«Απάντηση σε δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής αναφορικά με τη στελέχωση των Διοικητικών Συμβουλίων των Οργανισμών Λιμένων».

Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) είχε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο υπουργός δήλωσε ότι έχει μελετήσει το υπόμνημα της Ομοσπονδίας και υποσχέθηκε πνεύμα καλοπροαίρετης συνεργασίας με τους συνδικαλιστές, ώστε να βρεθούν σημεία συμφωνίας και να προωθηθούν και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η συνεργασία θα είναι στο ίδιο πνεύμα, καλής προαίρεσης, με τον προηγούμενο υπουργό Θοδωρή Δρίτσα.

Εκ μέρους της ΠΝΟ, ο Γ.Γ. Γιάννης Χαλάς εξέφρασε την ευχή να λυθούν έστω και κάποια από τα προβλήματα των Ναυτικών. Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, επέμειναν στα θέματα που αφορούν τα εργασιακά, την κοινωνική ασφάλιση, την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία. Επισήμαναν τους κινδύνους από την υπερφορολόγηση των ναυτικών, ενώ υποστήριξαν ότι ενδεχόμενη τάση να ικανοποιηθούν εφοπλιστικά συμφέροντα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κινδύνους ακόμα και για την ασφάλεια των πλοίων. Τόνισαν τη σημασία που έχουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η τήρησή τους, όπως και η ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης. Ακολούθησε ένας δημιουργικός διάλογος, με στόχο την αμοιβαία κατανόηση.

Ο υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε: «Άκουσα με προσοχή τους ανθρώπους που παλεύουν με τη θάλασσα» και τόνισε τη δέσμευσή του ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα ισχύσει για όλους, με ευθύνη όλων των στελεχών του υπουργείου». Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχει ενημέρωση για τις ενέργειες του υπουργείου σε περιπτώσεις καταγγελιών και δήλωσε ότι δε θα χαϊδέψει τα αυτιά κανενός και ότι όλοι θα πρέπει να τηρούν τους νόμους. Είπε ότι κατανοεί τις ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος και τόνισε τη σημασία που έχει η προστασία της εργασίας.

 

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι το υπουργείο δε θα παίξει παιχνίδια σε βάρος του συνδικαλισμού και ζήτησε συνεργασία για να οικοδομηθεί μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να βρεθεί ο σωστός τρόπος για να στηριχτεί η Ελληνική Ναυτιλία.