Άμεση καταβολή οφειλών προς τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

Κύριε Υπουργέ,

Ενώ η κρίση βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, πυροδοτώντας μαζικά τις ψυχοκοινωνικές συνθήκες που οδηγούν σε υιοθέτηση εξαρτησιακών συμπεριφορών, τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων οδηγούνται σε πλήρη κατάρρευση, λόγω των πολιτικών επιλογών των συναρμόδιων Υπουργείων.

Είναι γνωστό ότι η κεντρική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης προβλέπεται στη «Προγραμματική Σύμβαση για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης», σύμφωνα με την οποία τα σχετικά κονδύλια προέρχονται σε ποσοστό 50% από το ΥΠΕΣ και 50% από το Υπουργείο Υγείας (πρώην ΥΥΚΑ).

Ωστόσο, κατά παράβαση της σύμβασης, η χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας  περικόπηκε για το 2011 κατά 54,2% (εγγράφηκαν στον ΚΑΕ 2555 του Υπουργείου Υγείας  4.500.000€, αντί των 9.831.115,5€, που προβλέπονται από την ως άνω Προγραμματική Σύμβαση) και για το 2012 κατά 48,5% περίπου (εγγράφηκαν στον ΚΑΕ 2555 του Υπουργείου Υγείας  5.500.000€, αντί των προβλεπόμενων 10.686.334€). Τα χρήματα που απομένουν, μετά τις περικοπές και προέρχονται από το Υπουργείο Υγείας καταβάλλονται ανά μήνα στον ΟΚΑΝΑ με τελικούς αποδέκτες τα Κέντρα Πρόληψης. Ωστόσο, η ιεράρχηση που κάνει στην κατανομή των δαπανών ο ΟΚΑΝΑ αφήνει εκτεθειμένα ορισμένα κέντρα πρόληψης που καθίστανται ανίκανα να συνεχίσουν το έργο τους.

Τα Κέντρα Πρόληψης μπορούν όχι μόνο να είναι βιώσιμα, αλλά και να αναπτυχθούν. Αυτό θα καταστεί εφικτό εφ’ όσον χρηματοδοτηθούν με το ποσό που προβλέπεται από την Προγραμματική Σύμβαση, αποδοθούν όλες οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ και επιλυθεί το θεσμικό πρόβλημά τους, αρχής γενομένης με την καταβολή της χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας  βάσει των προϋπολογισμών των Κέντρων Πρόληψης.

Κατόπιν των ως άνω ερωτάσθε

Α. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα προβλεπόμενα στην Προγραμματική Σύμβαση χρήματα, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών;

Β. Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε χρηματοδότηση όλων των Κέντρων Πρόληψης βάσει των προϋπολογισμών τους από πλευράς Υπουργείου Υγείας;

                                                                              .

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Ζερδέλης Γιάννης

Μητρόπουλος Αλέξης

Μιχαλάκης Νίκος

Στρατούλης Δημήτρης

Τσουκαλάς Δημήτρης