Επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 09 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο ΥΠΕΣΔΑ μίλησε στο 5ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ενώ είχε, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, με την αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και με αρμόδιους της ΔΕΘ .

Ο κ. Κουρουμπλής σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, τόνισε μεταξύ άλλων:

 

Για την εκλογολογία

«Αυτές τις μέρες υπάρχει μια κινητικότητα σε διάφορα συστήματα που επιδιώκουν την  πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τέτοιο ζήτημα λοιπόν δεν υφίσταται. Εκλογές δεν υπάρχουν στην προοπτική αυτής της περιόδου, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η εντολή που πήρε η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό, το Σεπτέμβριο του ’15 είναι καθαρή. Θα βγάλει η κυβέρνηση τη χώρα από αυτήν την δίνη στην οποία την οδήγησαν οι πολιτικές επιλογές των τελευταίων χρόνων. Επαναλαμβάνω ότι αν και χειμώνας, κάποιοι βλέπουν όνειρα θερινής νυκτός. Η αναφορά του προέδρου των ΑΝΕΛ σε εκλογές δεν είχε το χαρακτήρα αυτόν που θέλουν να του προσδώσουν κάποιοι. Ήταν ένα μήνυμα. Είναι άλλο πράγμα να στέλνεις ένα μήνυμα και άλλο να μιλάς για εκλογές. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων είναι συμπαγέστατες. Άλλωστε, οι βουλευτές και των δύο κομμάτων ήξεραν τον Σεπτέμβριο όταν μπήκαν στις λίστες, ότι θα σηκώσουν το σταυρό του μαρτυρίου για να βγάλουν τη χώρα από αυτή την κρίση».

 

Για το ασφαλιστικό

«Έχουμε μπροστά μας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο στόχος είναι καθαρός και συγκεκριμένος. Είναι πραγματικά η πρώτη φορά στα 30 χρόνια που μιλάμε για κρίση ασφαλιστικού για το οποίο έρχεται μία κυβέρνηση και λέει, ‘’ναι, θα σηκώσω αυτό το βάρος. Γιατί πραγματικά πρέπει να σώσω τις συντάξεις. Πρέπει να σώσω την προοπτική των συντάξεων σ’ αυτόν τον τόπο’’.

Και το κάνει με πολλή μεγάλη ευθύνη και με μεγάλο κόστος. Εκεί κρίνονται οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες.

 

 

 

Για το αγροτικό

Έχουμε και το αγροτικό ζήτημα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι γίνεται στο χώρο αυτό πώς λειτούργησαν οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Από τότε που ήμουν εγώ φοιτητής υπάρχουν μεσάζοντες και ποτέ οι μεσάζοντες δεν χτυπήθηκαν. Γιατί ποτέ δεν οργανώθηκε σοβαρά ο πρωτογενής τομέας ώστε και να παράγει και να διακινεί το προϊόν.

 

Για τις «Κασσάνδρες»

Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε ένα όραμα, μια Ιθάκη. Την Ιθάκη εξόδου της χώρας από την κρίση στο πλαίσιο της αξιολόγησης και της ρύθμισης του χρέους. Είμαστε βέβαιοι ότι μόλις προχωρήσουμε στη ρύθμιση του χρέους θα αλλάξει το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα. Και από και πέρα αρχίζει μια νέα ανοδική πορεία που όλοι την επιβεβαιώνουν. Και παρ’ ότι την επιβεβαιώνουν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις και η Standard & Poors, οι Κασσάνδρες στην Ελλάδα ‘’προφητεύουν’’ συνεχώς. Γιατί ακριβώς, εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι η επάνοδος στην εξουσία, γιατί έμαθαν να ζουν, να υπάρχουν, ως βδέλλες στο σώμα του ελληνικού κράτους…»

 

Για τον εκλογικό νόμο

«Δεν έχει παγώσει η συζήτηση. Εμείς είπαμε έγκαιρα και πρώιμα, ότι θέλουμε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, γιατί ο ισχύων εκλογικός νόμος είναι εκτρωματικός. Ουσιαστικά δεν δίνει τη δυνατότητα λαϊκής έκφρασης. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν νομοί που μπορεί το δεύτερο κόμμα να μην έχει ούτε έναν βουλευτή. Να μην σας μιλήσω για εκλογικές περιφέρειες και κυρίως τη Β’ Αθηνών που ήταν το εκκολαπτήριο της διαφθοράς.

Τέσσερις φορές ήρθε διάταξη στη βουλή και σαν από μηχανής θεός ένα χέρι την έπαιρνε πάντα πίσω γιατί εξυπηρετούντο συμφέροντα ομάδων των τότε δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτό θα σπάσει. Φιλοδοξία μας με τον νέο εκλογικό νόμο, είναι να κατοχυρώσουμε την εσωκομματική δημοκρατία. Είναι μια μεγάλη παρέμβαση δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων γιατί μόνο έτσι θα περιορίσουμε τις παθογένειες που πηγάζουν απ’ αυτήν την αδυναμία.

