Απάντηση του ΥΝΑΝΠ σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας “zougla.gr”

Με αφορμή δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «zougla.gr» με τίτλο «Κύριε Τσίπρα μαζέψτε τον υπουργό σας», από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
1. Ο εκάστοτε Υπουργός Ναυτιλίας δεν είναι αρμόδιος για αποφάσεις απαγόρευσης αγκυροβολίας σκαφών. Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα έχει από το νόμο ανατεθεί αποκλειστικά στους κατά τόπους Λιμενάρχες.
2. Η συγκεκριμένη απόφαση του Λιμενάρχη Σπετσών εκδόθηκε με το σκεπτικό, το οποίο άλλωστε αναφέρεται ρητά στην εν λόγω απόφαση, της προστασίας των λουομένων και της ασφαλούς ναυσιπλοΐας, καθώς και της πρόληψης ατυχημάτων στον περιορισμένο θαλάσσιο χώρο της «Μικρής Ζωγεριάς» Σπετσών, στο πλαίσιο της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας και της προστασίας του Δημοσίου Συμφέροντος που οφείλει να εξασφαλίσει η Λιμενική Αρχή Σπετσών, ως αρμόδια Αρχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πραγματικά εκμεταλλεύσιμο μέρος του όρμου προς χρήση των λουομένων έχει πλάτος και μήκος περίπου 170 και 250 μέτρα αντίστοιχα.
3. Παρόμοιες αποφάσεις απαγόρευσης έχουν εκδοθεί από Λιμενικές Αρχές και για άλλες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, όπου έχουν διαπιστωθεί αντίστοιχα προβλήματα. Συναφώς, γνωστοποιείται ότι, από το Λιμεναρχείο Σπετσών βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης δύο (2) όμοιων αποφάσεων που αφορούν τους όρμους «Ξυλοκέριζα» και «Αγία Παρασκευή», λόγω διαπίστωσης παρόμοιων προβλημάτων σε αυτές τις περιοχές.
4. Με την εν λόγω απόφαση του Λιμενάρχη Σπετσών, σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύεται η διέλευση σκαφών με σκοπό την αποβίβαση ατόμων στις ακτές του όρμου για θαλάσσια λουτρά και για αναψυχή, όπως γίνεται, κάθε μέρα, με τα θαλάσσια ταξί, με τα επιβατικά τουριστικά πλοία και τα σκάφη αναψυχής. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα ιδιωτικά σκάφη που συνήθιζαν να αγκυροβολούν στον όρμο «Μικρής Ζωγεριάς», μπορούν με ασφάλεια πλέον να αγκυροβολούν στο γειτνιάζοντα όρμο «Μεγάλης Ζωγεριάς». Μέχρι τώρα στον περιορισμένο χώρο της «Μικρής Ζωγεριάς» συνωστίζονταν κολυμβητές, ημερόπλοια, θαλάσσια ταξί μικρά και μεγάλα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.
5. Σε ότι αφορά τη σήμανση διαύλου της περιοχής, σας γνωστοποιούμε ότι η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχόμενη τοποθέτηση πλωτών σημαντήρων στην είσοδο του όρμου, μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
6. Η αναφορά του δημοσιεύματος για εμπλοκή του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή είναι ψευδής και συκοφαντική. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ουδεμία εμπλοκή έχει με την αναφερόμενη στο δημοσίευμα υπόθεση, δεδομένου ότι η σχετική απόφαση απαγόρευσης έχει υπογραφεί από το Λιμενάρχη Σπετσών, στις 02 Νοεμβρίου 2016, βάσει των διαταγών, οι οποίες φαίνονται στο δημοσίευμα και σε χρόνο προγενέστερο της ανάληψης καθηκόντων από τον κ. Κουρουμπλή, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα ΥΝΑΝΠ στις 07 Νοεμβρίου 2016. Ως εκ τούτου προκύπτει το ερώτημα τι λόγο έχει η ιστοσελίδα να κατηγορεί τον σημερινό υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για αποφάσεις της Λιμενικής Αρχής Σπετσών, την εποχή που ο κ. Κουρουμπλής υπηρετούσε σε άλλο υπουργείο.
7. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι στο Υπουργείο δεν έχει μέχρι στιγμής υποβληθεί για το θέμα καμία σχετική διαμαρτυρία.

Περισσότερα…