Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, άσκησε ο Π.Κουρουμπλής, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τη Δυτική Αθήνα και την υποβάθμισή της, ειδικά στην εποχή της πανδημίας.

Ο κ. Κουρουμπλής ξεκίνησε την ομιλία του, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους κατοίκους της Ελασσόνας και του Τυρνάβου που έχουν χάσει τα σπίτια τους από τους σεισμούς που πλήττουν την περιοχή, καθώς και την πεποίθηση ότι το Ελληνικό Κράτος θα σταθεί δίπλα τους, με κάθε τρόπο.

Με αφορμή την παρελθοντολογία που επιχείρησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέδωσε το Ε.Σ.Υ. η συγκυβέρνηση, το 2015, με τον κ. Β. Κοντοζαμάνη Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας τότε. Υπογράμμισε ότι «τον Ιανουάριο του 2015 το χρέος των νοσοκομείων ήταν 750 εκατομμύρια και ο Ευαγγελισμός μόνο χρωστούσε 100 εκατομμύρια. Πείτε στον Ελληνικό Λαό κ. Κοντοζαμάνη πόσα λεφτά χρωστούσαν τα νοσοκομεία όταν παραλάβατε την κυβέρνηση το 2019.»

Ο κ. Κουρουμπλής κατήγγειλε ακόμα ότι στη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης με μια λαϊκίστικη λαθροχειρία παρουσίασε ως δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ, την ιστοσελίδα testing.gov.gr, στην οποία οι πολίτες υποβάλλουν αίτηση για «τεστ για Covid-19» και στην οποία η τελική επιλογή γίνεται περιπτωσιολογικά, με βάση έναν αλγόριθμο.  «Σας ρωτώ κ. Κοντοζαμάνη, αυτό θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ; Για να καταλάβει ο Ελληνικός Λαός που περνάει μια τρικυμία με ποιο τρόπο η κυβέρνηση προσεγγίζει αυτό το ζήτημα, για το οποίο θα έπρεπε να ήμασταν όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί, γιατί είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. »

Εν συνεχεία επεσήμανε ότι: «Μας είπατε ότι έχουμε 1200 κλίνες ΜΕΘ και  τώρα μας λέτε ότι έχουμε πληρότητα 95%, αλλά οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι 450. Στη Γαλλία το 30% των ασθενών με covid-19 βρίσκεται σε ιδιωτικές κλινικές. Εδώ,  προστατεύετε τις  ιδιωτικές κλινικές να μην μολυνθούν με τον ιό και τους στέλνετε και πελατεία επιπλέον, γιατί μετατρέπετε τις κανονικές κλινικές του ΕΣΥ σε κλινικές covid και στέλνετε στις ιδιωτικές  τους ασθενείς.   Έτσι αναγκάζονται να πληρώσουν με το αίμα της ψυχής τους ή να πουλήσουν τις περιουσίες τους για να πάνε να νοσηλευτούν στις ιδιωτικές κλινικές, όταν πρόκειται για επείγοντα περιστατικά».

Ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, κατήγγειλε τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στους επτά Δήμους της Δυτικής Αθήνας.  Τόνισε ότι στην περιοχή των Δήμων Περιστερίου και Πετρούπολης, σοβεί ένας δικαστικός αγώνας των κατοίκων με τον Ιερό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λαμία, ο οποίος διεκδικεί περιοχές που έχουν οι άνθρωποι με μόχθο χτίσει τα σπίτια τους. «Επί υπουργίας μου στο Εσωτερικών, η κυβέρνηση πήρε μία πολύ αποφασιστική στάση στο ζήτημα υπέρ των Δήμων και των κατοίκων, στην αντιδικία με την Εκκλησία και ελπίζω την ίδια στάση να  κρατήσει και η σημερινή κυβέρνηση.»  Ο  Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατήγγειλε τις κακοτεχνίες που γίνονται όταν περνούν τα δημόσια δίκτυα στην περιοχή, με τους Δήμους να θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο και θύμισε την εκκρεμότητα με την επέκταση του μετρό από την Ανθούπολη ως το  Ίλιο.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο κ. Κουρουμπλής στο ζήτημα της ανεργίας που μαστίζει τα λαϊκά στρώματα στην περιοχή. Για το λόγο αυτό συμφώνησε με την πρόταση των βουλευτών για ένα πρόγραμμα ενεργητικής επιδοματικής πολιτικής, ώστε να δουλέψουν οι άνθρωποι στους Δήμους και σε άλλους οργανισμούς της περιοχής.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι μεγάλο μέρος της ανεργίας οφείλεται στο μαρασμό της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, όπου εργάζονταν  εκατοντάδες κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας. «Οι ελπίδες για ανάκαμψη με την έλευση της Cosco εξανεμίστηκαν, αφού οι πέντε δεξαμενές της λειτουργούν στο 50%. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πλοία αποφεύγουν τον Πειραιά και την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, λόγω των υψηλών τελών διαχείρισης αποβλήτων. Τα οποία παραμένουν υψηλά επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλε μονοπώλιο υπέρ «ημετέρων» επιχειρηματιών, καταργώντας τη νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τον κανονισμό 352 της Ε.Ε. για να τονώσει τον ανταγωνισμό και να πέσουν οι τιμές.  Η ΝΔ δηλώνει νεοφιλελεύθερη και υπέρ των νόμων της αγοράς, όπου τη βολεύει και όπου πρέπει να εξυπηρετήσει «ημετέρους» ακολουθεί μονοπωλιακή πολιτική. Αλλάξατε το νόμο μας και αφαιρέσατε αρμοδιότητες από τη ΡΑΛ, για να ασκήσετε πολιτική κόντρα στον κανονισμό της Ε.Ε. Στο ίδιο πλαίσιο βλέπουμε τώρα την Cosco, να προσπαθεί να «καταπιεί» όλη τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, με βάση τις δικές σας νομοθεσίες», είπε  ο κ. Κουρουμπλής.

Καταλήγοντας ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να ανοίξει ευρύς διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την στήριξη του ΕΣΥ, με μια νέα Αρχιτεκτονική, και με κέντρο βάρους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία θα πρέπει να οργανωθεί ως μια διατομεακή και διεπιστημονική παρέμβαση στην Κοινότητα, δίπλα στις υφιστάμενες δομές του ΕΣΥ.

«Συζητάμε για μία προληπτική διεπιστημονική και διατομεακή παρέμβαση στην κοινότητα ώστε ο πληθυσμός να παραμένει υγιής και να μην αναγκάζεται να προσφεύγει στα νοσοκομεία. Σήμερα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και πρότεινε διάλογο, για να επιστρέψουν στις ΤΟΜΥ, οι γιατροί που πήγαν στα εμβολιαστικά κέντρα, και να παραμείνουν στο σύστημα, οι γιατροί που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με το Υπουργείο,  μέχρι να συνταξιοδοτηθούν, εφόσον φάνηκε ότι είναι απαραίτητοι.