Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό, στην διημερίδα με θέμα: «Ελεγκτικό Συνέδριο και Δήμοι- Νομιμότητα, Διαφάνεια, Αποτελεσματικότητα» που διοργανώνουν σήμερα και αύριο (14 & 15 Απριλίου) σε κεντρικό ξενοδοχείο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Το μήνυμα που στέλνει η διημερίδα σας με το τρίπτυχο «Νομιμότητα- Διαφάνεια – Αποτελεσματικότητα» αποφλοιώνει την πραγματικότητα και αγγίζει τον πυρήνα της. Θέλουμε Νομιμότητα, Διαφάνεια και Αποτελεσματικότητα, ώστε η Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας που εμπεδώνεται μέρα με την ημέρα όχι μόνο με τα θεσμικά όργανα αλλά και με κάθε δήμο χωριστά».

Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι πράγματι, παρατηρούνται δυσκαμψίες στις σχέσεις Δήμων με τα ελεγκτικά όργανα και δη με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Πρέπει σ’ αυτή την διημερίδα να αναδειχθούν οι πτυχές αυτών των προβλημάτων ώστε όπου χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση, αυτή να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να μην παράγονται αρνητικές εντυπώσεις εις βάρος της Αυτοδιοίκησης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ΥΠΕΣΔΑ αναφέρθηκε και στα μείζονα θέματα της συγκυρίας της διημερίδας.

  1. Προανήγγειλε ότι ήδη συνιστάται η επιτροπή επαναθεσμοποίησης του Καλλικράτη. Εξέφρασε δε, την πεποίθηση, ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει τις εργασίες της ώστε εντός του 2016 να έχει προχωρήσει η επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη, που στόχο έχει να οδηγήσει σε επιτελικό κράτος και σε αποσαφηνισμένες αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης.
  2. Ολοκληρώνεται η σύνταξη νομοσχεδίου που θα δώσει σημαντικές λύσεις σε τρέχοντα προβλήματα σον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Όπως υπογράμμισε ο ΥΠΕΣΔΑ, πριν δοθεί στη διαβούλευση το ν/σ θα αποσταλεί στους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΠΕΔ ώστε να καταθέσουν προτάσεις οι ίδιοι. «Δεν εννοούμε να αποφασίζουμε και να σχεδιάζουμε μέσα από τα γραφεία μας χωρίς να μπολιάζεται η προσπάθειά μας από όσους ζουν την καθημερινότητα αυτού του χώρου» διαβεβαίωσε. Επεσήμανε δε, ότι η κυβέρνηση θα τολμήσει και δεν θα υποκύψει στον πειρασμό των προηγούμενων κυβερνήσεων, προχωρώντας σε σταδιακή αποκατάσταση των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης.
  3. Αναφερόμενος στο θέμα των αποφάσεων του ΣτΕ για τις παραλίες, ο κ. Κουρουμπλής, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά τους παρισταμένους, ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί η κατάλληλη νομοθετική παρέμβαση και να επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα. «Δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση να μην έχει λόγο» είπε ο Υπουργός χαρακτηριστικά.
  4. Ως προς το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ο κ. Κουρουμπλής ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά όσους δημάρχους συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Χαρακτήρισε άδικο το να σηκώνουν κάποιοι Δήμοι όλο το βάρος και κάποιοι άλλοι να μην έχουν συνδράμει καθόλου. Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα διεκδικεί την μετεγκατάσταση 60.000 προσφύγων και μεταναστών σε άλλες χώρες κάτι που μπορεί να επιτευχθεί αν δουλέψουν σωστά οι διαδικασίες.