Ασύδοτες οι τράπεζες με ευθύνη της κυβέρνησης

Επίκαιρη ερώτηση για το καίριο ζήτημα των καταχρηστικών και άδικων χρεώσεων των τραπεζών στις διάφορες συναλλαγές που πραγματοποιούν πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «αυξανόμενες βαίνουν διαρκώς οι καταγγελίες των πολιτών προς φορείς, όπως την Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.) και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.), για τις υπέρογκες, καταχρηστικές και άδικες χρεώσεις των τραπεζών. Συγκεκριμένα, οι πολίτες διαμαρτύρονται εντόνως ότι επιβαρύνονται με αδικαιολόγητα ποσά για συναλλαγές που πραγματοποιούν όπως η ανάληψη μετρητών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, η ερώτηση υπολοίπου μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας, ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, μεταφορά κεφαλαίων κτλ».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι προσφάτως μάλιστα, υπεβλήθη διοικητικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ σε τραπεζικό ίδρυμα, για την καταχρηστική οικονομική επιβάρυνση του πολίτη με έξοδα έρευνας, ελέγχου αιτήματος και έγκρισης δανείου, κατά παράβαση της Υ.Α. Ζ1-798/2008, ύστερα από καταγγελία δανειολήπτη στεγαστικού δανείου και την κίνηση των σχετικών διαδικασιών από την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ..

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «τις έντονες διαμαρτυρίες τους για την αδικαιολόγητη αύξηση των χρεώσεων και προμηθειών από τις τράπεζες, εκφράζουν μεταξύ άλλων φορείς όπως η ΓΣΕΒΕΕ, το ΕΒΕΑ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών- Καταναλωτών-Πολιτών, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά καθώς και πλήθος εμπορικών συλλόγων ανά την ελληνική επικράτεια. Οι φορείς σημειώνουν ότι «οι τράπεζες προχωρούν σε υπέρογκες χρεώσεις στις συναλλαγές, επιβαρύνοντας για ακόμη μια φορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι από 1η Ιουλίου αυξήθηκε το κόστος για την αποστολή εμβάσματος σε άλλη τράπεζα ή στο εξωτερικό από 1€ στο 1,40€. Ποσό καθόλου αμελητέο, καθόσον μια επιχείρηση σε καθημερινή βάση έχει πλήθος συναλλαγών και αθροιστικά συνεπάγεται τεράστια οικονομική επιβάρυνση. Ο Π. Κουρουμπλής τονίζει ότι «εν μέσω πανδημίας, είναι τουλάχιστον προκλητικό οι τράπεζες με τεχνάσματα να χρεώνουν τους πολίτες αδικαιολόγητα και κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι πελώρια που άφησε ασύδοτους τους τραπεζίτες τα τελευταία δύο χρόνια».

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1.Σκοπεύει επιτέλους η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων περιορισμού αυτής της προκλητικής ασυδοσίας του τραπεζικού συστήματος, που επιβαρύνει τους πολίτες;

2.Προτίθεται η κυβέρνηση να απαιτήσει την άρση των υπερβολικών επιβαρύνσεων στις συναλλαγές που διενεργούνται καθημερινά μεταξύ των τραπεζών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

 

Το πλήρες κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης είναι διαθέσιμο εδώ.