Συνέντευξη στα Parapolitika fm 90.1 και στον Νίκο Ευαγγελάτο παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μεταξύ άλλων είπε:

· Για το θέμα Σφακιανάκη

«Ζυμωνόμαστε» σε ένα θέμα που δεν έχει ουσία. Έγινε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια στις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ με κριτήριο – και σας το λέω με κατηγορηματικό τρόπο – μόνο την ικανότητα και το ήθος των ανθρώπων. Νομίζω ότι αδικεί όλη αυτή την προσπάθεια ένα περιστατικό που εν πάση περιπτώσει έχει διευθετηθεί και δεν θα ήθελα να δώσω συνέχεια εγώ.

Όλοι την εκτιμούμε την δουλειά του κ. Σφακιανάκη αλλά στην ΕΛ.ΑΣ υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς στις προαγωγές. Αν δείτε, όλοι όσοι προήχθησαν με τις κρίσεις, μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Και αυτό δεν είναι προς αρνητική κατεύθυνση.

Εγώ εμπιστεύομαι απόλυτα τον καινούργιο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ ως έναν άνθρωπο με ήθος και εξαιρετική ικανότητα. Και δεν είχε καμία πρόθεση να θίξει τον Μανώλη Σφακιανάκη. Νομίζω ότι ο Μανώλης λειτούργησε και λίγο συναισθηματικά.

· Για τις δηλώσεις Τόσκα

Να σχολιάσω μια κρίση συναδέλφου μου υπουργού; Όλοι κρινόμαστε. Και εγώ μπορεί να κάνω κάτι να χαρακτηριστεί με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Εκείνο που έχει αξία είναι ότι δεν υπήρξε καμία πρόθεση να θιγεί ο Μανώλης Σφακιανάκης.

· Για κομματικές κρίσεις στην ΕΛΑΣ

Έχετε την εντύπωση ότι στην Αστυνομία έχει τόση πρόσβαση ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι αδικήθηκαν κάποιοι άνθρωποι σας το λέω κι εγώ. Αλλά όταν από την ΕΛΑΣ προσπαθείς να φέρεις κάποιον άνθρωπο σε κρίσιμη θέση, η καραμπόλα μπορεί να παρασύρει κάποιον στη σειρά. Και αυτό έγινε σε 2-3 περιπτώσεις. Ξέρω περίπτωση που ειλικρινά δεν υπήρχε καμία πρόθεση να φύγει, αλλά έγινε αυτή η καραμπόλα.

· Για τη διαπραγμάτευση και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Φαντάζομαι ότι τους διακατέχει η λογική για να λαμβάνουν υπόψιν τους αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα. Ακούω βέβαια από την άλλη πλευρά και τον Γκάμπριελ που λέει ότι στην Ελλάδα υπάρχει πλέον κοινωνική έκρηξη. Αυτό το μεταφέρουμε με κάθε τρόπο στους εταίρους και στους θεσμούς. Εγώ πιστεύω ότι αυτή την άνοιξη θα έρθει η άνοιξη στην ελληνική οικονομία. Που σημαίνει ότι θα φτάσουμε στην Ιθάκη που έχουμε θέσει και στην ρύθμιση του χρέους. Άρα θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι είναι αποτελεσματική και ουσιαστική

· Για το προσφυγικό

Το ίδιο έγινε και με το προσφυγικό. Τολμάει να πει κανείς σήμερα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της; Δεν θα σας πω το 100% αλλά το 80-85%.

Είπα προχθές στη μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung,ότι εκείνοι που το 1940 επέλεξαν άλλο δρόμο, εκείνοι που μπήκαν στην ΕΕ με υπογραφή της Ελλάδος και πολλοί απ΄ αυτούς είχαν παραδοθεί άνευ όρων όταν η Ελλάδα είχε πολεμήσει δίπλα στις δημοκρατίες της Δύσης επιλέγοντας και ξέροντας τι την περιμένει, δεν πρέπει να τα ξεχνούν αυτά. Και ας μην μας κουνάν το δάχτυλο.

Ακόμη και αν οδηγηθούμε σε μια τέτοια λογική, οι συνέπειες για την Ευρώπη θα είναι πολύ μεγαλύτερες, απ’ ό,τι μπορεί να είναι για την Ελλάδα. Ας το καταλάβουν καλά αυτό και ας μην εκτοξεύουν απειλές για κλείσιμο των συνόρων κ.λπ. Αν κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη, η Ευρώπη έχει τελειώσει, θα είναι η αρχή του τέλους αυτό το ξέρουν. Γι’ αυτό και οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί δεν προστρέχουν σε μια τέτοια λογική. Αυτά είναι σπασμωδικές κινήσεις. Και με εντυπωσιάζει γιατί είμαι κι εγώ ένας από αυτούς που έχουν πιστέψει στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.