Δελτίο Τύπου

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά την επίσκεψή του στην Ειδομένη, έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για την επίσκεψή του στην Ειδομένη

Εδώ δεν ήρθαμε να κάνουμε διαπιστώσεις αλλά να επιλύσουμε προβλήματα. Και σας διαβεβαιώνω ότι ζητήματα που μας τέθηκαν όπως η καλύτερη υγειονομική περίθαλψη ή η καλύτερη ασφάλεια στο χώρο, θα αντιμετωπισθούν απνευστί.

Η κατάσταση των κλειστών συνόρων έχει ως συνέπεια να δημιουργείται όλη αυτή η εικόνα. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν προσμονή και ελπίδα ότι ευρισκόμενοι εδώ θα μπορέσουν να φύγουν από τον ελληνικό χώρο και να πάνε στην κεντρική Ευρώπη.  Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Το κέντρο αυτό είναι άτυπο.

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι μένοντας εδώ θα μπορέσουν να φύγουν σύντομα εφόσον ανοίξουν τα σύνορα. Εφόσον έχουν αυτή την ελπίδα δεν είναι εύκολο να τους απομακρύνεις. Πώς θα τους πείσουμε να φύγουν;  Θα τους φέρουμε με τη βία κάτω;

Στο βωμό της τηλεθέασης να μην λέμε πράγματα που προσβάλουν τη χώρα.

 

Για την καθυστέρηση του ελληνικού κράτους

Δεν θα πω ότι δεν υπάρχουν αδυναμίες διότι δεν μου αρέσει να εξωραΐζω τα πράγματα. Το Ελληνικό κράτος έχει να αντιμετωπίσει μια τρικυμία που για κανένα κράτος μόνο του και με τον μηχανισμό που διαθέτει δεν θα ήταν εύκολο.

Πάρτε παράδειγμα τον τυφώνα Κατρίνα, ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που μένουν σε σκηνές. Το ελληνικό κράτος με αυτοθυσία των αξιωματικών και των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού – γιατί πρέπει να τα λέμε αυτά, είναι ντροπή να απαξιώνονται διαρκώς οι προσπάθειες του ελληνικού κράτους – κάνει ό,τι είναι δυνατόν.

Μιλάμε για ένα άτυπο κέντρο, εδώ στην Ειδομένη, στο οποίο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διαχειριστούμε όλους αυτούς που παρεμβαίνουν. Σήμερα η Αστυνομία έχει εικόνα και των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εδώ και των προσώπων που μετέχουν σ’ αυτές τις οργανώσεις και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε ώστε να τους πείσουμε ότι δεν θα χάσουν την σειρά τους

Γι’ αυτό είμαι σήμερα προσωπικά εδώ να τους εγγυηθούμε ότι θα μεταφερθούν σε κάποια κέντρα και θα μπορέσουμε να τους εξασφαλίσουμε και να τους εγγυηθούμε ότι δεν θα χάσουν τη σειρά τους. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνει το ελληνικό κράτος.