ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στην συζήτηση στην Βουλή για το σ/ν του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την «Οργάνωση Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας  Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σύσταση Γεν. Γραμματείας Υποδοχής κ.α διατάξεις»  τόνισε:

Θα πρέπει όλοι να κάνουμε την αυθυπέρβασή μας και να βρούμε κοινούς τόπους. Και να υπερασπιστούμε την πατρίδα σε μια δύσκολη γεωστρατηγική συγκυρία. Υπάρχει ένας ακήρυχτος τρίτος  παγκόσμιος πόλεμος και με μία Ευρώπη αμήχανη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει την κρίση. Όταν μία  Ευρώπη των 58 εκατ. δεν μπορεί να αντιμετωπίσει 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, χρεώνουμε στην ελληνική κυβέρνηση, αδυναμίες;

Έχουμε φαίνεται κύριοι συνάδελφοι επιλεκτική μνήμη. Ξεχάσαμε στην Ελλάδα αυτήν την προ κρίσεως στα καλά χρόνια ξεχάσατε την υπόθεση των «παιδιών των φαναριών»; Ξεχάσατε την εικόνα που είχε η Ελλάδα περί την Ομόνοια και έρχεστε τώρα και κλαυθμυρίζετε για την εικόνα της Ελλάδας στην Ειδομένη και τον Πειραιά. Απύθμενη υποκρισία! Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα.  Τα έγγραφα παλιότερων κυβερνήσεων αναφέρουν για μισό  έως ένα εκατομμύριο  μετανάστες και εγκαλείτε τώρα την κυβέρνηση για τις 52.000 και δεν εγκαλείτε την Ευρώπη των κλειστών συνόρων, γι΄αυτό.  Αντί να καταγγέλλετε την Ευρώπη για τον αφυπνιζόμενο εθνικισμό συνέπεια των κλειστών συνόρων, αντί να την καταγγείλετε για την ελλειμματική της συμπεριφορά, όσον αφορά τις δεσμεύσεις για την μετεγκατάσταση 60.000 ανθρώπων στην Ευρώπη ή για τις δεσμεύσεις της στο προσωπικό της FRONTEX στα πλοία τα ταχύπλοα  για το λιμενικό, που δεν τήρησε;

 

 

Για τις ΜΚΟ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν  βγήκατε  από παρθενογένεση.  Οι ΜΚΟ δεν έγιναν τώρα. Ξέρετε πάρα πολύ καλά τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Και δεν μιλάω για ευρωπαϊκό χρήμα αλλά για ελληνικό και πόσο αυτό κατασπαταλήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια,  χωρίς κανέναν έλεγχο. Και δεν κάνατε τίποτε όταν καταθέσαμε ως αξιωματική αντιπολίτευση επερώτηση με τεκμηριωμένα στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας τους.  Εμείς λοιπόν σήμερα,  με αυτό το νομοθέτημα,  προσπαθούμε αρχικά μία καταγραφή. Να δούμε αν αυτές  είναι πιστοποιημένες,  να φτιάξουμε ένα πλαίσιο ώστε να ξέρουμε τον ρόλο που έχουν όποιες εξ αυτών δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα,  τι χρήματα παίρνουν και να υποχρεούνται να απευθύνονται στις περιφέρειες ώστε  να έχουν από αυτές την συναίνεσή τους.

Για το θέμα της Τουρκίας.

Το νομοσχέδιο ορίζει τα κριτήρια για το αν η Τουρκία είναι χώρα ασφαλούς διέλευσης και εδώ η Τουρκία προκαλείται,  με την καλή έννοια,  να πάρει την ευκαιρία και να πει  «ναι, είμαι τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης»  εφόσον θα τηρήσει τα κριτήρια αυτά.

Για την  Αυτοδιοίοκηση.

Η αυτοδιοίκηση δεν  χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά προγράμματα επί των κυβερνήσεών σας. Η αυτοδιοίκηση που σηκώνει σημαντικότατο βάρος αυτή την περίοδο, θα φροντίσουμε να χρηματοδοτηθεί όπως πολύ εύκολα χρηματοδοτούνται και οι ΜΚΟ.

Για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός και έχει γίνει  μία πολύ καλή δουλειά και δεν υπάρχει κανένα  πρόβλημα στο ζήτημα αυτό.

Για την περίθαλψη.

Είναι προς τιμήν της χώρας και του ελληνικού λαού για τον ανθρωπισμό που επέδειξε. Πέρασαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι από εδώ και δεν άνοιξε μύτη.  Ακόμα και στα άτυπα κέντρα  του Πειραιά και της Ειδομένης.  Αυτό δεν οφείλεται στην Ελληνική Αστυνομία;

Υπάρχει περίθαλψη και ειδική φροντίδα για τα παιδιά των  ανθρώπων αυτών  και στον βωμό των  μικροκομματικών συμφερόντων  μιλάτε για επιδημίες,  σε μια χώρα που ετοιμάζεται να υποδεχτεί 28 με 30 εκατομμύρια τουρίστες;  Ούτε αυτό σας απασχολεί; Πού είναι ο πατριωτισμός σας;  Είδατε κανένα πρόσφυγα πεταμένο, νηστικό, στον δρόμο; Τίποτε δεν έκανε καλό αυτή η κυβέρνηση;  Αυτό δεν είναι προσφορά;  Και ερχόμαστε εδώ με αβασάνιστο και ανέξοδο τρόπο  μόνο  να καταγγείλουμε;  Η αρχαία ελληνική σκέψη εφηύρε μία μεγάλη φράση: « Μέτρον άριστον».