 

 

 

 

Κύριος στόχος αυτής της προσπάθειας, θα είναι η πρόκληση του ενδιαφέροντος του 40% του ελληνικού λαού που απέχει και αποστρέφει το πρόσωπό του από τα δημόσια πράγματα. Και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, των ικανών ανθρώπων που πρέπει να αιμοδοτήσουν το σύστημα και να περιορίσουν τα φαινόμενα της οικογενειοκρατίας τα οποία μαστίζουν αυτόν τον τόπο. Γι’ αυτό θέλουμε έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα προτρέπει και δεν θα αποτρέπει τους νέους ανθρώπους να ασχολούνται με τα κοινά».

 

Για το προσφυγικό

«Ειλικρινά από καρδιάς και με πόνο, το λέω, ακούω δημόσια πρόσωπα στη χώρα, να ταυτίζονται με τους ακραίους της Ευρώπης. Να λένε ότι η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα για τις υποχρεώσεις της στην Ευρώπη. Όταν είδαμε τους Υπουργούς Εσωτερικών της Ευρώπης και τους είπαμε τι έχει κάνει η Ελλάδα, το αναγνώρισαν. Τους είπαμε ότι έχουμε αδυναμίες και το θάρρος να τις δεχτούμε.

Δεν μας αρέσει η ωραιοποίηση αλλά ούτε και ο εκμηδενισμός. Η Ελλάδα δέχτηκε το 18πλάσιο αριθμό προσφύγων από όσο μπορούσε.

Η Ελλάδα ξόδεψε πέρυσι 1 δις ευρώ, ενώ η Ε.Ε δίνει στην Ελλάδα για έξι χρόνια 470 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 130 είναι συμμετοχή ελληνική. Μας μίλησαν για την Frontex, για 1800, εμείς τους είπαμε την θέλουμε την Frontex φέρτε τους ! Μας έστειλαν 800. Τους είπαμε θέλουμε συνοριοφύλακες. Δεν μας έστειλαν. Μας υποσχέθηκαν 30 σκάφη, μας έστειλαν 8. Μας είπαν για μηχανήματα ταυτοποίησης για να την αναβαθμίσουμε. Ας μας φέρουν. Δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε εμείς. Όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις: 64.000 μας είπαν πως θα δεχτούν και τελικά δέχτηκαν σ’ ένα χρόνο μόνο 400».

· Συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, παρουσία της υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ενημερώθηκε και από τους δύο για τα εκκρεμή θέματα της λειτουργίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συμφώνησαν να προωθηθούν μια σειρά διατάξεων που θα διευθετούν τις εκκρεμότητες.

Θέμα της συζήτησής τους αποτέλεσε και το προσφυγικό. Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την συμπεριφορά ορισμένων δημάρχων για το προσφυγικό. «Οι πρόσφυγες δεν τρώνε ανθρώπους, η προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη το ξέρει» είπε χαρακτηριστικά.

· Ο κ. Παν. Κουρουμπλής συναντήθηκε και με φορείς της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης προς τους οποίους ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, στο νομοσχέδιο του «παράλληλου προγράμματος» προωθεί τροπολογία για την καλύτερη λειτουργικότητα της Εκθεσης.

· Είχε επίσης συνάντηση με τους υπεύθυνους των Γ\’ και Δ\’ Υγειονομικών Περιφερειών Μακεδονίας. Για το θέμα του παιδιατρικού νοσοκομείου, αποφασίστηκε να υπάρξει άμεσα συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Υγείας και τους αρμόδιους παράγοντες προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου των προσφερομένων οικοπέδων.

· Ο υπ. Εσωτερικών συναντήθηκε, επίσης, με την εκπρόσωπο της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας κυρία Βούλα Πατουλίδου η οποία ζήτησε να προωθηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να παραχωρηθούν από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας δύο οικόπεδα, χαρακτηρισμένα για κατασκευή σχολικών κτιρίων, σε ισάριθμους δήμους, προκειμένου να ανεγερθούν σχολεία. Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα στον αρμόδιο υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη για να προωθηθεί τάχιστα η ρύθμιση.

· Ο υπουργός Εσωτερικών είχε επίσης συνάντηση με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης και όλους τους διευθυντές της Μακεδονίας-Θράκης με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

· Ο ΥΠΕΣΔΑ συναντήθηκε επίσης με την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κυρία Βούλα Τεκτονίδου.

 

Ο χαιρετισμός στο 5ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Κατά τον χαιρετισμό του στο 5ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο που διοργάνωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόνισε σε ένα ακροατήριο που χαρακτηριζόταν από την έντονη παιδική παρουσία:

«Αγαπητά μου παιδιά, κ. Υπουργέ, κα. Γενική Γραμματέα,  κ. Πρόεδρε της Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σφακιανάκη αεικίνητε.

