Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αναπληρωτής Yπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, συναντήθηκε σήμερα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Φίλιππο Γκράντι.

Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ειλικρινές, όπως το χαρακτήρισε, ενδιαφέρον του κ. Γκράντι αναφορικά με το μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα στου οποίου το επίκεντρο έχει βρεθεί η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο υπουργός, απευθυνόμενος στον Ύπατο Αρμοστή,  υπογράμμισε:

«Το προσφυγικό δεν το προκάλεσε η Ελλάδα. Άλλοι ευθύνονται για τα γεγονότα στη Μ. Ανατολή και δεν υπολόγισαν τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις των επιλογών τους.

Θέλω να σταθώ στην μεγαλοψυχία του ανώνυμου ελληνικού λαού ο οποίος στηρίζει όσο κανείς αυτούς τους ανθρώπους. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της αυτό το βάρος.

Υπάρχει ανάγκη για πραγματική οικονομική στήριξη από την Ευρώπη αλλά και συνεργασία των χωρών καταγωγής τους για να τους δεχτούν πίσω.

Η ανάγκη για παρέμβασή σας, αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα. Η απόφαση χωρών από τα Βαλκάνια να κλείσουν τα σύνορά τους παραβιάζοντας συμφωνίες υψηλού κύρους, αλλά και η στάση της Αυστρίας με αποκορύφωμα τη σημερινή διάσκεψη, πιστεύω ότι προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο και το πνεύμα Δικαίου που απορρέει από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Φοβάμαι ως Ευρωπαίος πολίτης ότι οι πρακτικές αυτές τροφοδοτούν νέες εθνικιστικές διαθέσεις που όλοι ξέρουμε πόσο ακριβά τις έχει πληρώσει στο παρελθόν η Ευρώπη.

Το βάρος είναι ανάγκη να μοιραστεί, ώστε να μπορέσουμε να το σηκώσουμε όλοι μαζί».

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε την σπουδαιότητα της στήριξης της χώρας μας από την Ύπατη Αρμοστεία, επισήμανε το πολύ μικρό ποσοστό των προσφύγων που έχουν μετεγκατασταθεί σε σχέση τον όγκο που προβλέπεται, την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των προγραμμάτων μετεγκατάστασης από τη μια, αλλά και επανεισδοχής των παράτυπα εισερχομένων μεταναστών, μέσω Τουρκίας, από την άλλη.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το προσφυγικό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και ως έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ κ. Φίλιππο Γκράντι από την πλευρά του, εξέφρασε την ανησυχία του για τους περιορισμούς στα σύνορα κατά μήκος της Βαλκανικής οδού, οι οποίοι προκαλούν χάος και επιβαρύνουν την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ανακοίνωσε την πλήρη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας στη χώρα, για τη διαχείριση της κατάστασης. Υπογράμμισε την ανάγκη για μαζικά προγράμματα επανεγκατάστασης, ιδιαίτερα από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο. Επίσης, κάλεσε για την επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και για την επιστροφή ανθρώπων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.