ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης συναντήθηκε, χθες, στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την επίσκεψή του στην πόλη.

Συζητήθηκαν μια σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων η διαχείριση των παραλιών για την οποία ο υπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να περάσει στους Δήμους, τα ανταποδοτικά τέλη τα προερχόμενα από δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μειώθηκαν δραματικά κατά τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από την εκμετάλλευση  αρχαιολογικών και τουριστικών χώρων με σχεδόν μηδενική ανταποδοτικότητα. Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα των ρυθμίσεων για χρέη των Δήμων, καθώς και η χρηματοδότηση αδύναμων, οικονομικά, Δήμων.

Υπήρξε ικανοποίηση και στις δύο πλευρές και ο υπουργός αναφέρθηκε σε πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και οι οποίες δίνουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα των Δήμων.

Αναφέρθηκε στην διάταξη με την οποία δίνεται πραγματική ανάσα σε Δήμους που έχουν μεγάλες ανάγκες προσωπικού, επιτρέποντας προσλήψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, απόλυτα αναγκαίες σε ζωτικούς τομείς.

Επισήμανε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ζητήσει από κάθε δήμο κάτω των 20.000 δημοτών, να ωριμάσει τις συνθήκες ώστε να απορροφήσει χρήματα για δύο έργα, πράγμα που θα βοηθήσει την απαιτούμενη τοπικού χαρακτήρα ανάπτυξη και την αναγκαία ένεση στην τοπική οικονομία.

Ο κ. Κουρουμπλής κατέληξε με την διαβεβαίωση ότι στο κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης που είναι ανάγκη να υπάρχει, δεν πρόκειται ποτέ να αιφνιδιάσει την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες με αποφάσεις του και πάντα θα συζητά με τους εκπροσώπους της και εν προκειμένω, με την ΠΕΔ.