Αγαπητοί μου Στρατηγοί, Ταξίαρχοι, εκπρόσωποι των φορέων, κυρίες και κύριοι.

Το διαδίκτυο είναι μία από τις μεγάλες κατακτήσεις του ανθρώπου, που προσφέρει πελώριες δυνατότητες, μετατρέποντας όλο τον κόσμο σε ένα μικρό χωριό. Οι δυνατότητες αυτές όμως, αγαπητά μου παιδιά, υποκρύπτουν και κινδύνους.

Όσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες, τόσο μεγάλοι είναι και οι κίνδυνοι και η πρωτοβουλία της Αστυνομίας, δια του κ. Σφακιανάκη και των συνεργατών του, στοχεύει στο να προσφέρει την απαραίτητη ενημέρωση, ώστε να εξοπλιστείτε με τα αντανακλαστικά, που πρέπει να έχετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, μπαίνοντας στο διαδίκτυο.

Και επειδή η ζωή, αγαπητά μου παιδιά, κινείται με τα παραδείγματα θα μου επιτρέψετε να σας πω ένα πολύ μικρό παράδειγμα, μία μικρή ιστορία. Έχετε απέναντί σας και σας μιλάει έναν Υπουργό, ο οποίος στα δέκα του χρόνια, ένα παιδί σαν εσάς, που δεν είχε όμως την ενημέρωση που σας προσφέρει σήμερα η Ελληνική Αστυνομία – κι αυτό πρέπει να το αξιοποιήσετε και να το εκμεταλλευτείτε με την καλύτερη έννοια του όρου – ένα λοιπόν παιδί δέκα ετών με την παρέα του βρήκε μία χειροβομβίδα σε ένα χωριό της Αιτωλοακαρνανίας. Δεν είχε ενημέρωση. Δεν υπήρχε ενημέρωση σωστή. Θεώρησαν τα παιδάκια τότε εκείνα ότι δεν ήταν κάτι επικίνδυνο. Έγινε λοιπόν, έκρηξη από αυτή την χειροβομβίδα σκαλίζοντάς την. Ένας φίλος μου σκοτώθηκε δέκα ετών και εγώ έχασα το φως μου.

Αυτό, επιτρέψτε μου, σας το λέω όχι για να σας συγκινήσω, αλλά για να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον σας για την σημερινή συνάντηση. Είναι μια πολύ χρήσιμη ευκαιρία να μάθετε συγκεκριμένα πράγματα για να μπορέσετε να προστατέψετε τον εαυτό σας. Είναι λοιπόν, μεγάλες οι δυνατότητες του διαδικτύου, αλλά δεν υπακούν πάντοτε στην ηθική που εξυπηρετεί τον άνθρωπο. Γιατί όταν η τεχνολογία, που είναι κατάκτηση του ανθρώπινου μυαλού, υπηρετεί τον άνθρωπο, τότε πραγματικά μπορούμε να λέμε ότι βελτιώνουμε τις συνθήκες της ζωής. Αναβαθμίζουμε την ποιότητα της. Δίνουμε όραμα και προοπτική. Όταν όμως δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση μπορεί αυτές οι δυνατότητες να γίνουν καταστροφικές. Γιατί είναι πολλά τα παραδείγματα από τα οποία πολλές φορές η Ελληνική Αστυνομία έχει προστατέψει νέα παιδιά.

Σας καλώ λοιπόν, μέσα από αυτό το παράδειγμα που σας είπα, να ακούσετε με προσοχή να εγκολπώσετε στη σκέψη σας και στο μυαλό σας όλες αυτές τις δυνατότητες, που σας δίνονται στην σημερινή συνάντηση και να γίνουν εργαλείο, που θα πορεύεται μαζί σας σε όλη αυτή την πορεία που πολλές φορές κάνετε μέσα στο διαδίκτυο.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να συγχαρώ από καρδιάς και τον κύριο Σφακιανάκη, που είχε την έμπνευση να πάρει άλλη μια τέτοια πρωτοβουλία και τους συνεργάτες του. Και να πω ότι όταν σε αυτό τον τόπο συνεργαζόμαστε καλοπροαίρετα, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, αυτός ο τόπος δεν φοβάται καμία κρίση. Γιατί μόνο έτσι ο Ελληνισμός πορεύτηκε μέσα από τους αιώνες και αντιμετώπισε πολλές φορές κρίσεις και καταστροφές, αλλά στάθηκε όρθιος. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας, να ευχηθώ προσωπική και οικογενειακή υγεία και να σας πω ότι ελπίζουμε σε εσάς τα νέα παιδιά ότι θα είστε η αυριανή Ελλάδα, η καλύτερη Ελλάδα, όσων πέρασαν σε αυτό τον τόπο. Σας ευχαριστώ».