Συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, η νεοσύστατη Επιτροπή του ΥΠΕΣΔΑ για τη ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα κ. Αντρέι Μάσλοφ, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Τσίπρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣΔΑ και πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κώστας Πουλάκης, ο Συντονιστής για το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016, Πρέσβης επί τιμή κ. Ηλίας Κλης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των Περιφερειών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Αμέσως μετά την συνάντηση της Επιτροπής για την Διαπεριφερειακή Συνεργασία Ελλάδας Ρωσίας έκαναν δηλώσεις ο ΥΠΕΣΔΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα κ. Αντρέι Μάσλοφ.

Πρέσβης Ρωσίας στην Αθήνα κ. Αντρέι Μάσλοφ:

«Σήμερα έγινε ένα πολύ μεγάλος γεγονός. Ήταν η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής για την Διαπεριφερειακή Συνεργασία που θα συνδράμει την Διυπουργική Επιτροπή για την οικονομική, βιομηχανική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας.

Το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε τον προηγούμενο χρόνο από τους κ.κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, προβλέπει την προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στο πλαίσιο των επαφών στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ελπίζουμε ότι αυτή η πρώτη συνάντηση της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας με την συμμετοχή των Ρώσων και Ελλήνων αντιπροσώπων, θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου στην Αθήνα, μετά και την πρόσκληση του κ. Υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδας και θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

Θα ήθελα, τέλος, να υπογραμμίσω ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο: Ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται με αφορμή το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις πολλαπλές ευκαιρίες που μας δίνει αυτό το αφιερωματικό έτος. Σας ευχαριστώ πολύ».

Υπουργός Εσωτερικών-Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής

«Θέλω να χαιρετήσω τη σημερινή συνάντηση όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των περιφερειών της Ελλάδος, η υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας, ο Γ.Γ. ΥΠΕΣΔΑ κ. Πουλάκης – που θα είναι και πρόεδρος της επιτροπής – ο πρέσβης κ. Κλης.

Ειλικρινά χαίρομαι που για άλλη μια φορά έχω τη χαρά να υποδέχομαι στο υπουργείο τον πρέσβη της Ρωσικής δημοκρατίας. Και η χαρά μου είναι διπλή, γιατί ο πρέσβης μας μίλησε σήμερα με έναν εξαιρετικό τρόπο στα ελληνικά και αυτό δείχνει την αγάπη του για την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα.

Αυτή η συνάντηση θα βάλει τις βάσεις για πιο ουσιαστική συνεργασία των δύο χωρών. Σε κεντρικό επίπεδο υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Εκεί όμως που υπάρχει ελεύθερο πεδίο είναι η διαπεριφερειακή συνεργασία.

Εδώ λοιπόν θα καταδειχθεί – και από την δική μας πλευρά – και η διάθεση να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία προς όφελος των δύο χωρών.

Έχω την πεποίθηση ότι όλοι μαζί, συλλογικά, σε ένα πνεύμα που απαντά στις απαιτήσεις των καιρών, θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά κυρίως θα συμβάλει στην αναχαίτιση όλου αυτού του μελαγχολικού κλίματος των τελευταίων 6 ετών που έχει καταπλακώσει πραγματικά, τις ψυχές των Ελλήνων

Αρχίζουν να υπάρχουν χαραμάδες – όπως είναι και αυτή η σημερινή – και εξαρτάται και από μας να σε μεγάλο βαθμό να την αξιοποιήσουμε ώστε να φέρουμε περισσότερο φως αναπτυξιακό στην πατρίδα μας».

· Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ΓΓ Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κώστας Πουλάκης, ανέφερε στη συνεδρίαση ότι σκοπός της κυβέρνησης, «είναι να υπερβούμε τους παραδοσιακούς ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία και να καλλιεργήσουμε ένα ευρύ πλέγμα σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των ελληνικών και των ρωσικών Περιφερειών μπορεί να προσφέρει απτά αναπτυξιακά αποτελέσματα και διαφοροποίηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της χώρας μας».