Αποσπάσματα συνέντευξης του κοιν. εκπροσώπου και βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra Channel

Ο κοιν. εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε τηλεοπτική  του εμφάνιση  στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», εξέφρασε τον προβληματισμό του, για τη χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση στα θερινά τμήματα της Βουλής-δηλαδή  με το 1/3 της κοινοβουλευτικής δύναμης- ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο που αφορά στην πώληση της μικρής  ΔΕΗ.

Τόνισε πως  απαιτείται σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει στον τουρισμό της χώρας μας σε μία περίοδο αιχμής, η σύγκρουση της ΓΕΝΟΠ με το κυβερνητικό επιτελείο, κάτι που όφειλε η κυβέρνηση να έχει προβλέψει και να έχει συνυπολογίσει, αφού ήταν κάτι αναμενόμενο.

Εν συνεχεία έθεσε το καίριο ερώτημα, δηλαδή σε τι θα εξυπηρετήσει η πώληση μίας  επιχείρησης, επισημαίνοντας πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το κοινωνικό αυτό αγαθό θα περάσει στα χέρια μίας συγκριμένης ολιγαρχίας – οικογενειοκρατίας  με ότι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα, αποκαθήλωσε  το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών του ρεύματος αφού όσες χώρες της Ε.Ε προέβησαν σε τέτοιου είδους  πρωτοβουλίες είδαν την τιμή του ρεύματος να εκτοξεύεται με ραγδαίους ρυθμούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σουηδία με αυξήσεις της τάξεως του71%, τη  Δανία με 63% και τη Φινλανδία με 54%.  Επιπροσθέτως σημείωσε ότι «η απελευθέρωση της παραγωγής ενεργείας που δημιούργησε ολιγοπώλιο για λογαριασμό συγκεκριμένων οικογενειών,  υποχρέωσε  τη ΔΕΗ  να αγοράζει πανάκριβα το  παραγόμενο ρεύμα και να το πουλάει φθηνότερα. Εκεί άλλωστε, εντοπίζεται το οικονομικό έλλειμμα της ΔΕΗ. Γιατί δεν προβλέπεται διάταξη για το ποιος θα πληρώνει  τα πρόστιμα από την καύση του λιγνίτη (ο ιδιώτης  ή η ΔΕΗ)  και πως θα διασφαλίζεται το ποιος θα επιβαρύνεται  με το κόστος  της άρδευσης;» 

 Παράλληλα απέδωσε τα εύσημα στους μητροπολίτες Κοζάνης, Φλωρίνης και Σιατίστης για την ουσιαστική παρέμβασή τους ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.Ο κ. Κουρουμπλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σκανδαλώδη σύμβαση για το αεροδρόμιο του Ελληνικού -την κατάθεση της οποίας  έχει ζητήσει  και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας- λέγοντας πως σύμφωνα με  πληροφορίες στην τελευταία σύμβαση δεν προβλέπεται ούτε 1% κέρδος για το ελληνικό δημόσιο, όταν στην πρώτη σύμβαση προβλέπονταν έσοδα που θα άγγιζαν το 30% καθώς επίσης  δεν προβλέπεται  εγγύηση για την υλοποίηση  του έργου.

Ολοκληρώνοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την πεποίθηση πως η καλύτερη δυνατή λύση από τη στιγμή που η κυβέρνηση δε μπορεί να διαπραγματευτεί το δημόσιο χρέος, είναι η διεξαγωγή εκλογών, αναφέροντας  πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πετύχει την αυτοδυναμία.   

Το Γραφείο Τύπου