Ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα, η ορκωμοσία της νέας Γενικής Επιθεωρητού Δημόσιας Διοίκησης κυρίας Μαρίας Παπασπύρου.

Παρόντες ήταν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός ΥΠΕΣΔΑ κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣΔΑ κ. Κώστας Πουλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κυρία Φωτεινή Κούβελα και οι Γενικοί Διευθυντές του ΥΠΕΣΔΑ.

Αμέσως μετά ο ΥΠΕΣΔΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε:

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Θέλω να ευχηθώ στην κυρία Παπασπύρου να επιτελέσει τα καθήκοντά της με ένα τρόπο που πραγματικά να εμπεδώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης, της σωστής αξιολόγησης στον πολίτη, χωρίς να παρέχεται σε κανέναν το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι υπάρχουν διαθέσεις μεροληψιών.

Εμείς, ως πολιτική ηγεσία, εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπο της κυρίας Παπασπύρου. Πιστεύουμε ότι αυτό πολύ δύσκολο έργο θα το φέρει εις πέρας, διότι η θητεία της στο Δικαστικό Σώμα, το ήθος, το ύφος της, η εργατικότητά της εγγυώνται ότι αυτή η προσπάθειά της θα είναι γόνιμη και δημιουργική.

Γιατί φιλοδοξούμε να προσδώσουμε στο δημόσιο χώρο διαφάνεια και λειτουργία που να εμπεδώνει στον πολίτη σχέσεις αξιοπιστίας, αξιών και εμπιστοσύνης.

Θέλω και πάλι να της ευχηθώ καλή πορεία και είμαι βέβαιος ότι θα επιτελέσει αυτό το έργο το οποίο όλοι μαζί εδώ, της εμπιστευόμαστε.

Μαρία Παπασπύρου: Κι εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να με προτείνετε κύριε Υπουργέ, όπως και το Υπουργικό Συμβούλιο που πήρε ομοφώνως την απόφαση να με τοποθετήσει σ’ αυτή την νευραλγική θέση της Δημόσιας Διοίκησης.

Πιστεύω ότι θα ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου και ευελπιστώ στη συνεργασία μας, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι καλό γι’ αυτή τη χώρα, σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Π. Κουρουμπλής: Να είστε καλά, καλορίζικη.

  • ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

Η νέα Γενική Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μαρία Παπασπύρου, θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά της αύριο, Παρασκευή, στις 10:00 στο γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Κηφισίας 1-3 και Λ. Αλεξάνδρας.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2016 ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παν. Κουρουμπλής, σε εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, πρότεινε για τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης την κυρία Μαρία Παπασπύρου-Ζεντέλη και με την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου υπ\’ αριθμ. 2/10.02.2016, αποφασίστηκε η τοποθέτησή της στη θέση αυτή.

Στις 23 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Α\’, αρ. φύλλου 24/23.2.2016) το Προεδρικό Διάταγμα υπ\’ αριθμ. 12/2016, σύμφωνα με το οποίο διορίζεται στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, για θητεία πέντε ετών.

  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

Η κυρία Μαρία Παπασπύρου γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τον Πόρο.

Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1976 ξεκίνησε να δικηγορεί στην Αθήνα.

Επτά χρόνια αργότερα (1983) εισήλθε στο δικαστικό κλάδο και διορίστηκε Πάρεδρος των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων.

Το 1985 προήχθη σε Πρωτοδίκη, το 1998 σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 2004 σε Εφέτη και με το βαθμό αυτό, τον Μάιο του 2008, αποχώρησε από το δικαστικό σώμα για προσωπικούς λόγους.

Από το 1991 έως και το 1995 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ως ανακρίτρια και χειρίστηκε σοβαρές υποθέσεις που απασχόλησαν την Δικαιοσύνη και την Ελληνική κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής της, την τριετία 2011- 2014 (24.2.2011 έως 31.8.2014) διετέλεσε Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, έχοντας την πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η εκεί παραμονή της ολοκληρώθηκε με τη λήξη της θητείας των περιφερειακών αρχών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Περιφέρεια, ασχολήθηκε με θέματα που αφορούσαν στην έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, στην διασφάλιση της αμεροληψίας των περιφερειακών αρχών και στην βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων.