Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του REALFM και στον κ. Κώστα Χαρδαβέλλα παραχώρησε χτες ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μεταξύ άλλων είπε:

Για το προσφυγικό.

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 85% των υποχρεώσεών της. Και η Ευρώπη ούτε το 20%.

Εγώ λοιπόν στενοχωριέμαι ν΄ακούω την Φώφη Γεννηματά, και το εννοώ το όνομα Φώφη Γεννηματά, στο γραφείο μου, παρόλο που είμαι υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, να έχω δύο φωτογραφίες του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γεννηματά και δεν κατέβηκαν ποτέ από εκεί και ν΄ακούω την Φώφη Γεννηματά εδώ και δυό μέρες να ταυτίζεται πλήρως με τους ακραίους της Ευρώπης ότι η Ευρώπη τα έχει κάνει όλα σωστά και οι Έλληνες δεν τα έχουν κάνει σωστά..

Κάνουμε προσπάθειες ώστε οι πρόσφυγες να διακινούνται από τα νησιά μέσα σε 48 ώρες.

Αλλά και οι μηχανισμοί και οι αντοχές έχουν ένα όριο.

Όταν μπαίνει τόσος μεγάλος αριθμός κόσμου δεν είναι τόσο εύκολο. Το κλειδί μπορεί να είναι στην Τουρκία, αλλά και η Ελλάδα δέχτηκε την παρουσία του ΝΑΤΟ, όσον αφορά την επιτήρηση ωστόσο δεν σημαίνει πως δέχεται κάποιο τετελεσμένο στα εθνικά θέματα. Από κεί και πέρα η ίδια η Ευρώπη βρίσκεται σε δυσκολία να αντιμετωπίσει το ζήτημα.Τους είδαμε να κάνουν παρέμβαση στην Ρωσία για το ουκρανικό, αλλά δεν τους είδα να κάνουν παρέμβαση στην Τουρκία για το θέμα της Συρίας.

Ο γερμανός υπουργός εσωτερικών μας ζήτησε να αναγνωρίσουμε πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα διέλευσης. Πρέπει να πιέσουμε την Ευρώπη, να δώσει λύσεις. Υπολογίζουμε πως η Ελλάδα σε δύο χρόνια θα δώσει 700 εκατομμύρια, ενώ η Ευρώπη, έχει εγκρίνει κονδύλι 470 για έξι χρόνια, εκ των οποίων τα 130 είναι δική μας συμμετοχή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί ακούω διάφορους να λένε διάφορα. Θα πρέπει να υπάρξει μια πατριωτική στάση. Λένε η Ελλαδα καθυστέρησε. Η Ευρώπη τι έκανε;

Για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για αποκατάσταση των πραγμάτων να πούμε πως αναφέρεται σε πράξεις του 2012. Θα δούμε την τελική της έκβαση αλλά και το κράτος θα πρέπει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις. Σιγά σιγά θα δούμε τι θα γίνει.

Για τους αγρότες.

Έχουν δίκιο να φωνάζουν όλ΄αυτά τα χρόνια αλλά όχι σε όλα. Αν δεν οργανωθεί ο αγροτικός κόσμος θα είναι έρμαιο, όπως είναι όλα αυτά τα χρόνια. Μιλούσαμε για τους μεσάζοντες τόσα χρόνια και ακόμα μιλάμε γι΄ αυτούς. Πρέπει οι αγρότες να οργανώσουν την παραγωγή τους. Όταν πουλάνε τα πορτοκάλια από το κλαρί είναι ευάλωττοι σε εκβιασμούς.

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που υπάρχουν.

Και τα σύνορα δεν πρέπει να κλείνουν. Όλα έχουν ένα όριο.

Για τον εκλογικό νόμο.

Δεν θα αιφνιδιάσει κανένα και θα είναι σε κατεύθυνση τέτοια, ώστε να στρέψουν το πρόσωπό τους προς την πολιτική, άνθρωποι κυρίως νέοι, που τώρα την αποστρέφονται και θα διευκολύνει την δημοκρατική έκφραση.