Δελτίο Τύπου

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Βημα fm 99,5.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

  • Για το προσφυγικό

Στη Μέση Ανατολή, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως τα φανταζόμασταν στην αρχή. Η εμπλοκή της Ρωσίας δεν υπήρχε εξαρχής. Τώρα υπάρχει η άμεση εμπλοκή της. Εδώ έχουμε μια εξέλιξη η οποία μπορεί να είναι πιο δραματική. Αλλά εγώ πιστεύω, με βάση την όποια πληροφόρηση έχω, ότι στο άμεσο μέλλον τα πράγματα θα έχουν μια πιο ειρηνική εξέλιξη. Εφόσον αυτό επισυμβεί, οι ροές θα έχουν περιορισμό γιατί θα εκλείψουν γεγονότα που δεν θα τις προκαλούν.

Το να κάνουμε έναν υπολογισμό για το αν θα μείνουν εδώ οι πρόσφυγες για 1, 2 ή για 3 χρόνια συναρτάται από το τι θα γίνει στη Μέση Ανατολή.

Μην ξεχνάτε ότι έχουμε μπροστά μας μια Σύνοδο Κορυφής, όπου υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε κάποιες εξελίξεις. Ας περιμένουμε αυτή τη Σύνοδο. Σήμερα έχουμε υπουργικό συμβούλιο, αύριο θα γίνει η Σύνοδος των πολιτικών αρχηγών και η χώρα πιστεύω θα πάει με ενιαία γραμμή στη Σύνοδο Κορυφής.

Τα πράγματα εξελίσσονται καθημερινά. Ο κόσμος που συσσωρεύεται στην Ειδομένη, οι άνθρωποι αυτοί και στις καλύτερες συνθήκες να τις βάλουμε, το μυαλό τους είναι να φύγουν. Ακόμη και τα σύνορα να μείνουν κλειστά, αν ένας άνθρωπος θέλει να φύγει, θα φύγει. Όταν ο άλλος βάζει το παιδί του σε μια βάρκα και κινδυνεύει το ίδιο του το παιδί, θα ψάξει να βρει τρόπο να φύγει. Η επιθυμία τους είναι να φύγουν.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική του κλεισίματος των συνόρων. Δεν υπάρχουν στην Ευρώπη μόνο χώρες που αντιδρούν, υπάρχουν και άλλες χώρες. Όπως ακούγονται φωνές που λένε να κρατήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους εδώ, υπάρχουν και άλλες φωνές. Και υπάρχει και η κοινή γνώμη. Μην το ξεχνάμε αυτό.

Σε 15 ημέρες έχουν στη Γερμανία εκλογές σε τρία κρατίδια. Η εκτίμησή μου είναι ότι η κα Μέρκελ θα βγει κερδισμένη. Και τότε η πολιτική της στο προσφυγικό θα είναι πολύ πιο ισχυρή. Διότι – όσο και αν διαφωνώ μαζί της σε άλλα ζητήματα – στο προσφυγικό έχει πιάσει το νόημα της παρουσίας όλων αυτών των ανθρώπων που είναι μορφωμένοι στην πλειοψηφία τους, παραγωγικής ηλικίας που όφελος θα προσφέρουν στη Γερμανία.

  • Για τις δηλώσεις Μουζάλα

Νομίζω ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του κ. Μουζάλα. Εξέφρασε έναν προβληματισμό, τον οποίο μπορεί να εκφράσει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος που προσεγγίζει τα ζητήματα αυτά και έχει μια πληροφόρηση για το τι συμβαίνει και τι μπορεί να εξελιχθεί στην πορεία.

Ξέρω πολύ καλά τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μουζάλας. Είναι θέσφατο ότι έκλεισαν τα σύνορα; Το είπε με βάση αυτό που συμβαίνει τώρα, ερμηνεύει μια σημερινή κατάσταση. Δεν έχει διαπράξει κανένα λάθος ο κ. Μουζάλας. Η διορθωτική απάντηση σε όσα γράφτηκαν, εξηγεί αυτό που λέω.

  • Για το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung

Ήρθε μια μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα και ο δημοσιογράφος ήθελε να ζήσει μαζί μου μια μέρα ολόκληρη για να δει πώς λειτουργεί ένας υπουργός αν θέλετε και μέσα από τη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα.

Όταν είσαι με ένα άνθρωπο όλη την ημέρα κάνεις και συζητήσεις προσωπικές, κάνεις και χιούμορ. Δηλαδή, οι δικηγόροι πρώτη φορά με γνωρίζουν; Ο κ. Βερβεσσός, ο φίλος μου, πρώτη φορά ξέρει τι στάση έχω κρατήσει στα θέματα των δικηγόρων;

Και τώρα η στάση μου είναι πάρα πολύ σαφής σε ό,τι αφορά στους μαχόμενους δικηγόρους όπως πολύ σαφής η στάση μου και στους μεγαλοδικηγόρους. που πλήρωνε ο άνεργος δικηγόρος το ίδιο ένσημο με τον μεγαλοδικηγόρο για να έχουν ασφάλιση. Ε, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτοί που έχουν ενοχληθεί είναι ακριβώς αυτοί.

Να σας πω και κάτι άλλο; Στις 6 Δεκεμβρίου του 1980 μας είχε καλέσει τους τυφλούς ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Του είπαμε ότι κάνουμε πορείες και μας είπε ο Ράλλης «καλό είναι που κάνετε πορείες να χάνετε και κανένα κιλό»

Κάναμε λοιπόν χιούμορ και το ερμήνευσαν έτσι. Ξέχασαν ποιος παρείχε την στήριξη προς τους δικηγόρους στη Βουλή όσες φορές την ζήτησαν.