Απάντηση στην ανακοίνωση της ΟΠΣΕ για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο γκαιμπελισμός στο μεγαλείο του. Η παραχάραξη της ιστορίας, η ημιμάθεια και η σκόπιμη παρερμηνεία  εργαλειοποιήθηκαν  από τη γνωστή «Ομάδα  αλήθειας».  Αφυπνίστηκαν και οι βρικόλακες της αλήστου μνήμης εποχής, ακόμα και οι χαφιέδες των φοιτητών του Πολυτεχνείου.

Προς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων
Κύριε πρόεδρε
Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας και διαπίστωσα ότι δεν είδατε το πραγματικό βίντεο, αλλά το πετσοκομμένο των «εγγυητών» της αλήθειας, των «εγγυητών» της αντικειμενικότητας,  δηλαδή της Ομάδας Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι γνωστό ότι κατάγομαι από μία ματωμένη, ποντιακή οικογένεια και από τον πατέρα μου και από τη μάνα μου. Και είναι επίσης γνωστοί, σε όλους, οι αγώνες μου για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Είναι  επίσης γνωστό ότι πολιτικά και ιδεολογικά ουδέποτε χρησιμοποίησα για ανθρώπους  τον όρο «λαθραίος».  Πολύ περισσότερο  δε θα το έκανα για τους ίδιους τους γονείς  μου.

Το τι διαδραματίστηκε στις παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής, όσο κι αν θέλει η Δεξιά να το αποκρύπτει και να το αποσιωπά, δεν μπορεί να επιχωματωθεί.  Επί 2500 χρόνια ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας επικοινωνούσε με τους νησιώτες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Πού στόχευε, λοιπόν, η απόφαση της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, τον Ιούλιο του 1922, να ψηφίσει και να θέσει σε ισχύ το νόμο 2870, με τον οποίον χαρακτήριζε τους Μικρασιάτες ‘’αλλοδαπούς’’ και ζητούσε, όχι μόνο να φέρουν διαβατήρια, αλλά και να είναι προσφάτως θεωρημένα;  https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-apayoreese-exodoe-ton-ellenikon-plethesmon-apo-te-mikra-asia_gr_5bb610d4e4b0876eda9be03d

Θέλω να σας επισημάνω τα εξής:

  1. Ο νόμος είχε και την υπογραφή του  επάρατου βασιλέα Κωνσταντίνου.
    2. Ψηφίστηκε αυτός ο εγκληματικός κατά του κατατρεγμένου τότε Ορθόδοξου Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου νόμος και την ίδια περίοδο έκλεισαν όλα τα προξενεία της Ελλάδας στη Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή. Από πού θα έπαιρναν έστω διαβατήρια;
    3. Δόθηκε ή δε δόθηκε εντολή στο ναύαρχο Καλαμίδα να απαγορεύσει με τον πιο αυστηρό τρόπο την προσέγγιση ελληνικών πλοίων για να πάρουν ελληνικούς πληθυσμούς από τα παράλια;
    4. Δόθηκε ή όχι με τηλεγράφημα του πρωθυπουργού Πρωτοπαπαδάκη στον Αρμοστή Στεργιάδη  εντολή να μην επιτρέψει την επιβίβαση του ελληνικού πληθυσμού σε πλοία;

Κύριε πρόεδρε, το Μέτωπο κατέρρευσε στις 13  Αυγούστου στο Αφιόν Καραχισάρ. Από τότε μπορούσαν να μεταφέρουν κόσμο τα πλοία στην Ελλάδα.  Αντί γι αυτό, ο Στεργιάδης, με την υπ’ αριθμόν 2872 επιστολή του,  προτείνει στις 22 Αυγούστου να εγκρίνει η κυβέρνηση της Αθήνας, την αναχώρηση των  πολιτικών υπαλλήλων και των χωροφυλάκων και  «να εμποδιστούν να αναχωρήσουν οι Έλληνες Μικρασιάτες ακόμα κι αν είναι εύποροι» και μπορούν να ναυλώσουν πλοία. Στις 23 Αυγούστου, ο Πρωτοπαπαδάκης απαντά «συμφωνούμεν μεθ’ υμών».  Ο στρατός του Κεμάλ μπήκε στη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου. Εάν είχαν πάει τα ελληνικά πλοία σε αυτό το διάστημα να πάρουν τον Ελληνισμό, και δεν υπήρχε η τόσο αυστηρή κυβέρνηση από την τότε ελληνική κυβέρνηση, δε θα είχαμε τόσα δραματικά γεγονότα. Ευτυχώς έγινε η επανάσταση του Πλαστήρα και άλλαξαν κάπως τα πράγματα. Κύριε πρόεδρε δε θα ήθελα να θυμίσω ποια ήταν η τύχη των 500 κυρίως κοριτσιών του Ορφανοτροφείου Σμύρνης. Αν υπάρχει κάποιος ιστορικός που μπορεί να υποστηρίξει ότι γράφω ανακρίβειες, να βγει δημοσίως να το υποστηρίξει.

Σε ότι αφορά στην επίδικη φράση, στο ολόκληρο αυθεντικό βίντεο απαντώ στη συνομιλήτριά μου ότι είναι άδικο και απάνθρωπο να τα βάζουμε με κατατρεγμένους ανθρώπους, οι οποίοι, προκειμένου να σωθούν, γίνονται παράτυποι μετανάστες. Επί λέξει λέω:  ‘’Ας μη φτάνουμε σε σημείο να καταριόμαστε και να χρεώνουμε όλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους’’.. ‘’Επειδή λοιπόν είστε προσφυγικής προέλευσης  και τότε είχαμε τα ίδια, παραμονές της μικρασιατικής καταστροφής’’…’’Εγώ δεν θα έκανα αυτήν την τοποθέτηση…”

Και τότε επικαλούμαι το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη και απαιτούσε θεωρημένα διαβατήρια και είπα ότι με τον τρόπο αυτό ανάγκαζε αυτούς τους ανθρώπους,  που ήταν ελληνικής εθνικότητας και χριστιανικής θρησκείας, να χρησιμοποιούν τρόπους μη σύννομους ως προς τη λογική της τότε κυβέρνησης, προκειμένου να γλιτώσουν από τη σφαγή.  Στην επιμονή της συνομιλήτριάς μου να επαναλαμβάνει το χαρακτηρισμό ‘’λαθρομετανάστες’’ στην ουσία την προκαλώ να ανακαλέσει και να συλλογιστεί ότι,  με βάση τη δική της λογική, τότε και οι εισερχόμενοι, παρά τον ισχύοντα νόμο,  στην Ελλάδα πρόσφυγες του 1922,  λαθραίοι ήταν, με τη δική της λογική.

Κύριε  πρόεδρε, γεννήθηκα  και μεγάλωσα από μία Πόντια Ορθόδοξη μάνα, που με έμαθε να αγαπώ τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις. Δεν θα συμφωνήσω με κανέναν ότι υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι.  Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αξία στη ζωή κατά τη δική μου άποψη. Υπάρχουν πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, όχι λαθρομετανάστες.