Δελτίο Τύπου

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε σήμερα, Τρίτη, συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και στην δημοσιογράφο Κάτια Μακρή.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

  • Για την συζήτηση στη Βουλή για θέματα Δικαιοσύνης και Διαφάνειας

Περιμένω να γίνει μια συζήτηση ήρεμη και να κατατεθούν προτάσεις. Πιστεύω ότι αυτός που θα κερδίσει θα είναι αυτός που θα καταθέσει προτάσεις. Επειδή οι πολιτικοί στην Ελλάδα συνηθίζουν να κάνουν διαπιστώσεις – και είναι εύκολο να κάνουμε διαπιστώσεις, όμως το μετά είναι λίγο δύσκολο – πρέπει να πούμε συγκεκριμένα πράγματα.

Με όλη αυτή την κατάσταση, τα τελευταία χρόνια, οι αντοχές του κόσμου έχουν ξεπεραστεί. Και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα αναμετρηθούν στο πόσο σοβαρά θα διαχειριστούν το θέμα και δεν θα το μετατρέψουν σε μια κόντρα για την κόντρα.

Πρέπει λοιπόν να γίνει μια συζήτηση ήρεμη και να συμφωνήσουμε ενδεχομένως σε μια σειρά από προτάσεις που να θωρακίζουν την Δημοκρατία από όσα την υπονομεύουν.

Προσωπικά με ενδιαφέρει να εργάζομαι στο διά ταύτα. Είμαστε μεγάλα παιδιά πλέον, ο κόσμος ζει αυτά που ζει, δεν έχει ανάγκη από κοκορομαχίες.

  • Για την αξιολόγηση και αν είναι λύση η νέα αύξηση της φορολογίας

Όχι δεν είναι η λύση αυτή. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα είναι έτσι τα πράγματα. Δεν είναι η λύση αυτή. Και φοβούμαι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται εδώ και επιβάλουν αυτές τις επιλογές, είναι έξω από τη λογική της ελληνικής οικονομίας.

Πρέπει να βρεθούν τρόποι να μπορέσει να πάρει τα πάνω της η οικονομία. Και επειδή αυτή τη στιγμή η δική μας Ιθάκη είναι η ρύθμιση του χρέους, πιστεύω ότι θα βρεθεί μια συμφωνία και θα πάμε στη ρύθμιση του χρέους. Όχι ότι θα είναι πανάκεια, αλλά θα δρομολογήσει εξελίξεις πολύ σημαντικές.

Ας πούμε η ΕΚΤ θα αναγνωρίσει και θα παραλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα στην ονομαστική του αξία. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ κρίσιμο. Θα υπάρξει ρευστότητα στις τράπεζες με στόχο να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

Πολλοί με τους οποίους μιλώ από τον χώρο της οικονομίας – και δεν σχετίζονται ιδεολογικά με την κυβέρνηση – πιστεύουν ότι το δεύτερο εξάμηνο, θα επιφυλάσσει θετικές εκπλήξεις για την οικονομία.

Ο στόχος είναι να πάμε σε μια οικονομία που σιγά-σιγά να πατάει στα πόδια της.

Και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Μία παράμετρος π.χ. είναι η μεγάλη εμπιστοσύνη εκατομμυρίων ανθρώπων που επιλέγουν ως τουριστικό προορισμό, κατ’ αρχήν, την Ελλάδα. Όταν όμως υπάρχει αυτό το κλίμα, δημιουργείται και ένα άλλο κλίμα, επενδυτικό.

Η Ελλάδα μέσα στις δυσκολίες που ζει πρέπει να της αναγνωριστεί και μια σειρά θετικών δεδομένων. Και το πρώτο είναι η ασφάλεια. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως και – αν θέλετε – κάνοντας χρήση και της ιδιότητας που έχω.

  • Για την Τουρκία και το προσφυγικό

Νομίζω ότι η Τουρκία δεν έχει πολλά περιθώρια να παίξει πάλι με τη Ευρώπη. Παρά τα όσα λέγονται, η Τουρκία έχει χάσει το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή. Είναι σε πολύ δύσκολη θέση με την Ρωσία, με τις ΗΠΑ. Θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την θέση της με την Ευρώπη Δεν είναι τόσο απλό, όσο λέγεται, γι’ αυτό πιστεύω ότι δεν θα παίξει με την Ευρώ. Πιστεύω ότι θα τηρηθεί η συμφωνία σε μεγάλο βαθμό.

Η Ελλάδα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να ανταποκριθεί διοικητικά στις υποχρεώσεις της και πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια.

  • Πόσοι πρόσφυγες εκτιμά ότι θα έχουν μακρά διαμονή στην Ελλάδα

Απέφυγα από την αρχή να πω αριθμούς. Θεωρώ ότι όταν κάποιος άνθρωπος εκτιμά ότι κάπου θα είναι καλύτερη η ζωή για τον ίδιο, ό,τι και να του προσφέρεις, δεν θα τον πείσεις. Και αυτός ο κόσμος δεν ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα.

  • Για δηλώσεις Μάρδα

Δεν θέλω να επιχειρώ να ερμηνεύω, γιατί κινδυνεύεις καμιά φορά ερμηνεύοντας να παρερμηνεύσεις κάποιους ανθρώπους. Θέλω να σας πω όμως, ότι πάρα πολλοί από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας – επειδή κατάγομαι από τέτοια οικογένεια – απεδείχθη ότι είχαν την ικανότητα να δημιουργήσουν πλούτο στην Ελλάδα. Μέσα σ’ αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι που να έχουν και αυτές τις δυνατότητες, δεν το ξέρω. Δεν είμαι υπέρ καμιάς θεωρίας, λέω απλώς ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί, ενδεχομένως, να έχουν αυτές τις δυνατότητες.Ξέρετε ότι ο δήμαρχος στην Μανωλάδα είναι Σύρος; Πριν από 5 χρόνια, όταν ξέρετε πώς ήταν τα πράγματα εκεί, ποιος θα το φαντάζονταν; Ας μην είμαστε απόλυτοι. Η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις για πολλά πράγματα.