ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατόπιν προσκλήσεως από τη Ρουμανική Πρεσβεία και τον Πρέσβη Lucian Fatu, ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής παρευρέθη σήμερα στο συνέδριο  «Προτεραιότητες και Ευκαιρίες Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας στον τομέα της ιατρικής και των ιατρικών υπηρεσιών». Κεντρικοί προσκεκλημένοι ο Έλληνας Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Υγείας της Ρουμανίας Dorel Sandesc, καθώς και διακεκριμένοι Έλληνες και Ρουμάνοι επιστήμονες.

 

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της ελληνορουμανικής συνεργασίας στον ιατρικό τομέα και ειδικότερα η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, η χρήση  και αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και από τις δύο χώρες, καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων στο συγκεκριμένο τομέα.

 

Και οι δύο Υπουργοί Υγείας  επεσήμαναν την ανάγκη μείωσης των τιμών στα ακριβά φάρμακα  και την ενθάρρυνση της συνεργασίας ανάμεσα σε Έλληνες και Ρουμάνους γιατρούς για κρίσιμα ζητήματα όπως οι σύγχρονες μέθοδοι που αφορούν στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  στις ιστορικές αλλά και σύγχρονες πολιτισμικές σχέσεις που διέπουν τις δύο χώρες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Οι Έλληνες γιατροί που σπουδάζουν ιατρική στη Ρουμανία  είναι πρεσβευτές της χώρας και πως η διάθεσή τους για ευρύτερη συνεργασία μας χαροποιεί και μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα».

 

Ο κ. Lucian Fatu έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στους χιλιάδες Έλληνες που σπουδάζουν ιατρική   στη  Ρουμανία, στους Ρουμάνους γιατρούς που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, όπως και στις ελληνικές εταιρείες που έχουν έδρα και δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στη γειτονική χώρα. Ο Πρέσβης διαβεβαίωσε ότι η Ρουμανική Πρεσβεία θα συνεχίσει τέτοιου είδους δραστηριότητες και θα διευκολύνει την επικοινωνία και την ενημέρωση μεταξύ Ελλήνων και Ρουμάνων γιατρών