Στα απόβλητα του λιμανιού βυθίζεται η διαφάνεια των «αρίστων»

«Ώδινεν όρος και έτεκε μυν. Πληθωρισμό λόγων και λιτότητα πιστώσεων έχει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας» δήλωσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β2 Δυτικής Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου. https://www.youtube.com/watch?v=uILmtgEdyAo

Όπως είπε, το αποτέλεσμα είναι οι νησιώτες να κινδυνεύουν να μείνουν ξεχασμένοι γι ακόμα μια φορά. «Διότι, ενώ η κυβέρνηση οφείλει χρήματα από την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, τώρα τάζει λαγούς με πετραχήλια, χωρίς να έχει εξασφαλίσει πιστώσεις. Άρα δεν έχουμε νομοσχέδιο, έχουμε έκθεση ιδεών. Τέτοια κείμενα χωρίς πιστώσεις θα μείνουν στα αζήτητα της ιστορίας, αφού δε θα μπορούν να υλοποιηθούν», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και συνέχισε: «Η κυβέρνηση επιδεικνύει πάλι αλλεργία στη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, την οποία εγκαταλείπει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την είχε ενισχύσει με τη θεσμοθέτηση 72 μονίμων θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού.  Η κυβέρνηση της ΝΔ, 20 μήνες στην εξουσία δεν έχει προσλάβει ούτε έναν. Η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διαθέσει 8,5 εκατομμύρια για την αναβάθμιση και εύρυθμη λειτουργία των Ναυτικών Ακαδημιών και επιπλέον σύστησε την Ακαδημία στην Κάλυμνο», είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Για την απαλλαγή από την υποχρέωση πλοηγού, ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε το ενδεχόμενο να βυθιστεί πλοίο συμφερόντων χώρας ανταγωνιστικής προς την Ελλάδα, μπροστά σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπως ο Ναύσταθμος, αν το πλοίο δεν έχει πλοηγό. Για τη διαχείριση των αποβλήτων ο κ. Κουρουμπλής σχολίασε ότι «η διαφάνεια που υποσχέθηκε προεκλογικά η ΝΔ βυθίστηκε στα στερεά απόβλητα  των λιμανιών». «Δεν έρχονται πλοία στα ελληνικά λιμάνια, γιατί είναι μεγάλο το κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων από το μονοπώλιο που προωθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Πλακιωτάκης είχε έτοιμη διάταξη από τον ΣΥΡΙΖΑ βάσει του  κανονισμού 352 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά  προτίμησε τις συνεχείς παρατάσεις. Και όταν τελείωσαν οι παρατάσεις έφτασε στο αποκορύφωμα των παρεκκλίσεων και παρανομιών, νεκρανασταίνοντας συμβάσεις που έχουν λήξει, για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Και το κάνει χωρίς να δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε άλλους παρόχους, ώστε να μειωθεί το κόστος. Κύριε Πλακιωτάκη ρωτήστε την Ένωση Ακτοπλοΐας να σας πει αν συμφωνεί», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Για την απαλλαγή των προγραμμάτων θαλάσσιας επιτήρησης από την υποχρέωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι η δικαιολογία πως πρόκειται για προγράμματα εθνικής άμυνας, κινδυνεύει να τα θέσει εκτός ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αν η ΕΕ τα θεωρήσει αμυντικά.  «Εμείς τα στηρίξαμε κι εσείς τα αφήσατε να λιμνάζουν στο γραφείο σας», είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κατάργηση της ΔΑΛ, μολονότι σε όλα τα ιδιωτικοποιημένα Λιμάνια στην Ευρώπη, υπάρχουν αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες για να ελέγχουν τους ιδιώτες επενδυτές.  Για την αποδυνάμωση της ΡΑΛ, δήθεν λόγω επικάλυψη αρμοδιοτήτων, δήλωσε:  «Πείτε μας ένα σημείο επικάλυψης, αλλά και έναν φορέα του Λιμανιού που δεν έχει αναγνωρίσει την αξία της ΡΑΛ, την οποία αποδυναμώνετε γιατί έχει άλλη γνώμη από εσάς. Η κυβέρνηση των «αρίστων» έχει γίνει κυβέρνηση των αρεστών», είπε.

Τέλος  ο κ. Κουρουμπλής  ζήτησε από συγκεκριμένο συνδικαλιστή  του  Λιμενικού Σώματος, ο οποίος όπως είπε, υπονόμευε τις  μεταρρυθμίσεις  στο  Σώμα, να αποδείξει τα λεγόμενά του για «ναρκοπέδιο» που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  στο Υπουργείο Ναυτιλίας.