Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ fm 99,5 και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για τον Μανώλη Σφακιανάκη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Δεν νομίζω ότι είπε κανείς ότι είναι ανίκανος. Ο κ. Σφακιανάκης έχει κάνει ένα έργο με επιμονή και προσπάθεια, κανείς δεν μπορεί να του το αμφισβητήσει αυτό. Σε ό,τι αφορά τις κρίσεις, η εξέλιξη δεν τον υποβαθμίζει. Και επειδή ο κ. Σφακιανάκης δεν παύει να είναι εξελίξιμος, έπρεπε να γίνει μια τέτοια μετακίνηση. Εάν ήθελε να μείνει εκεί που ήταν, ενδεχομένως δεν θα είχε εξέλιξη στους βαθμούς. Εγώ τον εκτιμώ τον συγκεκριμένο άνθρωπο και δουλειά καλή έχει κάνει. Δεν χρειάζεται ένταση χωρίς λόγο. Και ο Μανώλης είναι άνθρωπος με συναίσθημα. Εγώ μίλησα χθες το βράδυ μαζί του και του είπα μην το εκλαμβάνεις ως αρνητικό. Εγώ δεν θα δεχόμουν να γίνει μια διαδικασία που θα τον υποβάθμιζε και θα τον υποτιμούσε. Δεν το θεωρώ υποβάθμιση. Ο σημερινός αρχηγός της ΕΛΑΣ είναι τόσο αξιόλογος άνθρωπος που δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ξέρετε τι λένε οι Πόντιοι; «Πάτα παν’» , δηλαδή πάτα επάνω και προχώρα.

Αν ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να ασχοληθεί με το αντικείμενο επειδή έχει κάνει ένα έργο και το έχει πονέσει, είναι άλλο θέμα.

Καμιά φορά λειτουργούμε συναισθηματικά, συνδεόμαστε με μια θέση και επειδή έχουμε κάνει έργο μας κακοφαίνεται. Έχετε την εντύπωση ότι εγώ από το υπ. Υγείας έφυγα ευχαριστημένος; Το πονάω, δούλεψα πολύ γι’ αυτό, παρότι πήγα σε υπουργείο πιο αναβαθμισμένο.

Μάλιστα του είπα χθες του Σφακιανάκη αν είναι πιο πολύ ερωτευμένος με αυτό που κάνει ή με τη γυναίκα του.

Θα ρωτήσετε μετά έναν άνθρωπο της ΕΛΑΣ να δείτε αν αυτό συνιστά υποβάθμιση.

Ο Σφακιανάκης, του χρόνου πρέπει να γίνει στρατηγός, πρέπει να έχει μια εξέλιξη, στην Αστυνομία έχει μια λογική αυτό.

Για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση

Θα κλείσει σύντομα και είμαι απόλυτος. Κατανοούν και οι εταίροι ότι αυτή η ιστορία δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να κλείσει. Πιστεύω ότι Μάρτιο-Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα χωρίς ρύθμιση χρέους. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το μείζον, η Ιθάκη, είναι η μείωση του χρέους.

Για έξοδο από τη Σένγκεν

Ακούγονται διάφορα, όπως κάποτε ότι θα προχωρούσαμε σε κούρεμα των καταθέσεων. Ούτε από τη Σένγκεν μπορεί να μας βγάλουν. Και με ενοχλεί ότι και στην Ελλάδα κάποιοι ταυτίζονται με τους ακραίους της Ευρώπης, με εκείνους που με την υπογραφή της Ελλάδας μπήκαν στην Ευρώπη. Και με αναγκάζετε να πω κάτι που δεν μου αρέσει: Όταν απειλούνταν η ελευθερία στην Ευρώπη η Ελλάδα προτίμησε την αυτοκαταστροφή της ενώ εκείνοι που σήμερα μας δείχνουν με το δάχτυλο, είχαν ήδη παραδοθεί. Αυτή δεν είναι Ευρώπη.

Θεωρώ λοιπόν ότι όλοι μας, είτε είμαστε Δεξιοί είτε Αριστεροί, είτε συμφωνούμε με Τσίπρα ή όχι πρέπει να συμφωνούμε σε αυτό: Ότι η πονεμένη Ελλάδα έσωσε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης.

Τις προάλλες, στους υπουργούς Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας τα είπα έτσι ακριβώς. Εις επήκοον 50 ανθρώπων.

Αν μας βγάλουν από την Σένγκεν θα είναι αυτοκαταστροφικό. Πάμε σε αυτοκαταστροφή της Ευρώπης.

Για δανειστές και δηλώσεις Ντάισελμπλουμ-Τόμσεν

Αν νομίζουν ότι με τις επιλογές τους εξυπηρετούν την Ευρώπη, αποσταθεροποιώντας τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση η οποία πρέπει να εξεταστεί. Αν το επιχειρήσουν θα φανεί. Πριν, σας έβαλα ένα χρονικό ορόσημο. Μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Δεν ξέρω αν θα τα ψηφίσουμε μεγάλη Εβδομάδα, αλλά Μεγάλη Εβδομάδα είναι και η Σταύρωση είναι και η Ανάσταση.

Αν δεν γίνει μέχρι τότε η αξιολόγηση

Αν έρθει και τώρα το «δεν», τότε θα αναλάβει ο καθείς την ευθύνη του. Θα καταλάβουν ότι δεν τους παίρνει ούτε αυτούς. Έχουμε και εμείς τώρα εμπειρία. Πιστεύω ότι τώρα η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από ό,τι πέρσι γιατί και η Ευρώπη είναι χειρότερη από πέρσι. Αλλά πιστεύω ότι η λογική θα επικρατήσει τελικά. Αν όμως στο μυαλό τους είναι να καταστρέψουν εντελώς αυτό τον τόπο, θα πρέπει να δούμε και εμείς τι θα κάνουμε να το αποφασίσουμε όλοι μαζί.

Για την φράση Λαζόπουλου για Σόιμπλε

Μην διστάζετε να με ρωτήσετε για την ιδιαιτερότητά μου. Δεν υπάρχει άνθρωπος να αυτοσαρκάζει αυτό το πρόβλημα, περισσότερο από εμένα. Έγινε αυτό μια φορά και τελείωσε, αυτή είναι η ζωή μου. Ξέρετε, μου λένε καμιά φορά «πώς τα βλέπεις τα πράγματα;» και τους λέω «εγώ δεν βλέπω εσείς που βλέπετε τι λέτε;»

Επί της ουσίας. Τον Λάκη Λαζόπουλο τον ξέρω, θεωρώ ότι είναι ένας πραγματικά ευαίσθητος άνθρωπος. Νομίζω ήταν μια ατυχής στιγμή. Διαφωνώ σε πολλά πράγματα πολιτικά και ιδεολογικά με τον Σόιμπλε, αλλά δεν του χαρίστηκε κανείς. Το ότι βρέθηκε σε μια δύσκολη στιγμή με το ατύχημα που έπαθε, αλλά δεν ιδιώτευσε, δεν κλείστηκε στον εαυτό του και έγινε μια προσωπικότητα που δεσπόζει στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα προσωπικής προσπάθειας και πείσματος. Δεν του χαρίστηκε κανείς.