Άνιση μεταχείριση και εξαίρεση από τον νέο Αναπτυξιακό νόμο, ενός κλάδου που συμβάλλει στην ασφαλή λειτουργία των λιμένων

Άνιση μεταχείριση και εξαίρεση από τον νέο Αναπτυξιακό νόμο, ενός κλάδου που συμβάλλει στην ασφαλή λειτουργία των λιμένων.

 Την άνιση μεταχείριση και εξαίρεση από τον νέο Αναπτυξιακό νόμο, του κλάδου Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών και Αντιρρυπαντικών πλοίων, ο οποίος συμβάλλει στην ασφαλή λειτουργία των λιμένων, καταδεικνύει ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής με αναφορά που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Ο κ. Κουρουμπλής στην κατατεθείσα Αναφορά προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρεται στις επιστολές της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών, της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Ναυπηγείων Περάματος, με τις οποίες αντιτίθενται στην άνευ λογικής επιμονή του υπουργείου να εξαιρεί τον κλάδο τους  από τον νέο «Αναπτυξιακό» νόμο.

Συγκεκριμένα, οι Ενώσεις εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι ο κλάδος αποκλείεται από το νομοσχέδιο, με συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα επενδυτικών σχεδίων για τα πλωτά μέσα που παρέχουν υπηρεσίες στα λιμάνια, (γερανοί, ρυμουλκά, ναυαγοσωστικά, απορρυπαντικά κ.α.). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, αντίκειται πλήρως στον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1084 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 14ης Ιουνίου 2017, με τον οποίο επιτρέπεται στο εξής η χρηματοδότηση συγκεκριμένων ιδιωτικών επενδύσεων, με κύριο στόχο τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος. Τη στιγμή που η πολιτεία οφείλει να προωθήσει ένα «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο», το οποίο θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην ασφαλή -περιβαλλοντικά και οικονομικά- ναυσιπλοΐα στη χώρα,  το υπουργείο ακολουθεί μια αντι-κοινοτική και απο-επενδυτική λογική.

Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι «η άρνηση του υπουργείου να εντάξει τον εν λόγω κλάδο στον νέο αναπτυξιακό νόμο, προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστό ότι οι όποιες επενδύσεις για τη ναυπήγηση και συνάμα την ανανέωση σύγχρονων ρυμουλκών, απορρυπαντικών αλλά και ναυαγοσωστικών –προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες των χωρικών υδάτων της χώρας-  είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των νησιών και των θαλασσών μας από ναυτικά ατυχήματα και τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειές τους. Υπογραμμίζει δε, «ότι τα σύγχρονα αυτά πλωτά μέσα μπορεί να κατασκευαστούν στα ελληνικά ναυπηγεία, συντηρώντας και χιλιάδες θέσεις εργασίας».