ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισκέφθηκε, χθες, την Κοζάνη και την Λάρισα.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του τα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κοζάνης όπου συνάντησε τον πρόεδρο και μέλη (δημάρχους) της Ένωσης.

Τον υπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης καθώς και Δήμαρχοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Κοζάνης κ.κ. Μίμης Δημητριάδης και Γιώργος Ντζιμάνης.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από δύο τους μεγάλους θεματικούς άξονες, το προσφυγικό και την επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη.

Ο Υπουργός κάλεσε τους συνομιλητές του σε μια συστράτευση για την ομαλότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, αφού εξήρε την στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα και της συγκεκριμένης Περιφέρειας ειδικότερα, απέναντι στο μείζον αυτό ζήτημα.

Το βασικό θέμα το οποίο έθεσε ήταν η ανάγκη ανεύρεσης ακόμα περισσότερων χώρων, κάτι που φάνηκε να τυγχάνει καθολικής αποδοχής από τα μέλη της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερης προθυμίας.

Ήδη, όπως διαπιστώθηκε από τη συζήτηση, τόσο οι θεσμικοί φορείς της Αυτοδιοίκησης, όσο και η κοινωνία έχουν δώσει το παρών τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ανακούφιση των προσφυγικών οικογενειών.

Προτάθηκαν, μάλιστα, από τους Δημάρχους, χώροι που είχαν χρησιμοποιηθεί για τους σεισμόπληκτους του ’95, στα Γρεβενά και στη Νεάπολη, ως εκ τούτου, αυτοί οι χώροι διαθέτουν και την κατάλληλη υποδομή (ύδρευση, αποχέτευση, κοινόχρηστοι χώροι).

Στη συνέχεια ο υπουργός μίλησε για την ανάγκη χρηματοδότησης των Δήμων, ιδιαίτερα αυτών που αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη ένταση του προβλήματος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άμεση δρομολόγηση της εκταμίευσης και κατανομής του ποσού των 100 εκ. ευρώ, αφού επικοινώνησε ο ίδιος με τον αρμόδιο επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, κ. Στυλιανίδη και τον αρμόδιο επίτροπο για τους πρόσφυγες κ. Αβραμόπουλο.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι άμεσα θα εκταμιευτούν 2,8 εκ. ευρώ για τις επείγουσες ανάγκες των Δήμων που σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος.

Τόσο ο υπουργός, όσο και τα μέλη της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την αμοιβαία κατανόηση. Ο κ. Κουρουμπλής, μάλιστα, δήλωσε συγκινημένος για την ευαισθησία και την προθυμία που επέδειξε τόσο ο Δήμαρχος Κοζάνης, όσο και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι, στο να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Αναφερόμενος στην κυοφορούμενη επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία προπαρασκευής σοβαρών θεσμικών αλλαγών προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αποκεντρωμένων οργανισμών Α και Β βαθμού. Γι’ αυτό, θα συσταθεί 25μελής επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και ειδικοί εμπειρογνώμονες.

Στη συνέχεια ο υπουργός συνομίλησε με εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας της περιοχής, που ζήτησαν να τον δουν και να του θέσουν σειρά ζητημάτων τα οποία απασχολούν τον κλάδο τους, στην περιοχή, όπως το κτιριακό. Ζητήματα για το οποία ο υπουργός έτεινε ευήκοον ους, καθώς οι ίδιοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από την συνάντηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε τον χώρο φιλοξενίας 370 προσφύγων, στο κλειστό γυμναστήριο Λευκόβρυσης.

Εκεί συνομίλησε με πρόσφυγες οι οποίοι του δήλωσαν, χαρακτηριστικά, ότι αισθάνονται τώρα να είναι όλα υπό έλεγχο, ότι είναι ικανοποιημένοι καθώς έχουν φαγητό, ωστόσο, κάποιες φορές δεν είναι αρκετό, κάτι που δυσχεραίνει την κατάσταση περισσότερο για τα μικρά παιδιά.

Συνομίλησε, επίσης, και με τους υπεύθυνους του ιατρείου που στεγάζεται στο κέντρο αυτό, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν πως κάνουν ό,τι μπορούν, πως λειτουργούν όλα καλά και πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά περιστατικά, πλην κάποιων κρυολογημάτων.

