Νερό και Υγεία στο βωμό των ιδιωτικοποιήσεων

Επίθεση στην κυβέρνηση για τις πολιτικές της σε όλα τα ζητήματα έκανε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο κανάλι Blue Sky. https://youtu.be/ksPqTOJy7U8


Αναφερόμενος  στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Κουρουμπλής  δήλωσε ότι αυτό διαχρονικά διακατέχεται από έναν «τραπεζικό αυτισμό». «Ποτέ δε στήριξε με οργανωμένο τρόπο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και  ποτέ δεν εξεδήλωσε αγωνία για την απώλεια θέσεων εργασίας.  Χρηματοδοτούσε και καθιστούσε ανέκαθεν πλούσιους όσους κατά καιρούς επέλεγε ή του υποδείκνυαν οι κυβερνήσεις. Το Νοέμβριο η σημερινή κυβέρνηση το  απάλλαξε από ποινικές ευθύνες, με τον Νέο Ποινικό Κώδικα και τώρα έρχεται δήθεν να τους μαλώσει, γιατί δεν χρηματοδοτούν τη μικρομεσαία επιχείρηση. Θα  υπακούσουν όπως υπάκουσαν και οι εισπρακτικές εταιρίες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουρουμπλής  αναφέρθηκε στην εικόνα που έδειξε η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς τη «τουρλουμπούκι», σε ότι αφορά στη λίστα των χωρών οι τουρίστες των οποίων μπορούν να  έρχονται στην Ελλάδα, κάτι που είχε αποτέλεσμα αυτό το μεγάλο επεισόδιο με την Ιταλία. «Δεν ξέρει η δεξιά της τι ποιεί η αριστερά της»,  είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπουργός έβαλε στη συζήτηση το ζήτημα της εκποίησης δραστηριοτήτων της ΕΥΔΑΠ,  όπως τα αποθέματα νερού, και τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, που υπάγεται στα κοινά και κοινωνικά αγαθά, τα οποία πλέον προστατεύονται από το νέο Σύνταγμα. «Έχουμε εξαιρετικά ποιοτικό νερό,  προσιτό σε τιμές για τους πολλούς ,  και θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό που  έγινε στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, όπου ανέβηκαν οι  τιμές σε βάρος των πολλών και να υποβαθμίστηκε η  ποιότητα του νερού, με αποτέλεσμα τώρα οι κυβερνήσεις να παίρνουν πίσω  τη διαχείριση του αγαθού αυτού.  Δεν τα ξέρετε αυτά;», ρώτησε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο  κ. Κουρουμπλής.

Επίσης έθεσε τα θέμα των νοσοκομειακών γιατρών, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ομολόγησαν όλοι οι διαχρονικοί επικριτές του ΕΣΥ το σημαντικό του ρόλο, παρά τις αδυναμίες που έχει.  «Καλούμαστε  τώρα όλοι -και η αντιπολίτευση θα στηρίξει, να ενεργήσουμε, ώστε  να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και επικουρικοί γιατροί του ΕΣΥ.  Φοβούμαι ότι η ΝΔ αμετανόητη αναζητά και πάλι τη λογική του υπανάπτυκτου καπιταλισμού, στο βωμό της αποθέωσης των  ιδιωτικοποιήσεων  και του νερού και της υγείας», δήλωσε.

Μιλώντας για τα γεγονότα στις ΗΠΑ, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι για άλλη μια φορά ηττήθηκε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, αφού δεν απάντησε στα καίρια προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας, διογκώνοντας αντιθέτως τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.  «Από τη στιγμή που πρόεδρος Τραμπ αναγκάστηκε να καταφύγει στα καταφύγια, οι εξεγερμένοι νίκησαν», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Σε ότι αφορά στα εθνικά θέματα, ο πρώην υπουργός  τόνισε για τον φράχτη ότι πρέπει να γίνει, αλλά στη γραμμή που είχε οριοθετηθεί από την αρχή. Σε ότι αφορά στις δηλώσεις της Τουρκίας για έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα είπε ότι τον ικανοποιεί η δήλωση του ΥΠΕΞ αν το εννοεί, ότι δηλαδή θα αποτρέψουμε τέτοια πρωτοβουλία κατ’ αρχήν παρεμποδίζοντάς την αποφασιστικά, όπως έγιναν και στο παρελθόν τέτοιες κινήσεις.