ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής παραβρέθηκε, χθες, στο 1ο Συνέδριο – Έκθεση Smart CitiesDigital Citizens «Η Ελληνική Πόλη συναντά τον 21ο αιώνα», που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο πάνελ, εκτός από τον ΥΠΕΣΔΑ, βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Κώστας Γιαννόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης.

Κύριοι στόχοι του Συνεδρίου ήταν η ολοκληρωμένη ενημέρωση των στελεχών Δήμων και Περιφερειών της χώρας γύρω από τα σημαντικά θέματα που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της ελληνικής «Έξυπνης Πόλης» του 21ου αιώνα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην κυοφορούμενη μεταρρύθμιση της Διαλειτουργικότητας και τα ευεργετικά αποτελέσματα που αυτή θα έχει για την καθημερινότητα του πολίτη και για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, αφού θα ενοποιηθούν 15 βάσεις του Δημοσίου. Όπως είπε, θα γίνει το Μητρώο Πολιτών, το οποίο θα αποσαφηνίζει ό,τι λάθη και αδυναμίες υπήρχαν στο Δημοτολόγιο και στο Ληξιαρχείο. Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Θα προχωρήσουμε σε σύνδεση ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, με το Υπουργείο Παιδείας, με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα κλασσικό παράδειγμα που δεν τον κάνει να αισθάνεται καλά, επανέλαβε πως είναι η Εσθονία η οποία είναι μια ψηφιοποιημένη χώρα και με μία διαδικτυακή αίτηση μπορεί κάποιος να γίνει ηλεκτρονικός κάτοικός της. Είναι αδιανόητο, η Ελλάδα να απέχει αισθητά απ’ αυτό το επίπεδο, ανέφερε.

Ανέφερε ότι το ζητούμενο συμπυκνώνεται στο δίπτυχο Έξυπνοι Πολίτες-Ενεργοί Πολίτες και κατέληξε λέγοντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα πολυσύνθετο υπουργείο που έχει να κάνει με την πρόκληση πραγματικών μεταρρυθμίσεων και με βάση αυτή την πρόκληση θα προχωρήσει για άμεσα και έμπρακτα αποτελέσματα.