Ο υπουργός στο χώρο αυτόν φιλοξενίας, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Πάνω απ’ όλα είμαι άνθρωπος και πολύ συχνά σκέφτομαι ότι λίγες ελληνικές οικογένειες δεν έχουν προσφυγική ρίζα. Είμαι υπερήφανος που ο ελληνικός λαός εκπέμπει έναν νέο πολιτισμό και ανθρωπισμό, σ’ αυτή την περίσταση. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα πραγματικό κύμα, μεγαλύτερης έντασης από όσο θα μπορούσε να προβλέψει. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την ανακούφιση και την υγιεινή αυτών των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εμβολίων. Έχουμε αδυναμίες, αλλά προσπαθούμε και βελτιώνουμε την κατάσταση καθημερινώς. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα.

Δυστυχώς, πιστέψαμε σε μια Ευρώπη των λαών και των αρχών και σήμερα βλέπουμε μια Ευρώπη των κλειστών συνόρων και της αφύπνισης των εθνικιστικών τάσεων. Θα πρέπει το συντομότερο να υπάρξει ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αλλά είναι εξίσου επιτακτικό και η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία με την Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση τρέχει, κυριολεκτικά, για να τελειοποιήσει τις συνθήκες τήρησης της συμφωνίας. Η Τουρκία μένει να αποδείξει ότι είναι χώρα ασφαλούς διέλευσης και τώρα έχει μια καλή ευκαιρία. Γίνεται γιγάντια προσπάθεια για χώρους, σίτιση και περίθαλψη».

Κατόπιν, ο υπουργός είχε συνάντηση με τον Γραμματέα και μέλη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κοζάνης Κοζάνης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κ. Κουρουμπλής μετέβη στη Λάρισα και επισκέφθηκε τον χώρο φιλοξενίας στο στρατόπεδο ‘’Ευθυμιόπουλου’’, όπου διαμένουν 1500 και πλέον πρόσφυγες. Πολλοί πρόσφυγες, συνομίλησαν για αρκετή ώρα μαζί του, εξηγώντας του πως θέλουν να φύγουν το συντομότερο και δεν επιθυμούν την εισαγωγή τους στα camps.

O υπουργός τους άκουσε με προσοχή και τους εξήγησε ότι πρέπει να κάνουν υπομονή και ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν το καλύτερο γι’ αυτούς κατά τη διάρκεια διαμονής τους στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά, επισκέφτηκε τα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιώργος Κουτσός και ο Δήμαρχος Λάρισας κ. Απόστολος Καλογιάννης. Το παρών έδωσαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, αλλά και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού Λάρισας, κ. Νίκος Παπαδόπουλος.

Παραβρέθηκαν οι περισσότεροι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε κι εδώ το ζήτημα της ανάγκης των χώρων στέγασης και διαμονής προσφύγων και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως εκ των πιο ασφαλών χωρών, παρά τα προβλήματα.

Συνάντησε κι εδώ ένα θετικό περιβάλλον, καθώς και τη διάθεση να υπάρξει στήριξη και συνεισφορά στο ζήτημα των χώρων. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ, εξάλλου, κ. Κουτσός εξέφρασε την βαθιά του ικανοποίηση για την επίσκεψη του υπουργού, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ έθεσαν το θέμα της ανάγκης για χρηματοδότηση των Δήμων και για προσλήψεις, όπου η έλλειψη προσωπικού ορισμένων ειδικοτήτων είναι μεγάλη. Απέσπασαν από τον υπουργό την δέσμευση ότι θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση όπου αυτή χρειάζεται, αλλά και συμπλήρωση στο νομοσχέδιο ‘’σκούπα’’ όγκου προσλήψεων σε ειδικότητες που δεν κατέστη δυνατόν να συμπεριληφθούν στην πρόβλεψη προσλήψεων του Παράλληλου Προγράμματος.

Στο σημείο αυτό της υποσελέχωσης των Δήμων τέθηκαν τα ζητήματα αδυναμίας των Δήμων να διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν τα έργα του ΕΣΠΑ. Πρόβλημα που αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις στους ορεινούς Δήμους. Επισημάνθηκε, λοιπόν, η ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών και πάταξης της γραφειοκρατίας που στέκεται εμπόδιο στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων και στην προσφορά υπηρεσιών προς τους δημότες τους.

Το βράδυ, ο υπουργός βρέθηκε στην Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας.

Σήμερα, καθ’ οδόν προς τη Λαμία, βρέθηκε στο μνημείο του αγωνιστή Μαρίνου Αντύπα, στο Κιλελέρ.