Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, τo Σάββατο 23 Απριλίου 2016 θα μεταβεί στο Μεσολόγγι για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 190η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς του Μεσολογγίου.

Πρόγραμμα Κινήσεων:

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

9:30: Υποδοχή Εκπροσώπων ξένων κρατών και Εκπροσώπου της Κυβέρνησης στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και τέχνης (πλατεία Μπότσαρη)

10:10 Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Φιλελλήνων στον Κήπο των Ηρώων.

Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους εκπροσώπους Ξένων Κρατών, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

10:30: Καταθέσεις στεφάνων από Δημάρχους Ιστορικών Πόλεων, Συλλόγους, Φορείς και λοιπές Οργανώσεις εκτός Μεσολογγίου στον τύμβο του Κήπου των Ηρώων

11:00: Εκκίνηση 34ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας Πατρών – Μεσολογγίου.

11:00: Μεταφορά της Εικόνας Εξόδου, του Ιερού Λαβάρου και του Τίμιου Σταυρού Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών, από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος

11:40: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη – Ιακώβου Μάγερ, τιμώντας την 190η επέτειο του θανάτου του .

  • Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Πρέσβη της Ελβετίας Εκπρόσωπο του Δήμου του Schoffisdorf, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

12:00: Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνος, τιμώντας την 192η επέτειο του θανάτου του.

· Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

12:20: Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών, τιμώντας την 190η επέτειο του μαρτυρικού και ηρωικού θανάτου του.

  • Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

19:30 Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.

  • Δέηση και κατάθεση στεφάνων από την Ελληνική Κυβέρνηση, Βουλή των Ελλήνων Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Δικαστικό Σώμα, Ακαδημία Αθηνών, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Δήμο Ανατολικής Μάνης ως τιμώμενος αδελφοποιημένος Δήμος και Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
  • Βράβευση νικητών του 70ου Δρόμου Θυσίας
  • Πανηγυρικός από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κ. Νικόλαο Καραπάνο.
  • Αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.

22:30: Δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

10:45: Άφιξη του κ. Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Επίσημη υποδοχή από τις τοπικές αρχές. Δοξολογία

11:00: Μετάβαση στο χώρο Παρελάσεως.

  • Έναρξη Παρέλασης

13:00: Άφιξη στον Κήπο των Ηρώων.

  • Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς
  • Κατάθεση Στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Τύμβο των Ηρώων
  • Εκφώνηση Πανηγυρικού από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης
  • Μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι» με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου

13:55: Μετάβαση στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκατάστασης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ».

  • Συνάντηση με τα παιδιά και ξενάγηση στα εργαστήρια τους.

14:00: Γεύμα παρατιθέμενο από τον Δήμαρχο Μεσολογγίου προς τιμήν της Α.Ε. του Προέδρου Της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

15:10: Μετάβαση Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο Ιστορικό Μουσείο – Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ».

  • Ξενάγηση στην έκθεση Γιάννη Ψυχοπαίδη «το ΘΕΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ – Ο Μπάυρον και οι αγωνιστές του 21»

15:30: Αναχώρηση Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης