Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρέστη σήμερα στην τελετή παράδοσης-ανάληψης των καθηκόντων της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και της ορκωμοσίας του νέου Αρχηγού κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο κ. Κουρουμπλής, κατα την ομιλία του υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «θέλουμε μία Αστυνομία βιοκεντρική, χωρίς ρατσισμούς και αποκλεισμούς, χωρίς ξενοφοβία. Μία Αστυνομία αλληλοαποδοχής με τον πολίτη, μία Αστυνομία που να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και να εμπνέει τον πολίτη».

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του:

Ανάμεσα σε δύο λόγους έμπλεους συναισθημάτων και μεστούς  νοημάτων, του απερχόμενου Αρχηγού και του νέου Αρχηγού, είναι πάντα δύσκολο σε έναν ομιλητή να αρθρώσει έναν ικανοποιητικό λόγο.

Σε μια πανέμορφη αττική μέρα βρισκόμαστε σήμερα εδώ, να τιμήσουμε δύο αξιόλογους ανθρώπους, τον απερχόμενο Αρχηγό της Αστυνομίας, έναν άνθρωπο που τίμησε την ευθύνη που του εμπιστεύτηκε η Ελληνική Πολιτεία και συνέβαλε στην αναβάθμιση του ρόλου της Αστυνομίας, κερδίζοντας μέρα με τη μέρα την εμπιστοσύνη του πολίτη  και σε ένα νέο Αρχηγό που καλείται, όχι μόνο να συνεχίσει, αλλά και να αναβαθμίσει αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Ελληνική Αστυνομία.

Κυρίες και κύριοι, είμαστε μάρτυρες ενός πραγματικού μαρτυρίου που ζει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μιας κρίσης που είναι η μεγαλύτερη μετά του ‘29 ως οικονομική κρίση και μεγαλύτερη από τις συνέπειες μετά τις συνέπειες του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από  ανθρωπιστικές κρίσεις.

Στην πορεία αυτή μας συνάντησε και η αποσταθεροποίηση του ευρύτερου περιβάλλοντος στη Μέση Ανατολή, με συνέπεια το μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα. Η πατρίδα λοιπόν, καλείται αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει τρεις μεγάλες κρίσεις, τρεις κρίσεις που δυστυχώς επιβαρύνονται από την κρίση που μαστίζει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Αλλά τα προβλήματα όπως ξέρετε δεν σταματούν εδώ. Από την Ουκρανία ως την Μέση Ανατολή αποσταθεροποιούνται καθεστώτα και δημιουργούνται ρευστές καταστάσεις. Η κρίσιμη γεω-στρατηγική θέση της χώρας είναι σε τέτοιο σημείο που πραγματικά οφείλουμε  όλοι μαζί να έχουμε εγρήγορση, να έχουμε ενότητα διότι στα πλαίσια της δημοκρατίας- και αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας να έχουμε απενοχοποιημένες τις σχέσεις μας και τις επιλογές μας. Αλλά οφείλουμε όμως, σε αυτή την δύσκολη περίοδο να μας ενώνει η έννοια του πατριωτισμού. Ενός πατριωτισμού που δεν έχει το στοιχείο του σωβινισμού, αλλά της αγάπης για την πατρίδα και του σεβασμού στις πατρίδες των άλλων ανθρώπων.

Αυτός ο τόπος ξέρετε όλοι και ξέρουμε ότι στα 4.000 και 5.000 χρόνια της ιστορίας του πέρασε δύσκολες στιγμές. Όμως απέδειξε ότι έχει ένα ισχυρό DNA και απέδειξε ότι μπορεί σε δύσκολες στιγμές να βρίσκει το βηματισμό του, να μπορεί πραγματικά, συλλογικά και ενωμένα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που τον απειλούν. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί έτσι θα πορευτούμε. Πολιτική ηγεσία, στρατιωτική ηγεσία, δικαστική ηγεσία, όλοι οι θεσμοί της Δημοκρατίας, της Πολιτείας και του Πολιτεύματος. Η Ελληνική Αστυνομία, οφείλει κανείς αυτά τα χρόνια να της αναγνωρίσει ένα πολύ σημαντικό έργο. Όχι μόνο την αύξηση της εμπιστοσύνης του πολίτη σ’ αυτήν, αλλά την αναβάθμιση του αισθήματος ασφάλειας  στη χώρα.

