Σήμερα, Πέμπτη 16 Απριλίου 2015 συνεδρίασε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με το διαγωνισμό που αφορά στην προμήθεια 186 ασθενοφόρων από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από την εισήγηση του Υπουργού Υγείας

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Υπηρετώ πολλά χρόνια το Κοινοβούλιο και υπερασπιζόμουν κάθε φορά το δικαίωμα των κοινοβουλευτικών θεσμών να έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στα δημόσια πράγματα της χώρας. Σήμερα που είμαι στη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, θα ήταν απαράδεκτο να ξεχάσω τις προτροπές που απηύθυνα πολλές φορές σε προκατόχους υπουργούς στο συγκεκριμένο άλλα και σε άλλα υπουργεία. Στο πλαίσιο αυτού του πνεύματος ελήφθη η πρωτοβουλία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ζητήσουμε να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση.

Τα χρονικά περιθώρια για την αγορά των 186 ασθενοφόρων στο πλαίσιο των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ εξαντλούνται καθόσον πρόκειται για έναν διαγωνισμό που καταχώρησε το δημόσιο εδώ και 7 χρόνια, ακυρώθηκε κάποια στιγμή, επαναπροκηρύχθηκε και φτάσαμε εδώ εν μέσω μιας σφοδρής αντιδικίας των εταιρειών που συμμετέχουν, με συνέπεια να μην μπορέσουμε μέχρι σήμερα να λύσουμε αυτό το ζήτημα ως πολιτεία, ως κράτος.

Μπορεί να έχουμε μπροστά μας πάρα πολλές ενστάσεις για την υλοποίησή του εν λόγω διαγωνισμού αλλά από την άλλη πλευρά ενδέχεται να προκύψουν επιπτώσεις πολύ μεγαλύτερες από τις ενστάσεις που ο καθένας μας λογικά μπορεί να έχει για αυτή την υπόθεση. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που προκηρύξαμε το συγκεκριμένο διαγωνισμό μη  προβλέποντας τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τις συμμετέχουσες εταιρείες. Εμείς παραλαμβάνουμε μια σκληρή πραγματικότητα που λέει. Μπορείς να προχωρήσεις έναν διαγωνισμό έχοντας ηθικά διλλήματα, αλλά από την άλλη πλευρά αν δεν το πράξεις ποιά τα  ηθικά ερωτήματα αν καεί ένας άνθρωπος μέσα σε ένα παλιό ασθενοφόρο;

Όταν εμείς αναλάβαμε, βρήκαμε 130 ασθενοφόρα που ήταν εκτός λειτουργίας. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, εξαντλώντας όλες τις  δυνατότητες που είχαμε για να τα επισκευάσουμε και να τα  θέσουμε σε λειτουργία, αλλά ο στόλος αυτός είναι κουρασμένος και εξαντλημένος από πλευράς αντοχών, σημειωτέον ότι κάθε όχημα έχει καταγράψει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα.

Υπάρχει ενδεχομένως μια άποψη που θα έλεγε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Και ίσως, γιατί εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής, αν είχαμε άλλα χρονικά περιθώρια τα οποία θα μας εξασφάλιζαν ότι δεν θα παρακρατούνταν τα χρήματα και ταυτόχρονα υπήρχε η δυνατότητα ο στόλος που έχουμε να μπορεί να αντέξει 1, 2 ή 3 χρόνια δηλαδή όσο θα διαρκούσε η διαδικασία, ίσως όλοι μαζί σήμερα να βγάζαμε μια διαφορετική απόφαση. Με αυτό το σκεπτικό ζήτησα να συγκληθεί η Επιτροπή.

Συζητήσαμε πάρα πολλές φορές με το Διοικητικό Συμβούλιο και με τους νομικούς συμβούλους του ΕΚΑΒ. Υπάρχουν τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.  Δυστυχώς ο όρος διαπραγμάτευση δεν προβλέπεται πουθενά στη διαδικασία του διαγωνισμού. Σας διαβεβαιώνω ότι οι οδηγίες που θα δώσουμε στο ΕΚΑΒ, εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες είναι να τηρηθεί πάνω απ΄ όλα ο νόμος. Με βάση λοιπόν αυτή την πραγματικότητα, παρακάλεσα τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων να συγκαλέσει το ταχύτερο την Επιτροπή διότι αν αποφασίσουμε να προχωρήσει ο διαγωνισμός πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τα χρονικά όρια που έχουμε για να τον υλοποιήσουμε.

Η υπόθεση των ασθενοφόρων, είναι υπόθεση όλων μας. Είναι μια υπόθεση που θεωρώ ότι ο καθένας καταθέτει την προσωπική του εμπειρία και ευθύνη για να δώσουμε λύση σε αυτό το πολύ κρίσιμο ζήτημα. Και για το λόγο αυτό θεωρώ ότι σήμερα, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων πρέπει να αναλάβει το βάρος της ευθύνης για την  κρίσιμη αυτή υπόθεσης και να καταλήξουμε σε μια απόφαση που θα λύσει το γόρδιο αυτό δεσμό που ενυπάρχει τα τελευταία 7 χρόνια».