Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραβρέθηκε, χθες, στον χώρο της ΕΣΗΕΑ, όπου ήταν και ο κεντρικός ομιλητής-εισηγητής στην ελεύθερη συζήτηση που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, με θέμα την «Μεταρρύθμιση του Εκλογικού Συστήματος».

Το πάνελ αποτέλεσαν εκτός του υπουργού, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και πρόεδρος του Κέντρου κ. Ξενοφών Κοντιάδης, ο καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης κ. Χαράλαμπος Ανθόπουλος και ο καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας κ. Ηλίας Νικολακόπουλος.

Στην αίθουσα παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κύριοι Γεώργιος Παραστρατίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Γεώργιος Ντζιμάνης, Χρήστος Μπιάλας, Σωκράτης Βαρδάκης, Γεώργιος Παπαηλιού, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Τασούλας, ο Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Τσουκαλάς και άλλοι.

Ο κ. Κοντιάδης υπογράμμισε την σημασία που έχει η πρωτοβουλία αυτή του υπουργού Εσωτερικών να ξεκινήσει η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα. Όπως τόνισε, «το σύστημα είναι αναχρονιστικό και οδηγεί σε τερατογενέσεις».

Στην εισήγησή του ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα αυτό αφορά όλα τα κόμματα και είναι εκείνο που ορίζει τα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας. Όπως είπε, «θα λειτουργήσουμε χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς σκοπιμότητες και σε αρκετά πρώιμο χρόνο, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια ότι υποκύπτουμε σε αυτές τις σκοπιμότητες». Ξεκαθάρισε, δε, ότι η αποψινή συζήτηση είναι μια ανοιχτή συζήτηση και σε ό,τι τον αφορά, αποτελεί μια ευκαιρία για να καταθέσει τις σκέψεις του. Δεν εντάσσεται, όπως είπε, στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής απόφασης ή σχεδίου.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Το σύστημα αυτό έχει δεχθεί παρεμβάσεις από πολιτικούς που διέπονται από εξουσιολαγνεία και εξέφρασαν πολιτικές έξω από το πλαίσιο της εντολής που έλαβαν. Και φυσικά, όχι μόνο στην Ελλάδα. Νωπό παράδειγμα, οι αποκαλύψεις των Panama Papers, σύμφωνα με τις οποίες εμπλέκονται πάρα πολλοί ευρωπαίοι με εξουσία και ισχύ. Και αναρωτιέμαι: Πώς αυτή η Ευρώπη ανέχεται την κυκλοφορία και την ροή τόσου μαύρου χρήματος; Ένα γεγονός που αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέων θεσμών. Γιατί μόνο μέσα από τη Δημοκρατία αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα αυτά. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Κορνήλιο Καστοριάδη, μόνο η ειρηνική Κοινωνική Επανάσταση με επαναθεσμοποίηση είναι αυτή που θα καταστήσει τον πολίτη ελεγκτή της εξουσίας. Θα πρέπει να σταθούμε στο τρίπτυχο Συλλογικότητα-Συνύπαρξη-Αλληλεγγύη. Να μετουσιώσουμε την κοινωνική αδράνεια σε γενεσιουργό κοινωνικό αναστοχασμό. Στην Ελλάδα, το 40% των πολιτών, μεταξύ των οποίων κυρίως νέοι, αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την πολιτική. Αν δεν τους προσκαλέσουμε και δεν τους δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ενδιαφέρονται για τα κοινά, θα έχουμε χάσει ένα βαρυσήμαντο στοίχημα. Γι’ αυτό και ο εκλογικός νόμος είναι ανάγκη να κινητροδοτήσει το δυναμικό αυτό».

Ο κ. Κουρουμπλής στη συνέχεια κατέθεσε συγκεκριμένα σημεία πάνω στα οποία θα μπορούσε να ανοίξει ο διάλογος για την βαθιά μεταρρύθμιση που χρειάζεται-όπως ομοφώνως συμφωνήθηκε-το εκλογικό σύστημα.

· Εσωκομματική Δημοκρατία. Η έλλειψή της γεννά παθογένειες. Σε χώρες της Ευρώπης η εσωκομματική δημοκρατία είναι κατοχυρωμένη Συνταγματικά.

· Μεικτό σύστημα (λίστα και σταυρός). Με τρόπο που το σύστημα να μπορεί να υπερβαίνει τις σκοπιμότητες.

· Εκλογικές Περιφέρειες. Το ‘’σπάσιμο’’ των μεγάλων Περιφερειών, με αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα την Β’ Αθηνών. Οι υπερμεγέθεις εκλογικές περιφέρειες γεννούν εξαρτήσεις από οικονομικά και μιντιακά συστήματα.

· Bonus 50 εδρών. Οι στόχοι, εδώ, πρέπει να είναι η αναλογικότερη αντιπροσώπευση και η δημοκρατική έκφραση. Όποιο και να είναι το bonus, θα αφορά συνεργασίες κομμάτων με προγραμματική σύγκλιση.

· Αριθμός βουλευτών. Είναι υπό συζήτηση, παρ’ ότι υπάρχουν διάφορες και αντίθετες γνώμες προς την όποια προοπτική μείωσης του αριθμού. Το ζήτημα αυτό, όμως, το θέτει η κοινωνία και σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη να το δούμε χωρίς να προδικάζουμε καμία εξέλιξη.

· Κοινωνικός έλεγχος των βουλευτών. Θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα της επάρκειας ή της ανεπάρκειας των υπαρχόντων θεσμών για τον έλεγχο του πολιτικού προσώπου που λαμβάνει λαϊκή εντολή.

Καταλήγοντας, ο υπουργός ΕΣΔΑ κ. Κουρουμπλής, έθεσε ως ζητούμενο της συζήτησης αλλά και της προσπάθειας που θα ακολουθήσει, τον περιορισμό ή και την εξάλειψη της εξάρτησης και της υπονόμευσης του πολιτικού συστήματος, ώστε να προκύψει ένα νέο πολιτικό συμβόλαιο με την κοινωνία.