι τα 3,5 δισ. δεν τα αντέχει ο τόπος.

Για τις δυνατότητες της οικονομίας

Εμείς πιστεύουμε ότι, πλέον, δημιουργούνται αρκετές προϋποθέσεις όπου η οικονομία θα αρχίσει να παίρνει τα πάνω της. Και όσο η οικονομία θα παίρνει τα πάνω της, θα αμβλύνονται και οι πιέσεις των μέτρων. Μιλώ με πολύ κόσμο και άνθρωποι σοβαροί από το χώρο της οικονομίας μου λένε ότι αν δεν υπάρξει πολιτική αστάθεια και κλείσει η αξιολόγηση, θα έχουμε ακόμη και μέσα στο 2016 θετικές εκπλήξεις.

Για Grexit

Δεν αντέχει η Ευρώπη Grexit. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι στα χειρότερά της.Είναι ένας κόλαφος για την Ευρώπη αυτό που έγινε στην Ελλάδα. Κατέστρεψαν μια χώρα με την ανοχή του πολιτικού κόσμου. Και αυτό ήταν ένας λόγος για τον οποίο ξεριζώθηκα από έναν πολιτικό χώρο μέσα στον οποίο γεννήθηκα. Πιστεύω ότι από το 2010 η διαχείριση της κρίσης θα έπρεπε θα είναι εντελώς διαφορετική. Αντί να πάμε να παρακαλάμε εμείς, τότε θα παρακαλούσαν αυτοί.

Για τις σχέσεις Πρωθυπουργού-αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης

Δεν κάλεσε ποτέ τον κ. Τσίπρα επί δύο χρόνια να τον δει. Ποτέ. Ημουν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ξέρω. Το επιχείρημα του κ. Σαμαρά ήταν ότι ο κ. Τσίπρας θα μου ζητήσει να παραιτηθώ. Δεν με ενδιαφέρει εμένα αυτό. Εγώ και τώρα, δημόσια τοποθετούμαι: Οι δύο θεσμικοί παράγοντες, ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να συνομιλούν, έχουν υποχρέωση να συνομιλούν. Οι ανάγκες της χώρας, αυτό απαιτούν.

Για την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το κοινό νόμισμα

Επειδή ξέρω καλά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ξέρω πόσο υπεύθυνος άνθρωπος είναι, νομίζω ότι ήταν ατυχείς οι αναφορές των κομμάτων σ’ αυτό το ζήτημα. Δεν χρειαζόταν να γίνει καμία αναφορά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι νουνεχής και σόφρων άνθρωπος. Εστειλε ένα μήνυμα, αυτό που ήθελε να ξαναστείλει.