Η Ελλάδα, δεν διστάζω να πω κυρίες και κύριοι, είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Και αυτό δεν είναι μια μεταφυσική επίδραση. Είναι ένα έργο ζωής ανθρώπων, που από τους μικρούς βαθμούς μέχρι τους υψηλούς, υπηρετούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία το καθήκον γιατί ακριβώς αυτό έχει ανάγκη η πατρίδα.

Εμείς θέλουμε λοιπόν, όχι μόνο να αναγνωρίσουμε ως Πολιτική Ηγεσία αυτή τη συμβολή την ουσιαστική στο αίσθημα ασφάλειας, αλλά να συνεχίσει η Ελληνική Αστυνομία να υπερασπίζεται το νόμο. Υπερασπιζόμενοι το νόμο κυρίως υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των αδυνάτων. Γιατί πολλές φορές δυστυχώς οι ισχυροί παραβιάζουν τα δικαιώματα των ασθενών, των αδυνάτων. Και η Ελληνική Αστυνομία στη συντριπτική της πλειοψηφία προέρχεται από τα σπλάχνα αυτού του λαού. Και έτσι έχει ιστορική ευθύνη να υπερασπίζεται το νόμο και τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.

Θέλουμε μία Αστυνομία βιοκεντρική, χωρίς ρατσισμούς και αποκλεισμούς, χωρίς ξενοφοβία. Μία Αστυνομία αλληλοαποδοχής με τον πολίτη, μία Αστυνομία που να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και να εμπνέει τον πολίτη για την δική της παρουσία και την αγάπη της γι’ αυτόν, μία αστυνομία που στηρίζει τον πολίτη. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά θέλω να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Αρχηγό, για τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες του, τον κύριο Κατριαδάκη, αλλά και όλους τους Αξιωματικούς, που υπηρέτησαν με αυταπάρνηση τον ρόλο που τους ανέθεσε η Πολιτεία.

Θέλω λοιπόν να δηλώσω ότι εμπιστευόμαστε τους νέους Αξιωματικούς στους νέους ρόλους. Και είμαστε βέβαιοι ότι όλοι μαζί αντιμετωπίζοντας και στα πλαίσια των δυνατοτήτων της χώρας, τα πολλά και ιδιαίτερα προβλήματα που συνάντησαν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές τις περικοπές. Και είμαστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, έχοντας την δική της Ιθάκη στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση την οικονομική και την κοινωνική- είμαστε βέβαιοι λοιπόν ότι θα φτάσουμε στην Ιθάκη που αναφέρεται στη διαχείριση του χρέους. Και από κει και πέρα η χώρα να αλλάξει σελίδα, να αποκτήσει ένα νέο βηματισμό, να σηκώσει τα πανιά της αισιοδοξίας και της νέας συλλογικής προσπάθειας, για να μπορέσουμε πραγματικά να αισθανθούμε όλοι όσοι μας ανέθεσε η πατρίδα ένα ρόλο ότι εργαστήκαμε γενναιόψυχα και με γενναιότητα για να βγάλουμε την πατρίδα όρθια από αυτήν την κρίση, χωρίς να αφήσουμε πίσω μας κοινωνικά νεκροταφεία.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω και πάλι να ευχηθώ προσωπική και οικογενειακή υγεία και στους απερχόμενους Αξιωματικούς την εμπειρία και το λικέρ των εμπειριών το οποίο πάντα θέλουμε να αξιοποιούμε και να εκφράσω και πάλι την εμπιστοσύνη της Πολιτικής Ηγεσίας στη νέα Ηγεσία και τις πολύ μεγάλες προσδοκίες που επενδύουμε σ’ αυτούς.

Σας ευχαριστώ.